Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Κίνα επενδύει στο Arctic LNG 2 που αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου

tags :
Η Κίνα επενδύει στο Arctic LNG 2 που αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου
Η Κίνα επενδύει στο Arctic LNG 2 που αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου 
Η Κίνα επενδύει στο Arctic LNG 2 που αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου  

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγός φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Novatek, έχει υπογράψει συνεργασία με δύο κινεζικές κρατικές εταιρείες πετρελαίου για το project Arctic LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) 2 στην Αρκτική.
Οι διαπραγματεύσεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα στο Second Belt and Road Forum για τη Διεθνή Συνεργασία στην Κίνα.
Η συνεργασία αυτή αναβαθμίζει τη θέση της Novatek ως κορυφαίος κατασκευαστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρωσίας, ξεπερνώντας τις δύο κρατικές εταιρείες της χώρας, τη Rosneft και τη Gazprom.
Οι κινεζικές εταιρίες National Offshore Oil Corp. (CNOOC) και η National Oil and Gas Development Co (CNODC), μονάδα της China National Petroleum Corp. (CNPC), υπέγραψαν για να αποκτήσουν το 10% η καθεμία στο συγκεκριμένο project.
Η  CNOOC είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα.
Ο πρόεδρος της Novatek, Leonid Mikhelson, υποδέχτηκε την συμμετοχή της CNOOC, λέγοντας ότι η Κίνα αποτελεί «μία από τις βασικές αγορές που αγοράζουν ρωσικό  LN¨».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «το Arctic LNG 2 θα αποτελέσει «project – σταθμό στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου» και σημείωσε την εμπειρία της εταιρείας από το έργο Yamal LNG ως επίδειξη της ικανότητάς του να λειτουργεί εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αρκτικής.
Η συμμετοχή της CNPC, εν τω μεταξύ, περιγράφηκε από τον Mikhelson ως «σημαντικό ορόσημο» για το project  Arctic LNG 2, ενώ σημείωσε τη συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας στο projext Yamal LNG.
«Η συσσωρευμένη εμπειρία συνεργασίας είναι μια στέρεη βάση για την επιτυχή εφαρμογή του νέου μας έργου LNG», ανέφερε.
Δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για την τιμή που καταβάλλουν οι κινεζικές εταιρείες.
Η Κίνα συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση του έργου Yamal LNG.
Εκτός από τη συμμετοχή της CNPC, η οποία απέκτησε το 20% της συμμετοχής της το 2013, το Ταμείο Silk Road (SRF) αγόρασε ένα μερίδιο 9,9% για 1,21 δισ. δολάρια το Μάρτιο του 2016.
Η SRF παρείχε επίσης δάνειο 15 ετών ύψους περίπου 813 εκατ.
Επιπλέον, η CNPC υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς 20ετών, η οποία κάλυπτε 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) της παραγωγής του LNG της Yamal, και αναπροσαρμόστηκε στην τιμή της Ιαπωνικής Ακατέργαστης Κοκτέιλ (JCC), η οποία αποτελεί την κορυφαία τιμή αναφοράς του LNG στην Ασία.
Η China Eximbank και η τράπεζα ανάπτυξης της Κίνας (CDB) παρείχαν επίσης δάνεια ύψους 10,4 δισ. δολαρίων και 151 εκατ. δολαρίων το 2016.


Σημαντικό έργο LNG

Το έργο Arctic LNG 2 θα καλύψει τρία στάδια παραγωγής, το καθένα με χωρητικότητα 6,6 mtpa.
Μια σημαντική τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο αναμένεται αργότερα το 2019, με την πρώτη παράδοση LNG να τίθεται σε εφαρμογή για το τέλος του 2023.

Απίστευτη ζήτηση φυσικού αερίου

Η ζήτηση για το LNG της Κίνας θα μπορούσε να φθάσει τα 80-100 mtpa μέχρι το 2025, σύμφωνα με διάφορες προβλέψεις της βιομηχανίας, από 53,7 εκατ. Τόνους το 2018.
Η αυξανόμενη ζήτηση για τα καύσιμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να καθαρίσει την ποιότητα του αέρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. έχουν μολυνθεί από τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εδώ και χρόνια.
Αυτή η κίνηση έχει δει μια έκρηξη της ζήτησης τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει πληγεί όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των εισαγόμενων από τις ΗΠΑ γεωπολιτικά εισαγόμενων εισαγωγών φυσικού αερίου που έχουν επίσης εμπλακεί στον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Η συνολική ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να ανέλθει στα 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2035, σύμφωνα με τη CNPC, από 280,3 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης