Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση - Εξέδωσε Navtex για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου - Το γεωτρύπανο «Πορθητής» πλέει δυτικά της Πάφου

tags :
H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση - Εξέδωσε Navtex για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου  - Το γεωτρύπανο  «Πορθητής» πλέει δυτικά της Πάφου
H Τουρκία κλιμακώνει την ένταση - Εξέδωσε Navtex για γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου  - Το γεωτρύπανο  «Πορθητής» πλέει δυτικά της Πάφου
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας ανοιχτά της Κύπρου, κλιμακώνοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Οδηγία προς ναυτιλλομένους με την οποία προαναγγέλλει υποθαλάσσια γεώτρηση λίγες δεκάδες χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου, μέσα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού.
Η γεώτρηση αρχίζει σήμερα και, σύμφωνα με την Navtex, θα διαρκέσει τέσσερις μήνες, έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
Στην αποστολή συμμετέχει το γεωτρύπανο Fatih, που σημαίνει «Πορθητής», μαζί με τρία πλοία υποστήριξης, τα Siem Korkut, Siem Altan και Siem Sancar.
Η Navtex ζητά από τα υπόλοιπα σκάφη να διατηρούν μεγάλη απόσταση από τον τουρκικό στολίσκο.
«Αυτή η πειρατική λογική της Τουρκιάς ανεβάζει το θερμόμετρο στην περιοχή.
Παρακολουθούμε την κατάσταση και κάνουμε τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρεί πως οι έρευνες που διενεργεί η Λευκωσία στην ΑΟΖ της είναι παράνομες.
Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών οι οποίες θα προκαλέσουν ζημιά στις προσπάθειες επιτυχίας στο Κυπριακό τόνισαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως προκύπτει από δήλωση του ινδονήσιου προεδρεύοντος, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο.
Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ, η αναφορά αυτή αποτελεί και την απάντηση του ΣΑ στην απόφαση της Τουρκίας να στείλει νέο ερευνητικό σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης