Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Με υποβάθμιση της Τουρκίας προειδοποιεί η Fitch - Erdogan: Σαμποτάζ η πτώση της λίρας

Με υποβάθμιση της Τουρκίας προειδοποιεί η Fitch - Erdogan: Σαμποτάζ η πτώση της λίρας
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας αποφάσισε την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη
Mε περαιτέρω υποβάθμιση της Τουρκίας προειδοποιεί η Fitch στον απόηχο της απόφασης για επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
«Έχουμε σχεδόν δύο ακόμα μήνες επιπλέον αβεβαιότητας» δήλωσε στο Reuters ο Edward Parker στέλεχος της Fitch.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιολόγηση της Τουρκίας σε ΒΒ -που υποβαθμίστηκε τον περασμένο Ιούλιο εν μέσω οικονομικής αναταραχής- θα μπορούσε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο εάν ενταθούν οι υπάρχουσες αδυναμίες και η μεταβλητότητα.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Σε χαμηλό 7 μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απόφαση για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από απαίτηση του κόμματος του Recep Tayyip Erdogan.
«Για ακόμα μία φορά, οι ξένοι επενδυτές θα ανησυχούν για πολιτική αστάθεια κάτι που θα οδηγήσει στη φυγή κεφαλαίων προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Αυτή η κατάσταση θα αναζωπυρώσει και τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία των θεσμικών οργάνων της Τουρκίας» δήλωσε στο CNBC η Agathe Demarais από την Economist Intelligence Unit.
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι φήμες για νέα υποτίμηση της τουρκικής λίρας ενόψει της ανακοίνωσης του εκλογικού συμβουλίου ανάγκασε πολλούς στη χώρα να αγοράσουν ξένα νομίσματα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη λίρα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το νόμισμα έχει δεχθεί πλήγμα από την παρέμβαση της κυβέρνησης στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, που δεν προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων παρ' όλου που ο πληθωρισμός είναι του 19%.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Erdogan αποδίδει την κατάρρευση σε οικονομικό σαμποτάζ από τους εξωτερικούς παράγοντες.
«Πραγματικά, η αγορά δεν το περίμενε αυτό.
Πιστεύω ότι η άποψη που κυριαρχούσε ότι ο Erdogan δεν θα αναλάμβανε τόσο μεγάλο ρίσκο τη στιγμή που οι τουρκικές αγορές και η οικονομία είναι τόσο εύθραυστες» υποστήριξε ο Timothy Ash από την Bluebay Asset Management.
H λίρα Τουρκίας υποχωρεί σήμερα 1,25% στις 6,15 λίρες/δολάριο.
Ενδεικτικό είναι ότι η Goldman Sachs εκτιμά ότι η λίρα Τουρκίας αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα των 6,25 δολαρίων σε τρεις μήνες, των 6,5 δολαρίων σε έξι μήνες, ενώ θα καταρρεύσει σε χαμηλά όλων των εποχών στο επίπεδο των  7 δολαρίων μέσα σε 12 μήνες, σημειώνοντας 15% πτώση το επόμενο έτος.





Οικονομικό σαμποτάζ «βλέπει» ο Erdogan

Από την πλευρά του, πάντως, ο Erdogan αποδίδει την πτώση τουρκικής λίρας σε οικονομικό σαμποτάζ και υποσχέθηκε ότι θα αποκρούσει τις επιθέσεις στην οικονομία.
«Τι θα κάνουμε λοιπόν;
Από τώρα και στο εξής, θα κάνουμε αυτό που κάναμε στους τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στήνονται ξανά οι κάλπες στην Κωνσταντινούπολη

Τόπο έπιασαν οι ασφυκτικές πιέσεις του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, καθώς το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν οι τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου 2019.
Εδώ και εβδομάδες το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που «έχασε» τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan ζητούσαν να στηθούν και πάλι κάλπες εξαιτίας παρατυπιών.
Ο Ekrem Imamoglu, η εκλογή του οποίου ακυρώθηκε μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής, κατήγγειλε την «προδοσία» και δεσμεύθηκε να «μην υποχωρήσει ποτέ».
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP) κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 13.000 ψήφους διαφορά από τον υποψήφιο του AKP, B. Yildirim, σηματοδοτώντας μια βαριά ήττα γοήτρου για τον πρόεδρο Erdogan, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία εκεί και υπηρέτησε ως δήμαρχος τη δεκαετία του 1990.
Ο νέος δήμαρχος του CHP, Ekrem Imamoglu, ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, παρά την επίσημη αίτηση που υπέβαλε μια ημέρα νωρίτερα το AKP να ακυρώσει και να επαναλάβει τις εκλογές του δημάρχου για τις παρατυπίες.
Τελικά το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο υπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών.
Μετά την απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής το CHP ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση της ηγεσίας του κόμματος, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν «την ψυχραιμία τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης