Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Αβάσιμοι οι χαρακτηρισμοί «συστημικός κίνδυνος» ή «εταιρεία ζόμπι»

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Αβάσιμοι οι χαρακτηρισμοί «συστημικός κίνδυνος» ή «εταιρεία ζόμπι»
"Δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί ορισμένοι να έχουν ως στόχο την απαξίωση της ΔΕΗ", αναφέρει ο Μ. Παναγιωτάκης
Δεν έχουν καμία βάση οι χαρακτηρισμοί «συστημικός κίνδυνος» ή «εταιρεία ζόμπι» που έχουν ακουστεί, ατυχώς, από δημόσιους παράγοντες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι η εταιρεία είναι ίσως ο σημαντικότερος αναπτυξιακός φορέας που μπορεί να φέρει πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα.
«Άλλωστε ο Οίκος S&P έδωσε προχθές την θετική απάντησή του με τη διατήρηση της αναβάθμισης της ΔΕΗ με θετική προοπτική», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγιωτάκης  σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι η ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη δυναμική και κάθε άλλο παρά προβληματική είναι.
Για τα αποτελέσματα του 2018, αναφέρει πως αν και αναμενόμενα δεν είναι ικανοποιητικά και μάλιστα, αδικούν τις προσπάθειες των τελευταίων ετών με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώθηκαν οι ελεγχόμενες δαπάνες  και τα χρηματοοικονομικά κατά 160 εκατ. ευρώ, ενώ είναι αναντίστοιχα με το δυναμικό και  το επενδεδυμένο κεφάλαιο και αποτυπώνουν κάθε άλλο παρά μη αντιστρεπτή κατάσταση.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει «το 2018 είχε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA)  260 εκατ. ευρώ μέρος της οποίας οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση των ελεγχόμενων λειτουργικών δαπανών (μισθοδοσία, εργολαβίες, χρηματοοικονομικά κ.λπ).
Προφανώς η κερδοφορία αυτή κάθε άλλο πάρα μας ικανοποιεί, καθώς εκτός των άλλων δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις επιβαρύνσεις από τους τόκους, τους φόρους και τις αποσβέσεις, καθώς και τις εφάπαξ επιπτώσεις που αναφέραμε, με αποτέλεσμα τις ζημιές».
«Η λειτουργική κερδοφορία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχαν οι παράγοντες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και είναι στο σύνολό τους εξωγενείς οφειλόμενοι σε συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ και της χώρας μας» προσθέτει και συνεχίζει «παρά τις επιβαρύνσεις το 2018 πετύχαμε να μειώσουμε το δανεισμό κατά 270 εκατ. ευρώ (συνολικά 910 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2014), και να κάνουμε επενδύσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Στις ζημιές του 2018 αναφέρει ότι «τα 407 εκατ. ευρώ είναι εφάπαξ λογιστικές εγγραφές χωρίς καμία συνέπεια ρευστότητας.
Τα  243 εκατ. ευρώ αφορούν σε απομείωση της λογιστικής αξίας της Μελίτης και της Μεγαλόπολης που έγινε από σύμβουλο ενόψει της πώλησής τους, και τα υπόλοιπα  164 εκατ. ευρώ είναι πρόβλεψη έναντι των μελλοντικών αποζημιώσεων των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων.
Επιπλέον,  109,5 εκατ. ευρώ είναι σχηματισμός πρόβλεψης έναντι τόκων που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ για τους οποίους εκκρεμούν δικαστήρια. Πρόκειται για ποσά που η ΔΕΗ  υποχρεούται να καταβάλλει στον ΑΔΜΗΕ έστω και εάν δεν τα έχει εισπράξει. Είναι λοιπόν εύλογο το αίτημα το θέμα να αντιμετωπιστεί νομοθετικά».
Πέραν αυτών, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη:
- 196 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν για τα ελλείμματα του ΕΛΑΠΕ.
- 224 εκατ. ευρώ είναι η ζημιά λόγω ΝΟΜΕ, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα μειωθούν με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αν και πάγιο αίτημα και δικαστική διεκδίκηση της ΔEΗ είναι το τερματισμός τους.
- 128 εκατ. ευρώ αφορούν στην πρόσθετη επιβάρυνση των δικαιωμάτων CO2 σε σχέση με το 2017 (συνολική επιβάρυνση CO2    279,5 εκατ. ευρώ)
«Είναι φανερό ότι χωρίς αυτούς τους εξωγενείς παράγοντες, τις επιπτώσεις των οποίων αποφύγαμε να μεταφέρουμε στην κατανάλωση, δεν θα υπήρχαν ζημιές», σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης.
 Κάνοντας αναφορά στα σχόλια που προκάλεσαν τα αποτελέσματα για το μέλλον της ΔΕΗ, τα διακρίνει σε δυο κατηγορίες.
Όπως εξηγεί, σε «αυτά των έγκυρων οικονομικών αναλυτών, που χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία , και εκείνα με έκδηλη την πολιτική σκοπιμότητα, που χαρακτηρίζονται από καταστροφολογία και απόπειρα δικαίωσης προηγούμενων επιλογών».
Την πρώτη κατηγορία, όπως σημειώνει «την ακούμε με προσοχή, λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις, συνδιαλεγόμαστε με τους αναλυτές.
Για τις πολιτικές σκοπιμότητες, προφανώς, δεν είναι ο ρόλος μου να μετάσχω στη σχετική αντιπαράθεση».
 Τονίζει ωστόσο ότι η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο και πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς τις σκοπιμότητες της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας, όπως οι εκλογές.
«Άλλο κριτική παράθεση πολιτικών προτάσεων και άλλο μηδενιστική αντιμετώπιση και καταστροφολογία που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει.
Δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί ορισμένοι να έχουν ως στόχο την απαξίωση της ΔΕΗ», αναφέρει ο κ. Παναγιωτάκης.
 Για το 2019, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 790 εκατ. ευρώ.
 Ακόμη, εξηγεί γιατί η λύση της «μικρής ΔΕΗ» δεν ήταν η βέλτιστη, ενώ δηλώνει βαθύτατα απογοητευμένος και προβληματισμένος για την παντελή έλλειψη αυτοκριτικής όσων διαχειρίστηκαν τον τομέα του ηλεκτρισμού από υπεύθυνες θέσεις.

Τι παραλάβαμε

«Το 2014 η ΔEΗ μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, είχε 91 εκατ. ευρώ κέρδη.
 Χωρίς τον ΑΔΜΗΕ, και εάν η τιμή των δικαιωμάτων CO2 ήταν το 2014 ίδια με το 2018 (16 ευρώ αντί 6 ευρώ ο τόνος) η ΔEΗ θα είχε ζημιές 410 εκατ. ευρώ.
Εάν μάλιστα τότε είχε καθιερωθεί η έκπτωση συνέπειας 15%, οι ζημιές θα ξεπερνούσαν τα  700 εκατ. ευρώ.
Πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη η μείωση του μεριδίου της ΔEΗ στην αγορά κατά 15% (2018: 82% έναντι 97% το 2017) λόγω του ανοίγματος της αγοράς, το οποίο όλοι πρεσβεύουν ώστε να προκύψει το πραγματικό μέτρο σύγκρισης:  της ΔEΗ του 2014 με τη ΔEΗ  του 2018", ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Τέλος, προσθέτει ότι το 2014 είχαν ήδη δημιουργηθεί τα μεγάλα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), συνεπεία των λανθασμένων πολιτικών για τις ΑΠΕ το 2008-2013, και για τα οποία η ΔEΗ κατέβαλε από το 2016 μέχρι και το 2018, 578 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζει ότι και το 2008 η ΔEΗ  ως μονοπώλιο μαζί με τη δραστηριότητα της Μεταφοράς (μετέπειτα ΑΔΜΗΕ) είχε ζημιές 400 εκατ. ευρώ.
Χωρίς τη Μεταφορά οι ζημιές θα ξεπερνούσαν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA θα ήταν μόνο 147 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια ωστόσο ανέκαμψε.

Η ΔΕΗ έχει μεγάλη δυναμική

Περαιτέρω, δηλώνει βέβαιος ότι η ΔΕΗ διαθέτει πολύ μεγάλη δυναμική, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να την οδηγήσει όχι μόνο σε τροχιά μεγάλης κερδοφορίας αλλά και σε αλματώδη ανάπτυξη.
«Τώρα είναι καιρός για βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές,  και πέραν αν θέλετε του επιχειρηματικού πλάνου της McKinsey, σημαντικές πλευρές του οποίου ήδη υλοποιούνται, για την επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου που επεξεργαστήκαμε με την εταιρεία αυτή», υπογραμμίζει.
Τέλος, τονίζει ότι η ΔΕΗ είναι μακράν ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επενδυτικός φορέας της χώρας, είναι ίσως ο σημαντικότερος αναπτυξιακός φορέας που μπορεί να φέρει πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα και «η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει αυτό τον ρόλο και να δώσει στην επιχείρηση τα εφόδια για να το εκπληρώσει».
«Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά»,καταλήγει ο κ. Παναγιωτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης