Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο σεβασμός του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου

Παυλόπουλος:  Προϋπόθεση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο σεβασμός του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί στο ακέραιο το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο Πρ. Παυλόπουλος
«Εμείς, οι Έλληνες, καθιστούμε σαφές ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας -την οποία εμπράκτως ευνοούμε- έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου», τόνισε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.
Στην αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη Αποκορώνου ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε ως κρίσιμης διαχρονικής σημασίας συμπέρασμα είναι ότι το παράδειγμα των Προγόνων σας της «Μεταπολιτευτικής Επιτροπής» έδειξε τότε, και θα μας δείχνει για πάντα, τι πρέπει να κάνουμε, εμείς, οι Έλληνες, όταν πρόκειται να υπερασπισθούμε την Πατρίδα μας και την Ελευθερία μας.
Δοθέντος μάλιστα ότι για κάθε Έλληνα, και διαχρονικώς, η Ελευθερία είναι έννοια και αξία υπαρξιακή, αφού μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας και ν’ αναπτύξουμε ελεύθερα την προσωπικότητά μας».
Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε πως «εμείς, οι Έλληνες, έχουμε πλήρη συναίσθηση του ότι υπερασπιζόμενοι την Πατρίδα μας και την Ελευθερία μας, υπερασπιζόμαστε και την εμπέδωση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.
Εμπνεόμενοι, λοιπόν, από αυτές τις Ιερές Παρακαταθήκες, που μας άφησαν οι Ηρωϊκοί Επαναστάτες της Επαρχίας Αποκορώνου το 1896, οφείλουμε να διεκδικούμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει, αναδεικνυόμενοι, κατά την έξοχη ρήση του Θουκυδίδη (Ιστορίαι, Α΄, 70, 3), «και παρά δύναμιν τολμηταί, και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες».
Στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία είπε ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει, πρέπει όμως να μας διδάσκει.
«Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς, οι Έλληνες, καθιστούμε σαφές ότι η φιλία, η καλή γειτονία και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας -την οποία εμπράκτως ευνοούμε- έχει ως στοιχειώδη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Αυτό τον σεβασμό είμαστε αποφασισμένοι να τον εμπνεύσουμε και, αν χρειασθεί, να τον επιβάλλουμε, δοθέντος ότι η Ιστορία μας έχει αποδείξει πως ουδείς μπορεί να υποτιμά την Δύναμη και το Φρόνημα του Λαού και του Έθνους των Ελλήνων», συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε ότι ειδικά ως προς τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το Δίκαιο αυτό κωδικοποιήθηκε μέσω της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, η Τουρκία οφείλει να το σεβασθεί στο ακέραιο.
«Και δεν είναι δυνατό, να διατείνεται ότι δεν δεσμεύεται από το Δίκαιο της Θάλασσας επειδή δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη του Montego Bay», πρόσθεσε και επανέλαβε πως η Συνθήκη του Montego Bay, ήτοι το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό κρατών, παράγει κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων.
«Αυτοί οι κανόνες δεσμεύουν και την Τουρκία.
Δεν μπορεί η Τουρκία ν’ αυθαιρετεί και ν’ αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας.
 Θα το σεβασθεί, κι ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και τον σεβασμό του», είπε ο κ. Παυλόπουλος και χαρακτήρισε άκρως ενδεικτική τη χθεσινή δήλωση της Φ. Μογκερίνι.
 Ακόμη, κατέστησε σαφές και το ότι «εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Διεθνή Κοινότητα.
Και κάτι τέτοιο για εμάς, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».
Σημειώνεται ότι ο κ. Παυλόπουλος μετέβη σήμερα στον Δήμο Αποκορώνου Χανίων για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης της Επαρχίας Αποκορώνου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης