Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Περιορισμένο σε λίγα χαρτιά το επενδυτικό ενδιαφέρον

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Περιορισμένο σε λίγα χαρτιά το επενδυτικό ενδιαφέρον
ΑΓΟΡΑ: Διατηρούνται οι τάσεις συσσώρευσης στο ξεκίνημα με τον γενικό δείκτη να σημειώνει οριακή άνοδο με χαμηλό τζίρο. Πέφτουν λίγο οι ρυθμοί αλλά δεν απομακρύνεται από την κρίσιμη αντίσταση των 780 μονάδων.

Συσσωρεύει και μαζεύει δυνάμεις, δίνοντας και τις απαραίτητες ανάσες σε όσους τις χρειάζονται. Να γίνουν και οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων αφού ολοκληρώθηκαν και οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2018.

Το βλέμμα μας στις καλές εταιρείες που έχουν περιουσιακά στοιχεία και χαμηλό δανεισμό. Σε αυτές που βγάζουν κέρδη και παράγουν ικανοποιητικές ταμειακές ροές. Σε αυτές που δεν έχουν σκελετούς στους ισολογισμούς, τέτοιους που τουλάχιστον να τους βλέπουμε εύκολα. Γιατί τους κρυμμένους καλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τους βρούμε.

Όχι για να ξέρουμε και τι λέμε. Τα καινούρια πρότυπα τα λογιστικά πάντως έδειξαν πως πολλές είχαν «αμαρτίες». Ελπίζουμε να βγήκαν οι περισσότερες και να μην έχουμε άλλα παρατράγουδα. Μιλάμε για τις απομειώσεις που έγιναν.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Άμεσα δημοσίευσε αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και αυτό είναι που θέλουμε από τις εισηγμένες. Ενημέρωση στην ώρα της. Εξαιρετικός ο τζίρος αυξήθηκε κατά 42,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 49,7 εκατ. ευρώ από 41,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 20,9%. Το είχε επικοινωνήσει ο όμιλος ότι το 2019 θα είναι εξαιρετικό.

Η μετοχή ξεκίνησε έντονα ανοδικά και στα 9,84 ευρώ με κέρδη 2% και όγκο 40 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση είναι στα 1,4 δισ. ευρώ.

COCA COLA: Με απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης αλλά με την αποτίμηση οριακά κάτω από τα 12 δισ. ευρώ. Τα 2 ευρώ που θα δώσει ανά μετοχή θα στοιχίσουν στον ισολογισμό 730 εκατ. ευρώ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Λιγοστές έχουν ενδιαφέρον, αφού η συσσώρευση με χαμηλό τζίρο στα βαριά, μειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα καλά χαρτιά, αλλά και δίνει ευκαιρίες μαζέματος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (απάντηση): Από την αρχή για εμάς η μετοχή είναι το στόρι της πώλησης του ξενοδοχείου. Δεν παίζουμε το στόρι της ανακαίνισης ή της εκμετάλλευσης, της ανέγερσης βιλών κτλ. Πρέπει ο βασικός μέτοχος να πάρει τη σωστή απόφαση και για τον ίδιο και για το συγκρότημα.

Δεν μπορεί αυτό το συγκρότημα να κάνει μόνο διπλάσιο τζίρο από το ξενοδοχείο President στην Αθήνα. Μιλάμε για τελείως διαφορετικά μεγέθη. Και δεν μπορεί να πάει να δανειστεί με 10-15% και να έχει να πληρώνει 9-10 εκατ. ευρώ το χρόνο στον ξένο οίκο. Δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να πουληθεί και ο αγοραστής να κάνει μία μεγάλη ανακαίνιση και να απογειώσει τα έσοδά του.

CRETA FARMS (απάντηση): Η στήλη είχε γράψει από όταν είχαν αρχίσει οι αγορές των βασικών μετόχων εν μέσω αύξησης πως έδειχνε πως κάτι άλλο συνέβαινε και δεν ήταν απλά αγάπη για τη μετοχή.

Με τα μεγέθη που παρουσίασε και με όσα διαδραματίζονται στην εταιρεία ένα έχουμε να πούμε: Να προσλάβουν manager ικανό να μειώσει τους κωδικούς στο μισό τουλάχιστον, να συμμαζέψει το μαγαζί, να δει ποια προϊόντα είναι κερδοφόρα και να ηγηθεί της εταιρείας ως leader που είναι.

Όλα τα άλλα, φτιάχνουμε νέα προϊόντα, ενισχύουμε μερίδια αγοράς, αλλά μπαίνουμε μέσα με τα τσαρούχια δείχνουν απουσία ικανής διοίκησης. Παράγεις με σκοπό το κέρδος όχι με σκοπό να πουλήσεις περισσότερα σε όποια τιμή.

ΟΛΥΜΠ: Φαινόταν το πράμα. Το πήγε κάτω κάποιος να μαζέψει τα χαρτιά χαμηλά και αφού τα σκούπισε το άνοιξε σήμερα +4%.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Ξανά στο limit up χωρίς ιδιαίτερο όγκο αφού σε αυτές τις τιμές δίνουν λίγοι και λίγα. Στα 0,54 ευρώ έχει φτάσει η τιμή και στα 3,2 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης