Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan απειλεί τον Trump: Καταδικασμένο σε αποτυχία το πρόγραμμα F-35 χωρίς την Τουρκία

Ο Erdogan απειλεί τον Trump: Καταδικασμένο σε αποτυχία το πρόγραμμα F-35 χωρίς την Τουρκία
Συνεχίζεται η διαμάχη Τουρκίας - ΗΠΑ για τα F-35
Νέες απειλές κατά των ΗΠΑ εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, με αφορμή την αγορά των F-35.
Μιλώντας σε έκθεση της αμυντικής βιομηχανίας, ο Erdogan επιτέθηκε στον Αμερικανό ομόλογο του, Donald Trump, τον οποίο προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα των F-35 θα καταρρεύσει χωρίς την Τουρκία.
«Εάν η Τουρκία αποκλειστεί, το πρόγραμμα των F-35 είναι καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά ο Erdogan και συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα έχει περιορίσει την εξάρτηση της από την ξένη αμυντική βιομηχανία στο 30% από το 80%.
Μάλιστα, ο Erdogan διεμήνυσε ότι η Άγκυρα παίζει ενεργό ρόλο στην αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Σημείο τριβής ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσινγκτον παραμένει η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ, που ως «απάντηση» αποφάσισαν να παγώσουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.
Μάλιστα, το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής (29/4/2019) επικοινωνίας των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την τουρκική πρόταση να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας αναφέρθηκε στην πρόταση συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας σχετικά με την προμήθεια του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιδρούν στην αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομεύσει τα μαχητικά της F-35.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μια ομάδα εργασίας θα μπορούσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των S-400 στα μαχητικά και τονίζει ότι επί του παρόντος δεν είχε νέα από τους Αμερικανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης