Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι θα συμβεί εάν ο Μητσοτάκης κερδίσει τον Τσίπρα με μικρή διαφορά στις βουλευτικές εκλογές;

tags :
Τι θα συμβεί εάν ο Μητσοτάκης κερδίσει τον Τσίπρα με μικρή διαφορά στις βουλευτικές εκλογές;
Ένα ακραίο σενάριο επαναληπτικών εκλογών εντός του 2019
Επί του παρόντος φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά είναι διψήφια.
Αυτή η διαφορά όμως δεν του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς δεν του χαρίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιούνται.
Και στην περίπτωση που η διαφορά του Μητσοτάκη από τον Τσίπρα είναι μεγάλη, δεν αναμένεται να προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει.
Κατά τα συνέπεια δεν αναμένεται να προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια του να συμμαχήσει με άλλους βουλευτές ή και ολόκληρα κόμματα.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που το προβάδισμα του Μητσοτάκης έναντι του Τσίπρα είναι μικρό;
Ποιος βουλευτής θα δεχθεί να συμμαχήσει με τον Μητσοτάκη και να στιγματιστεί ως αποστάτης απλά και μόνο για να κυβερνήσει λίγα χρόνια (πιθανότατα πολύ λιγότερα από τέσσερα);
Ποιο κόμμα θα δεχθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμός υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλουν δεν κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στον Τσίπρα;
Για την ιστορία πάντως στο ακραίο σενάριο όπου δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές -που αυτή τη αφορά θα είναι με απλή αναλογική- με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό σε αγορές ομολόγων, χρηματιστήριο, οικονομία κλπ...
Κι όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο… ατύχημα στο Αιγαίο με την Τουρκία, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, που σε δεν έχουν διαψευσθεί επί του παρόντος- η Άγκυρα σχεδιάζει -μέσα στο καλοκαίρι- να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό την προβολή των διεκδικήσεών της στη θάλασσα και στον βυθό, σε μια περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνει ολοένα και σημαντικότερες διαστάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα σχεδιάζει αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» σε μια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
Η συγκεκριμένη έκταση αποτελεί, ακριβώς, το πλέον κρίσιμο κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς η ανατολική απόληξή της, ενώνεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει μια πολύ διαφορετική άποψη για τα όρια της δικής της ΑΟΖ (η οποία συναντά την αιγυπτιακή) και την υφιστάμενη κατάσταση στο συγκεκριμένο τεταρτημόριο της Ανατολικής Μεσογείου, η αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου σε αυτή την περιοχή, αποτελεί το επόμενο βήμα για την περαιτέρω διεθνοποίηση των τουρκικών θέσεων.
Εν ολίγοις, την αποτύπωση των τουρκικών δικαιωμάτων από τον 28ο (νότια Ρόδου) έως και τον 32ο μεσημβρινό (στα ανοιχτά της Πάφου).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης