Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενώ Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια, η ΔΕΗ «γονατίζει» από τα CO2 και ψάχνει ΑΔΙ για τους λιγνίτες!

tags :
Ενώ Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια, η ΔΕΗ «γονατίζει» από τα CO2 και ψάχνει ΑΔΙ για τους λιγνίτες!
Χώρες δέσμιες του λιγνίτη επιχειρούν άμεση στροφή με επενδύσεις μαμούθ στις ΑΠΕ την ώρα που η ελληνική ενεργειακή αγορά κινδυνεύει να γίνει ουραγός
Tην ώρα που η ΔΕΗ στην κυριολεξία σφαδάζει από τα προβλήματα επιβίωσης, υποφέρει από τις ζημίες των CO2 και επενδύει σε διαγωνισμούς πώλησης λιγνιτικών μονάδων αντί φιλόδοξων τιμημάτων χώρες, η οικονομία των οποίων, θεωρητικά ήταν πολύ πιο πίσω και η εξαρτησή τους από τον άνθρακα μεγαλύτερη μας βάζουν τα γυαλιά στα προγράμματα ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών και της Καθαρής Ενέργειας.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει τόσο πίσω στην αναδιάρθρωση της ενεργειακής της παραγωγής και στην κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας που κινδυνεύει να γίνει και πάλι ουραγός της Ευρώπης.
Μετά το πρόσφατο εγχείρημα της Νορβηγίας, που αποφάσισε να διαθέσει 14 δις δολ στην πράσινη ενέργεια, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, «έρχονται» η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία για να τη μιμηθούν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του PV- Europe, η κυβέρνηση της Νορβηγίας έδωσε το πράσινο φως στο δημόσιο Ταμείο Πετρελαίου της χώρας – που είναι και το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, καθώς διαχειρίζεται 1 τρις δολάρια – να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Αποτελεί αναμφίβολα τρανή απόδειξη του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών και των χωρών, ότι είναι επιτακτική η απομάκρυνση από τον άνθρακα και η στροφή στις ανανεώσιμες.
Παρά το γεγονός ότι η σκανδιναβική χώρα προμηθεύεται το 99% της ηλεκτρικής ενέργειας από την υδροηλεκτρική, κατατάσσεται μεταξύ των 32 κορυφαίων παραγωγών CO2 στον κόσμο.

Oi φιλόδοξοι στόχοι της Ουγγαρίας μέχρι το 2022

Είναι ιδιαίτερης σημασίας η πληροφορία ότι η χώρα της Ουγγαρίας προμήθευσε το 1976 το 62% της ενέργειας για τις ανάγκες των νοικουριών από τον άνθρακα.
Μέχρι το 2016, η Ουγγαρία είχε μειώσει την κατανάλωση άνθρακα στο 18% χάρη στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, το οποίο θέτει μια τιμή στις εκπομπές άνθρακα και το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας είναι σήμερα στο 15%.
Για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ 2020 και 2030 για την ενέργεια, η ουγγρική κυβέρνηση στοχεύει επίσης να αυξήσει την ηλιακή ισχύ της χώρας από τα σημερινά 500 ΜW
σε 30 GW μέχρι το 2022.
Προβλέπει επίσης να σταματήσει πλήρως την εξάρτηση από άνθρακα μέχρι το 2030.


Σκέψεις της Πολωνίας για να συμπεριλάβει την ηλιακή ενέργεια στην φαρέτρα της ενεργειακής της στρατηγικής

Από το 2018, η πολωνική κυβέρνηση έχει λάβει ορισμένα προοδευτικά μέτρα για την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που πρότεινε ο Πολωνός Υπουργός Ενέργειας, Krzysztow Tchórzewski, αποσκοπεί να συμπεριλάβει την ηλιακή ενέργεια στην ενεργειακή στρατηγική της χώρας ως τρόπο αποφυγής διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εάν εγκριθεί το σχέδιο, η Πολωνία θα αυξήσει την ηλιακή ισχύ της κατά 200% από 300 MW έως το 2020 και 10,3 GW κατά την επόμενη δεκαετία.

Η Σλοβακία καταργεί τις επιδοτήσεις άνθρακα

Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή CO2, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις άνθρακα με στόχο την τελική εξάλειψή τους μέχρι το 2023.
Παράλληλα, στοχεύει να βοηθήσει τους εργαζομένους στη βιομηχανία άνθρακα να αναβαθμιστούν και να κινηθούν
σε άλλους αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ιδέες της Sun Investment Group (SIG), που είναι ενεργός φορέας στις αγορές ηλιακής ενέργειας της περιοχής.
Η SIG κατέχει επίσης το 15% της αγοράς ηλιακής ενέργειας στην Πολωνία και με τον στρατηγικό εταίρο της, I + D Energias, έχει κατασκευάσει έργα με συνολική ισχύ πάνω από 250 MW.
Ο υπεύθυνος ανάπτυξης της SIG, Andrius Terskovas τονίζει χαρακτηριστικά ότι:
«Είμαστε μάρτυρες μιας πολύ μοναδικής στιγμής στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα, όπου οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες υποχρεώνονται από τη νομοθεσία της ΕΕ να ανταποκριθούν σε στόχους ανανεώσιμης ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, οι πλουσιότερες οικονομίες μετασχηματίζουν συνειδητά το ενεργειακό μίγμα τους προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μαγικό χάπι για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα.
Η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες και πρακτικές μελέτες περιπτώσεων για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το αντιπαραβαλλόμενο μεταβατικό παράδειγμα θα εξεταστεί από άλλες χώρες και θα επιλέξουν μια στρατηγική που τους ταιριάζει καλύτερα».
Την ίδια ώρα στην μάχη επιβίωσης της ΔΕΗ που πρέπει να γίνει εθνικός στόχος δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τους Μηχανισμούς Ευελιξίας των λιγνιτικών μονάδων και φυσικά πως θα μπορέσει ο εθνικός ενεργειακός φορέας να υλοποιήσει την στροφή προς τις ΑΠΕ.


πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης