Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εκτός διαπραγμάτευσης η Creta Farms, αντιδρά η ΔΕΗ

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Εκτός διαπραγμάτευσης η Creta Farms, αντιδρά η ΔΕΗ
ΑΓΟΡΑ: Με μικρές απώλειες αλλά με διαθέσεις συσσώρευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση και με χαμηλό τζίρο. Η ΔΕΗ τραβάει και σήμερα τα βλέμματα καθώς προσπαθεί να αντιδράσει μετά την πίεση.

Η είδηση για το έκτακτο μέρισμα από την Coca Cola ύψους 2 ευρώ ανά μετοχή δίνει ώθηση στον τίτλο και βοηθάει συνολικά την αγορά.

Ολοκληρώθηκε η περίοδος δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης με την Creta Farms να δημοσιεύει με καθυστέρηση και το σύστημα να τη δείχνει εκτός διαπραγμάτευσης.

ΔΕΗ: Ξεχωρίζει η αντίδραση της με καλούτσικες συναλλαγές. Στα 1,3140 ευρώ με άνοδο 4,29% όγκο 140 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 304 εκατ. ευρώ.

CRETA: Η μετοχή φαίνεται εκτός διαπραγμάτευσης με απόφαση του ΧΑ, η οποία δεν μας έχει κοινοποιηθεί ακόμα, οπότε δεν ξέρουμε και τον ακριβή λόγο. Πάντως τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά.

Υπάρχουν τεράστιες απομειώσεις αλλά και τα προσαρμοσμένα δεν είναι ικανοποιητικά αφού η αύξηση του τζίρου δεν περνάει στην τελική γραμμή. Πρέπει η διοίκηση να πάρει αποφάσεις.

ΟΛΠ: Τεράστια κίνηση με το άνοιγμα της συνεδρίασης. Ενισχύεται 4,5% και βρίσκεται στα 21,65 ευρώ με όγκο 4 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 541 εκατ. ευρώ. Εξαιρετική η εικόνα της όλο το προηγούμενο διάστημα και όπως έχουμε ξαναγράψει από την ημέρα που ανέλαβε το market making η Eurobank Equities άλλαξε η εικόνα της μετοχής.

CENTRIC: Εντυπωσιακό ξεκίνημα το οποίο βέβαια δικαιολογείται πλήρως από τα ταμειακά διαθέσιμα και την προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω. Στο +7% και στα 0,2360 ευρώ με όγκο 103 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 23,8 εκατ. ευρώ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Ενισχύεται 5% στο άνοιγμα και βρίσκεται στα 0,42 ευρώ. Καλό το γύρισμα των αποτελεσμάτων αλλά θα πρέπει να μειωθούν τα δάνεια. Ή θα γίνει με λεφτά και κούρεμα ή με κάμποσούς ακόμα καλούς ή καλύτερους από τον τελευταίο ισολογισμούς. Χρειάζονται πολύ υψηλές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εταιρειάρα το έχουμε πει πολλές φορές και το ξέρουν όλοι. Θα μπορούσε να ήταν άνετα στον MSCI αλλά δεν θέλουν οι βασικοί μέτοχοι. Τα ταμειακά της διαθέσιμα είναι πολύ υψηλά και σημειώνουμε το χαμηλό p/e και το γεγονός ότι είναι αδάνειστη.
Τι να πούμε. Μακάρι να καταλάβαιναν που θα μπορούσε να πάει η μετοχή με βελτίωση διασποράς.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Με νέες σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα και με υψηλό όγκο. Ακουμπάει σχεδόν σημαντική στήριξη. Αλλά το σημαντικό είναι άλλο. Πρέπει να αποφασίσει η διοίκηση τι θα κάνει με το συγκρότημα καθώς ο χρόνος πιέζει.

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, είναι απλά τα πράγματα: Ή το πουλάει 200 εκατ. ευρώ περίπου 4 ευρώ ανά μετοχή ή 250 εκατ. ευρώ αλλά θα υπάρξουν κάποιες αιρέσεις. Από την άλλη όπως λέει και η λογιστική κατάσταση μπορεί να δανειστεί 45 εκατ. ευρώ και να πληρώσει τα χρέη της.

Όμως ο ξένος οίκος δε θα δανείσει με 4-5% επιτόκιο αλλά με 10-14%. Θα μπορούν κάθε χρόνο να δίνουν περίπου 9 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή και να ζουν με τον κίνδυνο να χάσουν το ξενοδοχείο; Τώρα αρχίζει η σεζόν επομένως καλό είναι να τελειώνουν για να μην έχουν και προβλήματα με το προσωπικό μέσα στην τουριστική περίοδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης