Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η στρατιωτική σταυροφορία των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας μπορεί να αποτύχει

tags :
Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η στρατιωτική σταυροφορία των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας μπορεί να αποτύχει
Πέντε λόγοι για τους οποίους η στρατιωτική σταυροφορία των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας μπορεί να αποτύχει
Η πολύπαθη Βενεζουέλα πλήττεται για μια ακόμα φορά από ταραχές και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν αυτή τη φορά να είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση του Προέδρου Nicolas Maduro και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου του αμερικανικού παρεμβατισμού.
Εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους είναι αρκετά δύσκολο να πετύχει η «σταυροφορία» των ΗΠΑ κατά του Maduro.

1. «Προσωρινός πρόεδρος»... ποιος, τι;

Την Τετάρτη (23/1), ανάμεσα σε τεράστιες αντι-κυβερνητικές κινητοποιήσεις, οι ΗΠΑ και αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες - μαζί με τον Καναδά και ορισμένους περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών - αναγνώριζαν τον ηγέτη της Εθνικής Συνέλευσης Juan Guaido ως  ο «προσωρινός πρόεδρος» της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
Ένα σχετικά άγνωστο 35χρονο μέλος της Εθνικής Συνέλευσης της αντιπολίτευσης δεν μπορεί απλώς να ορκιστεί και να αναλάβει την προεδρία, έστω και αν έχει τη διπλωματική στήριξη μιας πλειάδας ισχυρών χωρών στην περιοχή ή σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για να καταλάβει κανείς το παράλογο της υπόθεσης θα ήταν σαν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ N. Pelosi  να ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει «προσωρινή Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής  και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων» με την αναγνώριση της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και του Ελ Σαλβαδόρ.
Μια τέτοια κίνηση για να αναγνωριστεί ένας μη εκλεγμένος πρόεδρος ως νόμιμος ηγέτης της χώρας θα πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων το Σύνταγμα καθώς και το διεθνές δίκαιο - και αυτό είναι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Βενεζουέλα.
Ο Guaido εισήλθε μόνο στον κατακερματισμένο κόσμο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας - που είδε ένα καρουσέλ των ηγετών της να εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες από το 2015, και απλώς εμφανίστηκε στο εθνικό και διεθνές προσκήνιο τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο Guaido έχει δείξει λίγα σημάδια ότι η δήλωσή του για πραξικόπημα και η έκκλησή του προς το στρατό θα είναι πιο επιτυχημένη από τις πολλές αποτυχημένες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αναλάβει εξουσία από το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 2002.

2. Ξένες συμμαχίες

Η Βενεζουέλα δεν απομονωμένη στη διεθνή σκηνή και αρκετές ισχυρές χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την προτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αναγνωρίσουν τον εκλεγμένο Πρόεδρο Nicolas Maduro ως τον νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας.
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, η Τουρκία και το Μεξικό, καθώς και αρκετές άλλες μικρότερες χώρες, συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη συνηθισμένη της πρακτική, έκανε μόνο το μισό του δρόμου, ζητώντας διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές και αναγνωρίζοντας τις εξουσίες της Βουλής, που κατάργησε ο Maduro  με την Συνταγματική Συνέλευση, αλλά δεν αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως ενδιάμεσο πρόεδρο.
Τέτοιες διαιρέσεις δείχνουν ότι η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο απομονωμένη όσο οι ΗΠΑ θα ήθελαν να σκεφτούν.

3. Ο στρατός είναι καλά οπλισμένος, οργανωμένος και έτοιμος να πολεμήσει

Παρά τις κάποιες εκρήξεις ανταρσίας στις τάξεις των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας παραμένει σταθερά στην πλευρά του Προέδρου Maduro.
Οο υπουργός Άμυνας Padrino Lopez απευθύνθηκε στο έθνος και καταγγέλλοντας «το αμερικανικό εγκληματικό σχέδιο που απειλεί κατάφωρα την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του έθνους» και παρότρυνε τους πολίτες της Βενεζουέλας να αποφύγουν να ανοίξουν την πόρτα στον εμφύλιο πόλεμο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι βρίσκεται δίπλα στον «κυβερνήτη μας Nicolas Maduro».
Ο μεγάλος και πολύ καλά οπλισμένος στρατός της Βενεζουέλας θα παίξει τον αποφασιστικό ρόλο. Διαθέτει σύγχρονα ρωσικά ελικόπτερα επίθεσης, μαχητικά αεροπλάνα, και πολυβόλα από την Ρωσία AK-103, και εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις των 120.000, υπάρχουν πολλές ένοπλες πολιτοφυλακές στις τάξεις των πολιτών.

4. Μην υποτιμάτε την υποστήριξη της κυβέρνησης από τον πληθυσμό

Ενώ ο Πρόεδρος Maduro έχει επικριτές που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια πολίτες, εντούτοις ο αμφιλεγόμενος πρώην οδηγός λεωφορείου και εκλεγμένος ηγέτης έχει οπαδούς σε τουλάχιστον ίσους αριθμούς, αν όχι περισσότερο.
Αν δεν υπήρχε τέτοια στήριξη, θα είχε χάσει την εξουσία εδώ και πολύ καιρό.
Ωστόσο, μέσω διαφόρων νομικών ελιγμών, ο ηγέτης διατήρησε τη λαϊκή στήριξη και το χρησιμοποίησε για να εξουδετερώσει τη μαζική αντιπολίτευση σε κάθε στροφή και εν μέσω του επιταχυνόμενου πληθωρισμού και ύφεσης.
Εντούτοις, ο ενθουσιασμός που δείχνει ο Maduro στο σοσιαλισμό του Chavismo εξακολουθεί να εμπνέει τους φτωχούς της χώρας και παρά τα προβλήματά, επέτρεψε στην κυβέρνησή του να κερδίσει τις καρδιές των υποστηριχτών του.
Παρά τις ατέλειές του, οι περισσότεροι πολίτες της Βενεζουέλας δε θα υποστήριζαν ποτέ έναν αμερικανικό πόλεμο που απειλεί τη δική τους κυβέρνηση
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα ενώσει μια εύθραυστη και εθνικιστική χώρα, είναι η επιθετικότητα ενός ξένου εχθρού.

5. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν όρεξη για πόλεμο

Μετά τις καταστροφές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, είναι οι ΗΠΑ πραγματικά πρόθυμες να διακινδυνεύσουν μια αποκαλούμενη «ανθρωπιστική παρέμβαση» εναντίον μιας καλά οπλισμένης χώρας, που είναι διπλάσια από το μέγεθος του Ιράκ και της οποίας η διάσπαση θα εξαπέλυε την κοινωνική αστάθεια στο ημισφαίριο;
Στο παρακάτω βίντεο, όπου ενθουσιώδη μέλη του στρατού της Βενεζουέλας υπόσχονται την Ουάσινγκτον ένα  «Βιετνάμ της Λατινική Αμερικανική Βιετνάμ» αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να εισβάλουν:
Και ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να επιλέξουν να κινήσουν τα νήματα από το παρασκήνιο και να αφήσουν περιφερειακές χώρες όπως η Κολομβία και η Βραζιλία να πολεμήσουν, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ivan Duque επέδειξε μικρή προθυμία να παρέμβει στρατιωτικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο νέος Βραζιλιάνος ηγέτης, Jair Bolsonaro.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μιλούν μεγάλες και να επιβάλλουν κυρώσεις με απερίσκεπτη αδιαφορία για το διεθνές δίκαιο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήταν πρόθυμες να αναλάβει το στρατιωτικό, πολιτικό ή οικονομικό κόστος ενός παντός πολέμου λαού της Βενεζουέλας.
Η Ουάσιγκτον πρέπει να γνωρίζει μέχρι τώρα ότι είναι ένα πράγμα να ξεκινήσει έναν πόλεμο, αλλά αρκετά άλλο να το τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης