Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ρίχνει τις τιμές των μετοχών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ρίχνει τις τιμές των μετοχών
ΑΓΟΡΑ: Καλή αφορμή για διόρθωση οι εξελίξεις αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας. Η αγορά έχει δώσει καλή κίνηση και δικαιούται να διορθώσει. Τώρα πως θα εξελιχθεί ο εμπορικός πόλεμος παίζει βασικό ρόλο καθώς επηρεάζει τις διεθνείς αγορές.

Τα αποτελέσματα που συγκέντρωσε και ανέλυσε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, πρέπει να αναγνωστούν προσεκτικά από τους επενδυτές. Συνολικά η αγορά παίζει με υψηλό p/e 19 φορές και θα περιοριστεί κάπως με τα κέρδη του 2019 και του 2020.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα δώσει μία ανάσα. Οι επενδυτές πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στις εισηγμένες εκείνες που έχουν p/e σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της αγοράς. Που έχουν προοπτικές και δεν χρωστάνε στις τράπεζες. Υπάρχουν πολλές και από πολλές κατηγορίες.

Αφήστε τα στόρι και το τι θα κάνει ο ένας και αν κάτσει και θα δείτε και θα το ένα και θα το άλλο. Έχουμε εισηγμένες που έχουν κάνει ήδη αυτά που πρέπει και έχουν ισολογισμούς διαμάντια. Αυτές έχουν μέλλον.

ΔΑΝΕΙΑ: Τι να κάνω μια εταιρεία που χρωστάει δύο και τρεις φορές τα κεφάλαιά της στις τράπεζες αλλά έχει στόρι. Εδώ έχουμε με χαμηλό p/e και αρνητικό καθαρό δανεισμό, που παίζουν με p/bv κάτω από τη μονάδα και έχουν προοπτικές. Φαντάζεστε αν αυτές οι αδάνειστες σηκώσουν 2 φορές δανεισμό τα κεφάλαιά τους τι θα κάνουν;

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Διορθώνουν όλες με την Πειραιώς να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες αν και οι υπόλοιπες δεν πάνε πίσω. Άνω του 2% και έως 4% η διόρθωση στις τραπεζικές μετοχές. Θεωρούμε την εξέλιξη δικαιολογημένη. Καλή αφορμή για… αποσυμπίεση.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεν έχουμε κινητικότητα για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό. Το ξεκίνημα με απώλειες άνω του 1% δημιουργεί σκέψεις και ανησυχίες. Δεν υπάρχουν και μεγάλοι όγκοι σε πολλά χαρτιά. Λίγο μετά το άνοιγμα λιγότερες από 100 μετοχές έχουν κάνει πράξη.

ΔΕΗ: Τονίζει και ξανατονίζει τις προοπτικές ο κ.Παναγιωτάκης και λέει ότι δεν είναι εταιρεία ζόμπι, αλλά οι επενδυτές στο ταμπλό έχουν κάνει καλό rerating. Διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 1,30 ευρώ με όγκο 107 χιλ. τεμάχια.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Σε Μοτοδυναμική και Άβαξ τα βλέμματα. Πρέπει να καλυφθούν πλήρως και να αντληθούν τα κεφάλαια που χρειάζονται. Για τον Άβακα βέβαια θεωρούμε πως η αύξηση είναι εξαιρετικά μικρή και ουσιαστικά δεν θα φανεί το αποτέλεσμα στις συνολικές υποχρεώσεις.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: Πουλάνε και αγοράζουν οικόπεδα, ακίνητα, εταιρείες και ό,τι άλλο σκεφτείς και δεν το ανακοινώνουν. Απίστευτη μυστικοπάθεια η οποία κατά την άποψή μας δεν έχει λόγο ύπαρξης. Ψάχνουμε μετά στις οικονομικές καταστάσεις να βρούμε κονδύλια σχετικά για να δούμε που πήγαν τα λεφτά των μετόχων.

Αλλά το κρίσιμο είναι αν κάποια περιουσιακά στοιχεία που πουλήθηκαν, ο αγοραστής είναι ο βασικός μέτοχος. Γιατί αν είναι και έχουν γραφτεί μεγάλες ζημιές από απομειώσεις θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί στη λογιστική κατάσταση τα αποτιμούσαν υψηλότερα από όσο τα αποτίμησε όταν ήρθε η ώρα να μπει το χέρι στην τσέπη;

Μεγάλο θέμα και για εμάς η διαφάνεια πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα των αρμόδιων αρχών. Να ζητήσουν άμεσα εξηγήσεις και να πληροφορηθεί το επενδυτικό κοινό. Αν αυτή δεν είναι η δουλειά τους τότε ποια είναι;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης