Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χρονικό της κρίσης στη Βενεζουέλα - Πως φτάσαμε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 30ης Απριλίου

Το χρονικό της κρίσης στη Βενεζουέλα - Πως φτάσαμε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 30ης Απριλίου
Απέτυχε τελικά η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα
Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Βενεζουέλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση.
Ο πρόεδρος της χώρας, Nicolas Maduro, εξακολουθεί να προτάσσει τις πολυδάπανες επενδύσεις στα κοινωνικά προγράμματα και να επιμείνει πως η δεινή κατάσταση οφείλεται στον εξωτερικό πόλεμο εναντίον του.
Ωστόσο, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας ζουν σε σνυθήκες ακραίες φτώχειας, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός θα φτάσει στα 10.000.000% το 2019.
Τελικά, χθες (30/4/2019) έγινε ακόμα μία απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον ηγέτης αντιπολίτευσης, Juan Guaido, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Maduro.

Το χρονοδιάγραμμα της κρίσης από το 2018

Το CNN παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα της κρίσης μετά το 2018:
Μάιος 2018: Ο Maduro, ο οποίος είναι πρόεδρος από το 2013 και καθ' όλη τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, εξασφαλίζει ακόμα μία 6ετή θητεία μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Αύγουστος 2018: Αρκετά drones οπλισμένα με εκρηκτικά διαταράσσουν μια στρατιωτική παρέλαση σε μια εμφανή απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Maduro.
Εν μέσω προειδοποιήσεων ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 1.000.000% μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση εκδίδει ένα νέο νόμισμα.

Ιανουάριος 2019: Δύο εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Maduro, ο Guaido αυτο-κηρύσσεται προσωρινός πρόεδρος εν μέσω αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναγνωρίζει τον Guaido ως πρόεδρο, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας.

Φεβρουάριος 2019: Η κυβέρνηση Maduro ανακοινώνει ότι δεν θα δεχτεί την απαραίτητη για τη χώρα ξένη βοήθεια.
Αργότερα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται σε σχέση με τη βοήθεια στα σύνορα.

Μάρτιος 2019: Μια διακοπή ρεύματος αφήνει περισσότερο από το 70% της χώρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι κυλιόμενες διακοπές διακοπής ρεύματος πλήττουν τη χώρα για μέρες.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι αποσύρουν όλο το υπόλοιπο διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία τους στο Καράκας και επιβάλλουν κυρώσεις σε ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Maduro.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης