Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Περαιτέρω αύξηση στο χρέος της Κίνας τα επόμενα χρόνια, παρά τις προσπάθειες απομόχλευσης

DBRS: Περαιτέρω αύξηση στο χρέος της Κίνας τα επόμενα χρόνια, παρά τις προσπάθειες απομόχλευσης
Περαιτέρω αύξηση στο χρέος της Κίνας αναμένει η DBRS
Περαιτέρω αύξηση στο συνολικό (δημόσιο και ιδιωτικό) χρέος της Κίνας αναμένει η DBRS Ratings τα αμέσως επόμενα χρόνια, παρά τις προσπάθειες απομόχλευσης των αρχών από το 2016.
Βέβαια, ο καναδικός οίκος σημειώνει πως οι πολιτικές σταθεροποίησαν το χρέος στο επίπεδο του 255% του ΑΕΠ, την περίοδο 2017-2018.
Όπως υπογραμμίζει, ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη σημάνει από τις αθετήσεις πληρωμών ομολόγων κινεζικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά εντός του τρέχοντος έτους.
Την ίδια στιγμή, η DBRS αναφέρει πως η δομή του κινεζικού χρέος είναι ανησυχητική.
«Οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της εγχώριας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα από τις συνεχιζόμενες εμπορικές και επενδυτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, οδήγησαν στην υιοθέτηση χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτές οι πολιτικές, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και σε κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Κίνα διαθέτει εκτεταμένους μοχλούς πολιτικής και άφθονους πόρους που περιορίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παρόλα αυτά, εάν υπάρχει συνδυασμός πτήσης κεφαλαίων και αδύναμης εγχώριας ζήτησης, δεν είναι σαφές εάν οι υφιστάμενοι μοχλοί πολιτικής θα εξακολουθήσουν να είναι αποτελεσματικοί.
Η δομή του χρέους της Κίνας καθιστά τις προσαρμογές αυτές πιο δύσκολες. (….)
Ο δανεισμός των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών αντιπροσωπεύει πλέον το 156% του ΑΕΠ, από 97% το 2008, αν και ο ρυθμός επιβραδύνθηκε πρόσφατα.
Ο δανεισμός στα νοικοκυριά παρουσίασε σταθερή άνοδο και τώρα ανέρχεται στο 51,6% του ΑΕΠ, από μόλις 17,6% το 2008.
Ο δημόσιος δανεισμός αυξήθηκε επίσης σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά εξακολουθεί να είναι μόλις 38,1%», σχολιάζει ο καναδικός οίκος.

Image

Διαβάστε: DBRS: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το trend της Κίνας - Στο «A (high)» η αξιολόγηση

Image
Image  Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης