Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συνεχίζεται η αδυναμία υπέρβασης των 780 μονάδων – Θέμα χρόνου η διόρθωση

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Συνεχίζεται η αδυναμία υπέρβασης των 780 μονάδων – Θέμα χρόνου η διόρθωση
Νέους καταλύτες περιμένει η αγορά – Εξάντλησαν τη δυναμική τους οι υπάρχοντες καταλύτες
Η προσδοκία για αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας δεν εκπληρώθηκε, αλλά τουλάχιστον διατηρήθηκε η θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία με την αισιόδοξη πρόβλεψη για ρυθμούς μεγέθυνσης 2,8% μέχρι το τέλος του 2022.
Ρυθμοί που θα απαιτήσουν «άλλο» ύψος επενδύσεων (δημόσιων και ιδιωτικών) και όχι τα 21,3 δισ. του 2018 (μόλις 11,2% του ΑΕΠ).
Με την υφιστάμενη μεταρρυθμιστική κόπωση το εγχείρημα της επιτάχυνσης της ανάπτυξης δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί από τη συμβολή του τουρισμού, ακόμη και αν κινηθεί στα υψηλά περσινά επίπεδα, από κοινού με τον εξαγωγικό τομέα που είναι συγκεντρωμένος σε ολίγους κλάδους (πετρελαιοειδή, φάρμακα, μεταλλουργικά και αγροτικά προϊόντα) και δεν μπορεί να διευρυνθεί «εν μια νυκτί».
Έτσι, οι παροτρύνσεις του  Πρωθυπουργού που  καλωσορίζει τις κινεζικές εταιρείες στη χώρα μας  δεν βρίσκουν «ευήκοα ώτα» στη δημόσια διοίκηση καθώς όσα συμβαίνουν στην πράξη στον ΟΛΠ δεν το επιβεβαιώνουν.
Την ίδια ώρα, το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις  τράπεζες (81,8 δισ. ευρώ), προς το δημόσιο (104,6 δισ. ευρώ) και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (35,3 δισ. ευρώ) αγγίζουν το 120 % (!) του ΑΕΠ με τους οφειλέτες να  προσβλέπουν στην επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για να επαναλειτουργήσουν.
Με αυτά τα δεδομένα, τα καλά νέα από την αγορά ομολόγων που σύντομα θα οδηγήσουν σε μία ακόμη έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός ακόμη μεσοπρόθεσμου τίτλου, έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους.
Και αυτό αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α. όπου συνεχίζεται η αδυναμία υπέρβασης των 780 μονάδων με τα παρόντα επίπεδα συναλλαγών,  παρά την προσπάθεια των αγοραστών με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (Motor Oil, Jumbo, OTE κοκ).
Με τη μετοχή ωστόσο της πολύπαθης και δεικτοβαρούς ΔΕΗ με τα δυσμενή αποτελέσματα (που επέδρασαν αρνητικά στη συνολική εικόνα των κερδών για το 2018)  και τις αβέβαιες προοπτικές της  (όπως επισημαίνει ο ελεγκτής της),  να συνιστούν σημαντικό βαρίδι για την πορεία του Γ.Δ.
 Έτσι, η τεχνική ανάλυση διαβλέπει ότι είναι θέμα χρόνου η διόρθωση του Γ.Δ. με τις  740 μονάδες να διαμορφώνουν την περιοχή στήριξης προσδοκώντας στην εμφάνιση νέων καταλυτών.
Στο διεθνές περιβάλλον, η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την S&P σε βαθμίδα πάνω από εκείνη των σκουπιδιών (junk) για τα ομόλογά της,   απέτρεψε ένα ακόμη «μαύρο κύκνο» για τις αγορές.
Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε ψηλά επίπεδα παρά την υποχώρηση της Παρασκευής,  διατηρεί τα ανήσυχα σενάρια για  αναταράξεις στο βαθμό που δεν ευοδώσουν  οι προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου για αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ και ιδιαίτερα τη Σ. Αραβία.
Παράλληλα, τα στοιχεία του 1ου τριμήνου για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε σχέση με πέρσι (+3,2%) επιβεβαιώνουν τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και επαναφέρουν την επανεξέταση του ενδεχομένου αποφάσεων για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed.
Με το ΑΕΠ της ευρωζώνης να καταγράφει επίδοση ύψους +1,2% για την ίδια περίοδο, προκαλώντας αναπόφευκτα μελαγχολικές μάλλον σκέψεις στους διαχειριστές που όλο και πιο  δύσκολα πλέον επιλέγουν μετοχικούς τίτλους ευρωπαϊκών εταιρειών στα χαρτοφυλάκιά τους…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης