Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προ των πυλών ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» - ΗΠΑ και Κίνα εξοπλίζονται πυρετωδώς

tags :
Προ των πυλών ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» - ΗΠΑ και Κίνα εξοπλίζονται πυρετωδώς
Προ των πυλών ο νέος «Ψυχρός Πόλεμος» - ΗΠΑ και Κίνα εξοπλίζονται πυρετωδώς
Σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη επιστροφή σε ένα «νέο Ψυχρό Πόλεμο» - όπως πρόσφατα το χαρακτήρισαν μελετητές της Ρωσίας - μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2018 έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και αντικατοπτρίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Η μελέτη βασίζεται στα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες για τα όπλα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI) της Στοκχόλμης, το οποίο ανακοίνωσε στην ετήσια έκθεσή του ότι οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες φτάνουν τα 1,82 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018, αυξημένες κατά 2,6% σε σχέση με το 2017.
Το think tank εντόπισε την εξαιρετικά σημαντική αύξηση, οι υψηλότερες παγκόσμιες δαπάνες από το 1988 – την τελευταία χρόνια της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης - όπως καθοδηγούνται βασικά από τις αυξημένες δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.



Συγκεκριμένα οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,6% πέρυσι στα 649 δισεκατομμύρια δολάρια και η Κίνα, υπό την ηγεσία της πρόθεσης του Προέδρου Xi να εκσυγχρονίσει ταχέως τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), δαπάνησε 5% περισσότερο σε όπλα σε σύγκριση με το 2017 για 24η συνεχή χρονιά.
Το 36% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως αντιστοιχούσε περίπου στις οκτώ χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες, ανέφερε η SIPRI.
Ένας αναλυτής που συμμετείχε στο πρόγραμμα SIPRI για τα όπλα και τις στρατιωτικές δαπάνες που παρουσίασε την έκθεση έθεσε τους αριθμούς σε προοπτική ως εξής: «Το 2018 οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιπροσώπευαν το ήμισυ των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως».



Άλλοι μεγαλύτεροι αγοραστές οπλικών συστημάτων μετά από ΗΠΑ και Κίνα σε φθίνουσα σειρά είναι οι εξής:

-Σαουδική Αραβία
-Ινδία
-Γαλλία
-Ρωσία
-Βρετανία
-Γερμανία
-Ιαπωνία

Η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις άλλες περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Τουρκίας το 2018.



Σημειώνεται επίσης η πτώση των αμυντικών δαπανών της Ρωσίας:
 Η Ρωσία, η οποία αύξησε τις στρατιωτικές τις δαπάνες με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας από στην Ουκρανία το 2014 και την επέμβαση στη συριακή διαμάχη, έπεσε από τον κατάλογο των πέντε πρώτων θέσεων το 2018, καταγράφοντας ετήσια πτώση 3,5%.
Παρά τη διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, ο πρόεδρος Putin αναγκάστηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά από μια απότομη πτώση στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένα εγχώρια προγράμματα δαπανών.
Εν τω μεταξύ, οι συνολικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ανήλθαν σε λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών δαπανών, κατέληξε η έκθεση.



Ωστόσο, η SIPRI διαπίστωσε ότι «οι στρατιωτικές δαπάνες όλων των 29 μελών του ΝΑΤΟ ανήλθαν σε λίγο περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών δαπανών» - γεγονός που υποδηλώνει μια προβλέψιμη στάση του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον πληθωρισμό απειλών για τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για μια «κόκκινη απειλή» από την Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης