Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +5% και άτονες τράπεζες το ΧΑ +0,63% στις 758 μον. το εύρος της νίκης της ΝΔ ο καταλύτης – Το 7ετές πιθανόν 14 Μαΐου στο 2,90%

tags :
Με ΔΕΗ +5% και άτονες τράπεζες το ΧΑ +0,63% στις 758 μον. το εύρος της νίκης της ΝΔ ο καταλύτης – Το 7ετές πιθανόν 14 Μαΐου στο 2,90%
Παραμένουν οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές συναλλαγές
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά με επίκεντρο την ΔΕΗ +4,48% και άτονες τις τράπεζες και με έκδηλη την ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με τις εξελίξεις στο εμπορικό πολέμο των ΗΠΑ με την Κίνα ενώ πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στην Γερμανία στο -1,7% καθώς η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2019 .
Ειδικότερα, προβλέπει για την οικονομία της ευρωζώνης ανάπτυξη 1,2% για το 2019 και 1,5% για το 2020, έναντι της πρόβλεψης του Φεβρουαρίου για 1,3% και 1,6% αντίστοιχα, με την Ιταλία και τη Γερμανία να προβλέπεται ότι θα καταγράψουν την πιο ισχνή ανάπτυξη.
Από την άλλη, διατηρεί την εκτίμησή της για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας στο 2,2%, η οποία όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά ψύχραιμα και παραμένει προσηλωμένη στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα κρίνει την πορεία εάν θα υπάρξει διόρθωση ή θα συνεχιστεί η άνοδος και όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό νίκης της ΝΔ.
Από την άλλη, σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr η κυβέρνηση επεξεργάζεται με τους εκπροσώπους των θεσμών σχέδιο – πρόταση το οποίο μπορεί να αλλάξει άρδην τις οικονομικές ισορροπίες και να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, ο στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 2,2% από το 2020 παρέχοντας μηχανισμό εξασφάλισης περίπου 7,5 δισ. από το capital buffer 40 δισ. ευρώ που έχει δημιουργήσει μαζί με τα λεφτά των ομολογιακών εκδόσεων η Αθήνα.

Στα της αγοράς, με κέρδη +4,48% έκλεισε η ΔΕΗ καθώς η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω δύο θυγατρικών SPV με στόχο να αντλήσει ρευστότητα της τάξης των 350 - 400 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, καταγράφηκαν ήπιες ανοδικές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο Eurobank +2,04% και Eθνική +1,58% και ακολούθησαν με οριακά κέρδη Πειραιώς +0,97% και Alpha Bank +0,62%.
Η  ελληνική κυβέρνηση επανασχεδιάζει την στρατηγική της και αναβάλει την σχεδιαζόμενη για σήμερα 7 Μαίου 2019 έκδοση 7ετούς ομολόγου μετά την διεθνή αναταραχή στις αγορές λόγω των νέων δασμών του Trump στην Κίνα και τις εκτιμήσεις  ότι θα ασκηθούν πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές και κατά επέκταση και στην Ελλάδα όπου ανήκει στις αναδυόμενες αγορές
Η πιθανότερη ημερομηνία της έκδοσης είναι 14 Μαίου 2019 και υπό την αίρεση ότι θα έχει επέλθει ηρεμία στις αγορές ενώ εάν δεν καταστεί εφικτό ούτε στις 14 Μαίου λόγω των συνθηκών στις αγορές μάλλον η έκδοση θα μετατεθεί για αρχές Ιουνίου..
Σύσταση πώλησης δίνει για τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα η UBS, η οποία βλέπει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ύφεσης ενώ αναφέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο ΒΒ..
Η κατάσταση πάντως στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν έχει επιδεινωθεί ουσιωδώς έχουν σημειωθεί κάποιες ρευστοποιήσεις γενικώς επικρατεί ψυχραιμία.
Ειδικότερα σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,35% ενώ το ιταλικό 10ετές οριακά επιδεινώνεται στο 2,59% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 76 μονάδες βάσης..
Από την άλλη σταθεροποίηση καταγράφεται και στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας καθώς βρίσκεται στις 313 μονάδες βάσης
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis ενώ πτωτικά έκλεισαν Viohalco, Motor Oil και ΟΤΕ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών με τον Γενικό Δείκτη στο +0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,41%
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με κέρδη έως +3% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE με επίκεντρο την ΔΕΗ  και Coca Cola  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,70% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,54%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 620,72 μονάδες με κέρδη +1,28%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,63% στις 758 μονάδες έχοντας υψηλό στις 765,85 μονάδες και χαμηλό στις 755,87 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10,8 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγέες αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και όγκου 420 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 289 χιλ. τεμάχια αξίας 559 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 89 χιλ. τεμάχια αξίας 828 χιλ. ευρώ και ο Τιτάν 42 χιλ. τεμάχια αξίας 813 χιλ. ευρώ.

«Σωσίβιο» για την ΔΕΗ η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών με δύο SPV

Σε τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρόκειται να προχωρήσει η ΔΕΗ με στόχο να αντλήσει ρευστότητα της τάξης των 350 - 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρόεδρου και Διευθύνων συμβούλου της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκη.
Σύμφωνα με το σχέδιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το Φθινόπωρο,
η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη σύσταση δυο εταιριών ειδικού σκοπού (SPV) που θα είναι κατά 100% θυγατρικές της, στις οποίες θα μεταβιβάσει ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της, ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ έναντι των οποίων οι δυο εταιρίες θα συνάψουν κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια με ενέχυρο τις εν λόγω οφειλές.
Στην πρώτη εταιρία ειδικού σκοπού θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 60 ημέρες και στο δεύτερο οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών
Διοργανωτής της έκδοσης για το δάνειο που θα λάβει η θυγατρική με τις ληξιπρόθεσμες ως 60 ημέρες θα είναι η Deutsche Bank, ενώ στο δάνειο του δεύτερου SPV με τις οφειλές σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών θα είναι η Finacity Corporation.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 758 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 620 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 590-600 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 550-560 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της αγοράς

Για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας προειδοποιούν αξιωματούχοι και αναλυτές, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές των κινεζικών προϊόντων.
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christin Lagarde καθώς και ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett προειδοποιούν για τις συνέπειες της εμπορικής διαμάχης στην παγκόσμια οικονομία.
Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας εξέφρασε σήμερα (7/5) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «ατυχές» το ενδεχόμενο να μην υπάρξει εν τέλει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αλλαγή ατζέντας θα επιχειρήσει σήμερα στις 19:00 στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας - εκτός απροόπτου - παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις αξίας 1 δισ. ευρώ με σκοπό να καλυφθεί η δημοσκοπική «ψαλίδα» με τη Ν.Δ.
Το «πακέτο» με τα θετικά μέτρα που θα αφορούν φορολογούμενους, καταναλωτές και συνταξιούχους, θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (σ.σ. νωρίτερα στις 10 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα τα παρουσιάσει κοστολογημένα στους δανειστές) με σκοπό να ανακοινωθούν αμέσως μετά.   
Οι νέες φοροελαφρύνσεις θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%.
Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.
Ένα ακόμα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα και στον Τούρκο πρόεδρο Rejep Tayip Erdogan απέστειλε ο Αμερικάνος γερουσιαστής και επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Robert Menendez με αφορμή τις επιχειρούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως ανάφερε σε σε ανάρτηση του στο twitter ο Menendez, ο οποίος κατά καιρούς έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων και κατά της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο τόνισε ότι ο πρόεδρος Erdogan πρέπει να σεβαστεί την διεθνή νομιμότητα και να αποχωρήσει από την ΑΟΖ Κύπρου
Από την άλλη , μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan,  το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε ότι θα επαναληφθούν οι τοπικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Πέραν των εύλογων ανησυχιών για τη δημοκρατική λειτουργία της Τουρκίας, οι αναλυτές ανησυχούν και για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας με την τουρκική λίρα να οποία υποχωρεί σήμερα σημαντικά 1,25% στις 6,15 λίρες/δολάριο και εν μέσω των πιέσεων στις διεθνείς αγορές λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Νέα «κίνητρα» στο στρατό της Βενεζουέλας προκειμένου να στραφεί κατά του προέδρου της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Τρίτη 7/5 ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, μόλις λίγες ημέρες ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Maduro.
Όπως μεταδίδει το Reuters,  σε ομιλία του στην Americas Society στο State Department (στις 22:25 ώρα Ελλάδας) ο Pence αναμένεται να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος άλλων 25 δικαστικών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα και ότι ετοιμάζουν ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλλαγή κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας το 2017, αλλά και στα επτά μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αποτελεί συνιστώσα του, κάτι που ενδεχομένως να γίνει και στα υπόλοιπα 25 μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας.

 Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές μετά τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες -1,60%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,68% στις 2926,39 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,50% στις 29356 μονάδες

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχονται τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς επιμένει η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, παρά το γεγονός ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρος θα μεταβεί τελικά στην Ουάσινγκτον για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Επίσης αρνητικά επιδρούν και οι υποβαθμισμένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1,2% για το 2019 και 1,5% για το 2020, έναντι της πρόβλεψης του Φεβρουαρίου για 1,3% και 1,6% αντίστοιχα.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,7% ο CAC στο Παρίσι στο -1,6%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,96%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,01% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -1,5% .
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -1,3%, ο S&P στο -1,35%, ο Nasdaq με απώλειες -1,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,08% (8,23 δολ.)

Ήπια κέρδη στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Eurobank και Eθνική και ακολούθησαν Πειραιώς και Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,93 ευρώ με άνοδο +1,58% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2960 ευρώ με άνοδο +0,62% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7640 ευρώ με άνοδο +0,97% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 770 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7505 ευρώ με άνοδο +2,04% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4120 ευρώ με άνοδο +3,22% και κεφαλαιοποίηση 630 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1970 ευρώ με άνοδο +3,68% με όγκο 337 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε  στα 12,98 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΔΕΗ

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco, Motor Oil και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,21 ευρώ με άνοδο +1,16% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,58 ευρώ με πτώση -1,45% και αποτίμηση 5,56 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,40 ευρώ με άνοδο +4,48% και αποτίμηση 325 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7040 ευρώ με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 395 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,23 ευρώ με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 2,94 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,20 με πτώση -0,21% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,24 ευρώ με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,42 ευρώ με άνοδο +1,84% και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,20 ευρώ με άνοδο +0,06% και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,70 ευρώ με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισεκ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,29 ευρώ με άνοδο +1,15% και με την κεφαλαιοποίηση στα 274 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,087 ευρώ με άνοδο +4,82% με την κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,35% - Πιθανή η έκδοση 7ετούς στο 2,90% στις 14 Μαΐου  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,35%
Η αγορά αποτιμάει την αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ low από τον καναδικό οίκο DBRS και βεβαίως την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,90% στις 14 Μαΐου αντί 7 Μαΐου που είχε σχεδιαστεί.
Στην Ιταλία σημειώνεταο οριακή επιδείνωση με το 10ετές στο 2,59%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 76 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,62 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,61% με απόδοση αγοράς 1,63% και απόδοση πώλησης 1,60%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,85%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,84 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 104,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,60% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,51 μονάδες βάσης και απόδοση 3,15% με απόδοση αγοράς 3,16% και απόδοση πώλησης 3,14%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,51 μονάδες βάσης και απόδοση 3,34% με απόδοση αγοράς 3,35% και απόδοση πώλησης 3,33%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,38 μονάδες βάσης και απόδοση 3,77%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 99,03 μονάδες βάσης και απόδοση 4,07%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,99 μονάδες βάσης και απόδοση 4,26%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 338 μονάδες βάσης από 332 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 312 μονάδες βάσης από 308 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,13 ή 313 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ιστορικό χαμηλό στην Ιρλανδία, το 10ετές 0,503% - Οριακή επιδείνωση στην Ιταλία

Σε ιστορικά χαμηλά κινείται σήμερα το 10ετές ομόλογο στην Ιρλανδία ενώ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 2,59%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/5/2019 στο -0,03% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,51% με το ιστορικό χαμηλό 0,503% σημειώθηκε στις 7 Μαίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,093% που  σημειώθηκε στις 2 Μαΐου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,96% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,59% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης