Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τι μέλλει γενέσθαι με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Goldman Sachs: Τι μέλλει γενέσθαι με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν οι Κινέζοι αξιωματούχοι μεταβούν στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση της 8ης Μαΐου
Ως ένδειξη ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν φτάσει σε δύσκολο σημείο εκλαμβάνει η Goldman Sachs την απειλή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για ενισχυμένους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση, έχουν περιοριστεί οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, οι ενισχυμένοι δασμοί θα μπορούσαν να αποφευχθούν κυρίως εάν η κινεζική αντιπροσωπεία παρευρεθεί στη συνάντηση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα.
Όσον αφορά τον πρόσφατο ελιγμό του Trump, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν «αυτό αντιπροσωπεύει μια μεταστροφή από τις αισιόδοξες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τις τελευταίες εβδομάδες και δείχνει ότι η πιθανότητα μιας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας είναι τουλάχιστον ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με πρότινος».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι εμπορικές συνομιλίες πήγαιναν αρκετά καλά και πηγές δήλωναν στο CNBC ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί έως αυτή την Παρασκευή.
Ωστόσο, τα βασικά σημεία-αγκάθια παραμένουν, όπως η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και η διαφωνία σχετικά με το κατά πόσον οι δασμοί πρέπει να διατηρηθούν ως ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι το Πεκίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Παρ' όλα αυτά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα μπορούσε ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι «ελαφρώς» πιο πιθανό να συμβεί σε σχέση με την ενίσχυση των δασμών.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He είχε προγραμματίσει να στείλει μια μεγάλη αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη για να διεκδικήσει μια εμπορική συμφωνία.
Ωστόσο, δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες δήλωσαν στο CNBC ότι η κινεζική πλευρά μπορεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός εκτεταμένου εμπορικού πολέμου: «Αν η επερχόμενη επίσκεψη ακυρωθεί, μια συμφωνία την προσεχή εβδομάδα θα φαινόταν πολύ απίθανη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η αύξηση του δασμολογικού συντελεστή σε 25% θα γίνει το βασικό σενάριο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης