Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η στήριξη Juncker σε Weidmann για την ΕΚΤ και τι προκρίνει η Γερμανία για τις θέσεις – κλειδιά

Η στήριξη Juncker σε Weidmann για την ΕΚΤ και τι προκρίνει η Γερμανία για τις θέσεις – κλειδιά
Ένας Γερμανός θα μπορούσε να αναλάβει την κορυφαία θέση είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε στην ΕΚΤ τελικά;
«Δεν θα τον ενοχλούσε» το ενδεχόμενο ένας Γερμανός όπως ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker.
«Ο Weidmann είναι ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και έμπειρος κεντρικός τραπεζίτης και ως εκ τούτου κατάλληλος», δήλωσε ο Juncker σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Δεν τον στηρίζω ενεργά, αλλά δεν είμαι και εναντίον του.
Διαφωνώ έντονα με τις απόψεις που εκφράστηκαν κυρίως σε χώρες της νότιας Ευρώπης ότι, ένας Γερμανός δεν μπορεί να γίνει πρόεδρος της ΕΚΤ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Juncker, ένας Γερμανός θα μπορούσε να αναλάβει την κορυφαία θέση είτε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε στην ΕΚΤ.
Τα σχόλια του προέδρου της Κομισιόν θεωρούνται ως το «εναρκτήριο λάκτισμα» της προεκλογικής περιόδου για τα ανώτερα αξιώματα της ΕΕ.
Μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα πρέπει να επιλεγούν οι διάδοχοι του Juncker και του Mario Draghi, που βρίσκεται στο «τιμόνι» της ΕΚΤ από το 2011.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Manfred Weber θεωρείται το φαβορί για την  προεδρία της ΕΕ, αξίωμα για το οποίο ερίζουν Βερολίνο- Παρίσι αλλά η υποψηφιότητα  του προέδρου της Bundesbank για την ΕΚΤ θεωρείται αμφιλεγόμενη, καθώς ο Weidmann ήταν το μοναδικό στέλεχος της Τράπεζας που αντιτάχθηκε στην πολιτική του Draghi να «κάνει οτιδήποτε χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων σε δυνητικά απεριόριστες ποσότητες, γράφουν χαρακτηριστικά οι financial Times.
Η στάση του, χαρακτηριζόμενη από τον Draghi ως «nein zu allem» - ή «όχι σε όλα» - τον έχει τοποθετήσει στο περιθώριο της διοίκησης της ΕΚΤ, η οποία βασίζεται στη συναίνεση προκειμένου να πάρει αποφάσεις.
«Επειδή ο  Weidmann κατέστησε σαφές σε ομιλίες και συνεντεύξεις ότι δεν έχει συμφωνήσει με όλες τις βασικές αποφάσεις της ΕΚΤ μέχρι τώρα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα είναι αποτελεσματικός ως πρόεδρος», δήλωσε ο Stefan Gerlach, επικεφαλής οικονομολόγος της EFG Bank .
Ο Juncker εκτιμά τώρα πως «οι ανησυχίες ότι μια ΕΚΤ με επικεφαλής τον Weidmann δεν θα προσφέρει αρκετή νομισματική στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης υπερεκτιμήθηκαν».
«Μου αρέσει ο Jens Weidmann. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως πρόεδρος.
Επειδή δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, αλλά το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας που χαράσσει τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.
Άλλοι υποψήφιοι για την διαδοιχή του Draghi είναι οι Γάλλοι Benoît Cœuré και François Villeroy de Galhau, οι Φινλανδοί Olli Rehn και Erkki Liikanen και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας  Klaas Knot.
Πρόσφατα δημοσιεύματα από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η καγκελάριος Angela Merkel θα πιέσει για την προεδρία της ΕΚΤ, στην περίπτωση κατά την οποία η Γερμανία δεν εξασφαλίσει την ισχυρότερη θέση στην Κομισιόν.
Οι πιθανότητες του Weidmann δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, πριν από μερικούς μήνες όταν το Βερολίνο φαινόταν να δίνει βάρος στην προεδρία της Κομισιόν.
Πηγές κοντά στη Merkel δήλωναν τότε ότι ένας Γερμανός πρόεδρος της ΕΚΤ θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στη νομισματική της πολιτική και θα ανάλωνε το πολιτικό του κεφάλαιο, λόγω αντιρρήσεων από το Παρίσι και ορισμένες νότιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τα κράτη της νότιας Ευρωζώνης εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό σχετικά με μια γερμανική προεδρία της ΕΚΤ, επειδή εκτιμούν ότι θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή για τα μέτρα τόνωσης που συνέβαλαν στην έξοδο των οικονομιών τους από την ύφεση.
 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης