Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 1 τρισεκατ. δολάρια η περιουσία του κρατικού Νορβηγικού Fund - Ενισχυμένο κατά 84 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019

Στο 1 τρισεκατ. δολάρια η περιουσία του κρατικού Νορβηγικού Fund - Ενισχυμένο κατά 84 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019
Το χαρτοφυλάκιο μετοχών του αμοιβαίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 12,2%, ενώ τα ομόλογα κατά 2,9% και τα ακίνητα κατά 1,7%
Όταν όλοι έτρεχαν πέρυσι να πουλήσουν τις μετοχές τους στη διεθνή αγορά φοβούμενοι την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, το κρατικό Νορβηγικό Fund επέλεξε να ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη πολιτική και να αγοράζει μετοχές.
Το ριψοκίνδυνο στοίχημα του περίφημου Νορβηγικού Fund που διαχειρίζεται 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τον πλούτο της Νορβηγίας απέδωσε και με το παραπάνω.
Όπως αναφέρει το Bloomberg η περιουσία του Ταμείου φτάνει πλέον το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια ενισχυμένο κατά 9,1% ή 84 δισεκατομμύρια δολάρια από την κίνηση αυτή, η οποία θεωρήθηκε η καλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, το συνολικό κέρδος του Κρατικό Ταμείου αυξήθηκε κατά 16.000 δολάρια για κάθε νορβηγό πολίτη.
Το χαρτοφυλάκιο μετοχών του αμοιβαίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 12,2%, ενώ τα ομόλογα κατά 2,9% και τα ακίνητα κατά 1,7%.
Από το τέλος του τριμήνου, το αμοιβαίο κεφάλαιο ήταν 69,2% σε μετοχές, 28% σε ομόλογα και 2,8% σε ακίνητα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Yngve Slyngstad, δήλωσε ότι το Q1 ήταν ένα "εξαιρετικό" τρίμηνο για το ταμείο. Το τρίτο τρίμηνο ήταν η τρίτη υψηλότερη τριμηνιαία απόδοση, και η υψηλότερη σε Κορώνες χάρη στη δύναμη του δολαρίου.
Q1
Το Νορβηγικό Fund, το οποίο κατέχει περίπου το 1,4% των παγκόσμιων μετοχών, αγόρασε από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές για να επωφεληθεί από μια πιθανή πτώση των τιμών και την έκθεσή τους σε κίνδυνο κατά 70%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις του ταμείου ήταν 20,3% στην Κίνα και 14,6% στη Βόρεια Αμερική.
Οι μεγαλύτερες συμμετοχές που κατέχει είναι σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα επωφελούμενη από τα υψηλά χρέη της Ιαπωνίας και Γερμανίας. Το πρώτο τρίμηνο, η κυβέρνηση κατέβαλε 8 δισεκατομμύρια κορώνες στο ταμείο, από 29 δισεκατομμύρια κορώνες το τέταρτο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης