Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ευρωεκλογές 2019: Ποιος νοιάζεται;

tags :
Ευρωεκλογές 2019: Ποιος νοιάζεται;
Όλο και λιγότεροι Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση
Έξι στους δέκα Ευρωπαίους δεν γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι Ευρωεκλογές σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή της κρισιμότερης ίσως εκλογικής αναμέτρησης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.
Μολονότι οι Ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να δηλώνουν τη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά την υπαρξιακή κρίση που βιώνει, η πλειοψηφία όχι μόνο δεν γνωρίζει την ημερομηνία των εκλογών αλλά αγνοεί τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η μεγαλύτερη απειλή για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η αδιαφορία που θα οδηγήσει στην αποχή.
Όλο και λιγότεροι Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά μέσο όρο ένας στους δύο Ευρωπαίους δεν πρόκειται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, ποσοστό που στην Ανατολική Ευρώπη λαμβάνει ακόμη εντυπωσιακότερες διαστάσεις.
Το 1979, κατά τη διάρκεια των πρώτων ευρωεκλογών, η αποχή ανήλθε σε 38%.
Το ποσοστό αυξανόταν σε κάθε νέα αναμέτρηση, για να φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ του 57,4% κατά τις προηγούμενες Ευρωεκλογές του 2014.
Μάλιστα, όσο αυξάνονται οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόσο αυξάνεται η αποχή.
Η αδιαφορία των Ευρωπαίων για τις ευρωεκλογές αντικατοπτρίζει την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τους πολίτες της ότι η ψήφος τους μετράει.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού και εθνικιστικού ρεύματος, οι πολίτες εξακολουθούν να δηλώνουν υπέρ της συμμετοχής Ε.Ε.
Ωστόσο, αυτό που τους αποτρέπει από τη συμμετοχή, είναι η αίσθηση ότι δεν λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς και η άγνοια για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών οργάνων.
Την ίδια ώρα, οι πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν σε συρρίκνωση των εισοδημάτων, η μεταναστευτική κρίση και το Brexit, έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό, με την ΕΕ της ευημερίας και της ισότητας των λαών να φαντάζει ένα μακρινό όνειρο.
Το βέβαιο είναι πως όσο ελλιπέστερα ενημερωμένοι είναι οι πολίτες, τόσο πιο εύκολα υποκύπτουν στις σειρήνες του λαϊκισμού.
Η ΕΕ έχασε για άλλη μια φορά το στοίχημα να προσελκύσει τους ψηφοφόρους, μόνο που αυτή τη φορά το τίμημα θα είναι υψηλότερο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που κάνουν λόγο για εκτίναξη στα ποσοστά των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης