Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αφγανιστάν: Αύξηση της βίας στη χώρα καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Sigar

tags :
Αφγανιστάν: Αύξηση της βίας στη χώρα καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Sigar
Αφγανιστάν: Αύξηση της βίας στη χώρα καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση της Sigar
Η βία επιδεινώθηκε στο Αφγανιστάν παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν, αναφέρει η τριμηνιαία αμερικανική έκθεση η οποία για πρώτη φορά δεν υπολογίζει το ποσοστό των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την έκθεση της Sigar, η οποία βασίζεται στα στοιχεία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ με την ονομασία «Αποφασιστική Στήριξη», ο μηνιαίος μέσος όρος των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυξήθηκε κατά 19% την περίοδο μεταξύ των αρχών Νοεμβρίου 2018 και του τέλους Ιανουαρίου 2019 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Εξάλλου οι απώλειες του αφγανικού στρατού αυξήθηκαν κατά 31% από τις αρχές Δεκεμβρίου ως το τέλος Φεβρουαρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, τονίζει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι τάσεις είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτες καθώς τα τελευταία χρόνια η βία συνήθως μειωνόταν στη διάρκεια του χειμώνα».
Στο μεταξύ η έκθεση της Sigar εξηγεί ότι δεν υπολογίζει πλέον το ποσοστό των περιοχών του Αφγανιστάν που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, καθώς η αποστολή του ΝΑΤΟ αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτό το κριτήριο εκτιμώντας ότι δεν είναι χρήσιμο.
Κατά την τελευταία εκτίμηση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο οι αρχές της Καμπούλ εμφανίζονταν να χάνουν σταδιακά τον έλεγχο σε ολόκληρες επαρχίες του Αφγανιστάν.
Μόλις το 53,8% των 407 περιφερειών της χώρας ελέγχονταν από την κυβέρνηση στις 31 Οκτωβρίου 2018, με το 63,5% των Αφγανών να ζουν σε περιοχές που ελέγχονταν ή ήταν υπό την επιρροή της κυβέρνησης έναντι 65,2% στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.
Επικαλούμενη τη μη κυβερνητική οργάνωση Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) η έκθεση της Sigar καταγράφει 2.234 βίαια επεισόδια στο Αφγανιστάν από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου, αύξηση 39% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης