Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +3% αλλά Motor Oil -3% το ΧΑ +0,25% στις 775 μον. με αύξηση short - Μεγάλη βελτίωση στο CDS στις 308 μ.β. προεξοφλείται έκδοση 7ετούς στο 2,90%

Με ΔΕΗ +3% αλλά Motor Oil -3% το ΧΑ +0,25% στις 775 μον. με αύξηση short  - Μεγάλη βελτίωση στο CDS στις 308 μ.β. προεξοφλείται έκδοση 7ετούς στο 2,90%
Εν αναμονή της πιθανής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, αύριο 3 Μαΐου
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 775 μονάδες ενώ τα κέρδη της ΔΕΗ +3,17% και της δεικτοβαρούς Coca Cola +2,13% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες -2,81% της Motor Oil και του ΟΤΕ -1,05%.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης προήλθε… από την αγορά των CDS τα παράγωγα των ομολόγων όπου  υποχώρησε στις 308 μονάδες βάσης προεξοφλώντας έκδοση 7ετούς ομολόγου στο 2,90% στις 7 Μαΐου.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με κέρδη έκλεισαν Eurobank +1,14% και Εθνική +0,15% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -1,77% και ακολούθησε με απώλειες -1,45% η Alpha bank.
Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Attica Bank η οποία έκλεισε με πτώση -3,94% ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν το -7,19%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρ΄ ότι το χρηματιστήριο έχει σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 770-780 μονάδων σε υψηλά 10μήνου συνεχίζεται το χτίσιμο short θέσεων στις τραπεζικές μετοχές
Ειδικότερα, το Oceanwood αύξησε τη θέση του στην Εθνική στο 1,73%, από 1,62% προηγουμένως.
Κέρδη +2,13% κατέγραψε η Coca-Cola HBC καθώς σημείωσε αύξηση των εσόδων κατά 4,7% το α' 3μηνο του 2019 και του όγκου πωλήσεων κατά 3,5% με το διοικητικό συμβούλιο να προτείνει ειδικό μέρισμα ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή.
Από την άλλη η ΔΕΗ μετά τις πιέσεις που δέχθηκε, αντέδρασε τεχνικά με κέρδη +3,17% με πληροφορίες για νέα παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας πέραν της 6ης Μαΐου λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Σημειώνεται ότι η μετοχή καταγράφει αυξημένη μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα ενώ η διοίκηση της εταιρίας γνωστοποίησε την αποπληρωμή του υπολοίπου του Ομολόγου, ύψους 350 εκατ. την 1η Μαΐου.
Μετά την αρνητική εξέλιξη με την μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την Standard and Poor’s  στις 26 Απριλίου 2019 το ενδιαφέρον εστιάζεται αύριο 3 Μαίου 2019 όπου ο καναδικός οίκος DBRS πιθανότατα θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ/Β+ από Β High δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Με βάση τα δεδομένα φαίνεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης ενώ αναμενόταν να πριμοδοτήσουν την κυβέρνηση Τσίπρα με αναβαθμίσεις και να στηρίξουν έτσι την οικονομία και κατ΄ επέκταση πολιτικά την τωρινή ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν αλλάξει σχεδιασμό.
Οι οίκοι αξιολόγησης κρατούν εφεδρείες αφενός γιατί αναμένουν τις συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών όπως το ιταλικό μοντέλο ή APS με παροχή εγγυήσεων αφετέρου για να πριμοδοτήσουν την επόμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Moody's  το νέο πλαίσιο προστασίας α' κατοικίας για τις ελληνικές τράπεζες θεωρείται credit positive, πιστωτικά θετικό αφού όπως εκτιμά θα βοηθήσει σημαντικά στις μελλοντικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται η γραφειοκρατία, αποσυμπιέζεται το δικαστικό σύστημα και βελτιώνονται οι χρόνοι για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τη Moody's
Την ενεργοποίηση του πακέτου του 1 δισ. ευρώ ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποφάσισε ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης, ο ESM, λαμβάνοντας τη σειρά των σχετικών αποφάσεων.
Επίσης το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα στο Euro Working Group ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κανένα μέλος δεν ήγειρε ενστάσεις και ως εκ τούτου ξεκινούν οι διαδικασίες με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2019.

Στην αγορά ομολόγων οριακή βελτίωση καταγράφεται με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,34% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 2,53% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 81 μονάδες βάσης..
Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται στο CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 308 μονάδες βάσης προσεγγίζοντας τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 που είχε φθάσει στις 292 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Grivalia, ΟΛΠ, ΔΕΗ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,06%
Στο πρώτο δεκάλεπτο εντάθηκαν οι τραπεζικές  πιέσεις  ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha bank -1,3% και Εθνική -1,43% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,8% ενώ ο Γενικός Δείκτης με την υποστήριξη της ΔΕΗ και της Coca Cola περιορίστηκε στο -0,15%
Περί τις 11:00 οι τράπεζες γύρισαν σε θετικό πρόσημο πλην της Πειραιώςκαι o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό  της ημέρας +1,05% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,54%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 635,85 μονάδες με πτώση -0,43%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,25% στις 775 μονάδες έχοντας υψηλό στις 777,41 μονάδες και χαμηλό στις 772,05 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 16 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 2,96 εκατ. ευρώ και όγκου 1,65 εκατ . τεμαχίων διακίνησε η Πειραιώς.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 775 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 750 -760 μονάδες ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 780-790  μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες.
Πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα η αγορά να τεστάρει τις 750 μονάδες και μόνο καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει στις 720 μονάδες όπου δυνητικά εξαντλούνται τα περιθώρια διόρθωσης.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 625 - 635 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660 - 670 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 720-730 μονάδων.

Τα νέα της  αγοράς

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάστηκε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ ενώ κανένα από τα κράτη - μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα.  
Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την αποπληρωμή έως τις αρχές Ιουλίου 2019 ενώ από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Με διευρυμένη ατζέντα για την Ελλάδα, το Εuroworking Group (EWG) στόχο έχει να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαΐου. στην οποία περιλαμβάνονται το «πακέτο» με τις διπλές παροχές, τα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το 2019.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για τα μέτρα φοροελάφρυνσης και αποκατάστασης των απωλειών που έχουν υποστεί συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι με την καταβολή μιας 13ης σύνταξης ή ενός 13ου μισθού, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Είναι σαφές ότι το νέο «πακέτο» Τσίπρα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίοι, 6, 7 και 8 Μαΐου, θα βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα ολοκληρωθεί με τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5 Ιουνίου.
Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ο συνεργάτης του Guaido, Eduardo Paredes, άφησε σαφείς αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνωντων χωρών που δεν αναγνωρίζουν τον Juan Guaido ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας
Ειδικότερα υποστήριξε πως τον ανησυχεί η στάση οποιασδήποτε χώρας επιλέγει να μην αναγνωρίζει τον Guaido και συνδιαλέγεται με ένα καθεστώς που –όπως είπε– δεν απολαμβάνει δημοκρατική νομιμοποίηση.
Από την άλλη, στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι εκκλήσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido τόσο στους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας όσο και στο στρατό για να ταχθούν με το μέρος του  προκειμένου να ανατραπεί ο πρόεδρος Nicolas Maduro.
Οι μέχρι στιγμής αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν έχουν σταθεί ικανές να απομακρύνουν τον Maduro από την εξουσία ενώ η Βενεζουέλα αναδεικνύεται σε πεδίο νέου ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας με ενδεχόμενη
στρατιωτική παρέμβαση.
Σύμφωνα με την γερμανική Suddeusche Zeitung ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Michel Barnier παρά το γεγονός ότι  δεν είναι επίσημα μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, εντούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό διάδοχο του Jean Claud Juncker
Από την άλλη η γαλλική Le Monde τον χαρακτηρίζει «ανεπίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και γράφει επίσης ότι «αν και δεν το δηλώνει δημόσια, ο Barnier βρίσκεται ήδη σε εκστρατεία για την πιο υψηλόβαθμη θέση της ΕΕ».

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της καθώς και την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,73% στις 29917μονάδες και ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,42% στις 2.212,75 μονάδες
Σημειώνεται ότι οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και την Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, και αναμένεται να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
 
Με απώλειες η πλειονότητα στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα, εμπόριο και Fed
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει  άνοδο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,30%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,01%, ο S&P στο +0,17%, ο Nasdaq με κέρδη +0,31% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,48% (8,46 δολ.)

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισαν Eurobank και Εθνική ενώ με απώλειες Πειραιώς και Alpha Ban..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,9570 ευρώ με άνοδο +0,15% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3620 ευρώ με πτώση -1,45% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7730 ευρώ με πτώση -1,77% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 774 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7535 ευρώ με άνοδο +1,14% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 ευρώ με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 621 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2070 ευρώ με πτώση -3,94% με όγκο 487 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,08 ευρώ με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Κέρδη σε ΔΕΗ, πιέσεις σε Motor Oil 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Grivalia, ΟΛΠ, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,60 ευρώ με άνοδο +2,13% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,25 ευρώ με πτώση -1,05% και αποτίμηση 5,88 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,30 ευρώ με άνοδο +3,17% και αποτίμηση 302 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7220 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 400 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,59 ευρώ με πτώση -0,10% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,30 με πτώση -0,31% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,10 ευρώ με πτώση -2,81% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,6550 ευρώ με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,05 ευρώ με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 11,84 ευρώ με άνοδο +4,41% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,38 ευρώ με πτώση -0,37% και με την κεφαλαιοποίηση στα 279 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0861 ευρώ με πτώση -6% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,34% - Μεγάλη βελτίωση στο CDS

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,34%
Η αγορά αναμένει την αξιολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία και βεβαίως την έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2,90% στις 7 Μαΐου.
Στην Ιταλία σημειώνονται τάσεις βελτίωσης με το 10ετές στο 2,53%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 130 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε υποχωρήσει στις 81 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,45 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,67% με απόδοση αγοράς 1,68% και απόδοση πώλησης 1,66%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 105,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,23% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Απριλίου 2019 στο 2,13%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 103,82 μονάδες βάσης και απόδοση 2,65% με το ιστορικό χαμηλό 2,52% στις 15 Απριλίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 104,35 μονάδες βάσης και απόδοση 3,17% με απόδοση αγοράς 3,18% και απόδοση πώλησης 3,16%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 104,37 μονάδες βάσης και απόδοση 3,33% με απόδοση αγοράς 3,34% και απόδοση πώλησης 3,32%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 101,23 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 98,79 μονάδες βάσης και απόδοση 4,10%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 98,70 μονάδες βάσης και απόδοση 4,29%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 333 μονάδες βάσης από 330 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 308 μονάδες βάσης από 318 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,08% ή 308 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη τιμών στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία

Ανάκαμψη τιμών καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,53%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/5/2019 στο +0,01% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,55% με το ιστορικό χαμηλό 0,5170% σημειώθηκε στις 24 Απριλίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,093% που  σημειώθηκε σήμερα στις 2 Μαίου 2019.

Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,53% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,44%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης