Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στήριγμα στo ενεργειακό σχέδιο της ΝΔ βρήκε η ΔΕΗ - Στο +1,98% η μετοχή, με υψηλό όγκο

tags :
Στήριγμα στo ενεργειακό σχέδιο της ΝΔ βρήκε η ΔΕΗ - Στο +1,98% η μετοχή, με υψηλό όγκο
Λόγω του εμπορικού πολέμου οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, αν και αναλυτές σημειώνουν πως η πτώση δεν θα διαρκέσει αρκετό καιρό
Οι αναφορές του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, έδωσαν ώθηση στη μετοχή της ΔΕΗ σε μία συνεδρίαση όπου οι ρευστοποιήσεις λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας είναι το βασικό χαρακτηριστικό.
Ο κ.Χατζηδάκης μιλώντας σε συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος ρευστότητας της επιχείρησης και πως η σωτηρίας της είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται πως αναλυτής σχολιάζοντας στο Bankingnews τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και τη μεγάλη πτώση της μετοχής πριν από λίγες συνεδριάσεις είχε πει πως ο μόνος καταλύτης για τη ΔΕΗ είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τη διάσωσή της.
Σήμερα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται καθώς η Νέα Δημοκρατία βάζει ψηλά στην ατζέντα της την Επιχείρηση.
Στις προτάσεις της Ν.Δ. περιλαμβάνεται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, η δημιουργία νέας διοικητικής δομής και η πώληση μονάδων.
Σημειώνεται πως λόγω του εμπορικού πολέμου οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, αν και αναλυτές σημειώνουν πως η πτώση δεν θα διαρκέσει αρκετό καιρό.
Την ίδια ώρα τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τα 25 ευρώ.
Η μετοχή διαπραγματεύτηκε στα 1,34 ευρώ με άνοδο 1,98% και όγκο 651 χιλ. τεμάχια.
Χαμηλό ημέρας έχει γράψει στα 1,2560 ευρώ και τεχνικοί αναλυτές αναφέρουν πως έχει κρατήσει τη σημαντική στήριξη η μετοχή.

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ κινδυνεύει να γίνει νέα Ολυμπιακή

Καταπέλτης εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο της HAEE, για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να βρεθεί ανά πάσα στιγμή στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ, υποδεικνύοντας σαφέστατα ότι οι παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις δεν εξασφαλίζουν κίνητρα για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση.
«Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ. Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το «κάθε φέτος και χειρότερα». Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ, είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΔΕΗ κινδυνεύει να γίνει η νέα Ολυμπιακή και ότι έχει ήδη αποτύχει για μια φορά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που κάποιοι θεωρούν «ρουμπίνια».
Αφού υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας της εταιρείας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρής αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ δεν υποτιμά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, έκανε λόγο ωστόσο για έγκλημα που οφείλεται σε κυβερνητικές, πολιτικές αποφάσεις.
Σαφέστατα τόνισε τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχει η επιχείρηση, αναφέροντας ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Όπως είπε, η ΝΔ θα σεβαστεί την κινέζικη επένδυση στον ΑΔΜΗΕ αλλά θα προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, με στόχο να καταστεί ικανός να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει τα έργα διασύνδεσης των νησιών, με προτεραιότητα σε αυτό της Αττικής – Κρήτης, ώστε να μειώσει το ενεργειακό κόστος.
Επίσης, σημείωσε ότι η ΝΔ θα διευκολύνει όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις και στην προτεραιότητά της θα είναι τα στρατηγικά έργα, μεταξύ των οποίων ο IGB, που καθυστερεί, το FSRU Αλεξανδρούπολης, ο East Med και άλλα.
Αναφερόμενος στις ενεργειακές υποδομές ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνες υδρογονανθράκων ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο τόνισε ότι η Τουρκία, αφού αυτό-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο -διότι παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιμένει να κατέχει παράνομα σχεδόν 40% της Μεγαλονήσου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- επιχειρεί τώρα, με διάφορες προκλήσεις, να επιβάλει την παρουσία της. «Είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι ισχυροί παγκόσμιοι παίχτες θα βρεθούν απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει -μαζί με όλες, είμαι βέβαιος, τις πολιτικές δυνάμεις- την Κυπριακή Δημοκρατία στη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης