Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Πως οι εξαγγελίες Macron θα πυροδοτήσουν νέα κρίση Ιταλίας - ΕΕ

Berenberg: Πως οι εξαγγελίες Macron θα πυροδοτήσουν νέα κρίση Ιταλίας - ΕΕ
O Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εξαγγελίες Macron θα προκαλέσουν την αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης
Η εξαγγελία του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron για μείωση φόρων, προκειμένου να κατευνάσει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων, είναι πιθανό να πυροδοτήσει νέα κρίση μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκή Ένωσης, εξηγούν αναλυτές στο CNBC.
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, ο Macron ανακοίνωσε περικοπές φόρων ύψους 5 δισ. ευρώ.
Επίσης εξήγγειλε αφορολόγητο για τα μπόνους των εργαζομένων έως 1000 ευρώ, έξτρα στήριξη στις μονογονεϊκές οικογένειας ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο ή σχολείο έως το 2022.
Ωστόσο αυτά τα νέα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε άνοδο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας και παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αναλυτές της Berenberg Bank αναμένουν δημοσιονομικό έλλειμμα 3,2% το 2019, ακόμη και αν εξαιρεθούν τα τελευταία αυτά μέτρα.
O Florian Hense, οικονομολόγος της Berenberg εμφανίστηκε βέβαιος, μιλώντας στο CNBC, ότι οι εξαγγελίες θα προκαλέσουν την αντίδραση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία θα κατηγορήσει τις Βρυξέλλες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».



H Ιταλία βρίσκεται σε διαμάχη με την ΕΕ για τις δαπάνες, από όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της χώρας τον Ιούνιο του 2018.
Η Ρώμη προχώρησε σε αύξηση των δημοσίων δαπανών, γεγονός που ποροκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών.
Στη μάχη που ξέσπασε, η ιταλική κυβέρνηση κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι αντιμετωπίζει τα κράτη μέλη με διαφορετικό τρόπο.
Και αυτό γιατί η Γαλλία, η οποία έχει παραβιάσει ποικιλοτρόπως τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεν έχει υποστεί σοβαρές κυρώσεις από την Κομισιόν.
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι Ιταλία και Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις από την Κομισιόν.
Σύμφωνα ωστόσο με την ΕΕ, Ιταλία και Γαλλία διαφέρουν, καθώς ο Macron είναι πιστός στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ίδια ώρα, η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, στο 130% του ΑΕΠ.
Μολονότι η διαμάχη Βρυξελλών - Ρώμης βρίσκεται προς το παρόν σε παύση, αναμένεται να αναζωπυρωθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης