Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Πόσο χαμηλά μπορείς να κοιτάξεις στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων;

tags :
Πόσο χαμηλά μπορείς να κοιτάξεις στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων;
ΜΕΤΟΧΕΣ: Υπάρχουν εισηγμένες με εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση, η οποία εν μέρη δικαιολογείται από τις πωλήσεις και τα αποτελέσματα, αλλά υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτίμησή τους και μάλιστα χωρίς να «ξοδευτεί» ιδιαίτερα το «χέρι που κινεί τα νήματα». Γιατί ας μη γελιόμαστε στη μικρή μας αγορά για να κινηθεί ένα μέρος του ταμπλό πρέπει κάποιος να ασχοληθεί.

Για κάποιες από τις παρακάτω μετοχών παρατηρούμε πως ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις. Επιπλέον υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μία αύξηση της αποτίμησης δεν θα ήταν αδικαιολόγητη. Αυτά για όσους βλέπουν τόσο χαμηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Στο πρώτο τρίμηνο η διοίκηση παρατηρεί μία σταθεροποίηση του όγκου και της αξίας των πωλήσεων. Οι προοπτικές για την εξέλιξη του τουρισμού στη χώρα μας με τον οποίο ο κλάδος έχει έμμεσες επιπτώσεις, καταγράφονται θετικές για το 2019, τονίζεται στα αποτελέσματα.

Η διοίκηση έχει εξασφαλίσει συμβάσεις με βασικούς προμηθευτές για να μπορεί να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης. Για το 2019 περιμένει μικρή αύξηση πωλήσεων και βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Η εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 επιβάρυνε την καθαρή θέση με 1,5 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα με 0,43 εκατ. ευρώ. Επίσης η αποτίμηση των ακινήτων επηρέασε αρνητικά κατά 756 χιλ. ευρώ την καθαρή θέση και κατά 158 χιλ. ευρώ τα αποτελέσματα. Υψηλό πάντως το καθαρό χρέος των 31,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 9,6 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια.

Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων ο όμιλος εμφάνισε πωλήσεις 30,1 εκατ. ευρώ από 27,8 εκατ. ευρώ και ζημιά 130 χιλ. ευρώ από ζημιά 230 χιλ. ευρώ. Στην αποτίμηση των 4 εκατ. ευρώ πάντως θέλει λίγη προσπάθεια για να εμφανιστεί αρκετά φθηνή η μετοχή και αν αφαιρέσουμε τα έκτακτα τότε ίσως είναι ήδη.

LOGISMOS: Διαπραγματεύεται με αποτίμηση 2,18 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 6,7 εκατ. ευρώ άρα σε πρώτη ανάγνωση έχει χαμηλό p/bv. Σε δεύτερη ανάγνωση εντοπίζουμε άυλα περιουσιακά στοιχεία 3,8 εκατ. ευρώ. Με δεδομένες τις μεγάλες απομειώσεις που έχουν γίνει από τους ορκωτούς σε άλλες εταιρείες, ίσως ο κίνδυνος απομείωσης εδώ να μην είναι μεγάλος.

Αλλά και τα μισά να διαγραφούν τότε και πάλι η καθαρή θέση το αντέχει και θα παίζει και πάλι με χαμηλό p/bv και θα καλύπτεται η καθαρή θέση από οικόπεδα και ακίνητα. Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι μόλις 2.4 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 28 χιλ. ευρώ. Υπάρχουν απαιτήσεις από πελάτες αλλά έχουν γίνει και σημαντικές απομειώσεις άρα το υπόλοιπο θα πρέπει να θεωρείται εισπράξιμο.

Ο τζίρος είναι μόλις στα 2,3 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ το 2017 με την εταιρεία να στοχεύει στα στην επέκταση της δραστηριότητας εγκατάστασης εφαρμογών Καζίνο σε χώρες του εξωτερικού. Έτσι έγιναν κάποιες επενδύσεις το 2018 σε άυλα και ενσώματα περιουσιακά στοιχεία οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν από τις λειτουργικές ταμειακές ροές με αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο ο δανεισμός.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στις 37 χιλ. ευρώ από 40 χιλ. ευρώ. Υπό την προϋπόθεση ότι η επέκταση θα αποδώσει θα μπορούσε η μετοχή να χαρακτηριστεί φθηνή στα τρέχοντα επίπεδα.

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας κατά τη χρήση 2018 διαμορφώθηκαν σε 33,29 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 2,17% σε σχέση με τις πωλήσεις της χρήσης 2017. Η αποτίμηση ανέρχεται στα 8,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας, ανήλθαν σε 643.915,60 ευρώ, έναντι 310.820,73 ευρώ το 2017.

Η μετοχή παίζει με p/e 13 φορές. Το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου) ανήλθε σε 15,06 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την 31/12/2018, μετά την αφαίρεση δεσμευμένων καταθέσεων, 4,50 εκατ. ευρώ, οι οποίες έχουν ενεχυριαστεί έναντι ισόποσου μακροπρόθεσμου δανείου, ο δανεισμός ανέρχεται σε 10,56 εκατ. ευρώ.

Θα δώσει μέρισμα 0,043 ευρώ ανά μετοχή. Έχει καθαρή θέση 19,1 εκατ. ευρώ άρα παίζει με p/bv 0,43 φορές. Για το 2019 η διοίκηση αναμένεται αντίστοιχο τζίρο με αυτό του 2018 με βάσει τα τρέχοντα στοιχεία. Υπάρχουν απαιτήσεις 13,3 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχουν γίνει μικρές απομειώσεις. Οι ταμειακές ροές δεν ήταν καλά και το 2019 θα πρέπει να βελτιωθούν μέσω μείωσης απαιτήσεων προκειμένου να περιοριστεί και η μόχλευση, η οποία δεν είναι μεγάλη.

Στην κατάσταση οικονομικής θέσης κατά την 01/01/2019 αναμένεται αύξηση στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων λόγω κεφαλαιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων με δικαίωμα χρήσης και αντίστοιχη αύξηση των υποχρεώσεων από μισθώσεις, ύψους μεταξύ 1,60 εκατ. ευρώ και 1,62 εκατ. ευρώ. Στην κατάσταση αποτελεσμάτων για τη χρήση 2019, οι αποσβέσεις αναμένεται να αυξηθούν από 260 χιλ. έως 270 χιλ. και το χρηματοοικονομικό κόστος αναμένεται να αυξηθεί από 50 χιλ. έως 55 χιλ. Παράλληλα, η μείωση των εξόδων από ενοίκια αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση των Κερδών προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων και αποσβέσεων κατά περίπου 332 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης