Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα δύο συν ένα σενάρια για τον Τσίπρα ενόψει βουλευτικών εκλογών – Τι κέρδισε στην 4ετή θητεία του

Τα δύο συν ένα σενάρια για τον Τσίπρα ενόψει βουλευτικών εκλογών – Τι κέρδισε στην 4ετή θητεία του
Εξαιρετικά κρίσιμοι και ενδιαφέροντες οι επόμενοι 4 μήνες
Όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, εμφανιζόταν ως ο απόλυτος κυρίαρχος της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Και το επιβεβαίωσε έξι μήνες μετά, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν και παρά τα όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την ολομέτωπη σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και τους δανειστές, με το δημοψήφισμα, με τα capital controls και με το τρίτο μνημόνιο, αναδείχθηκε και πάλι νικητής.
Σήμερα λίγους μήνες πριν τη συμπλήρωση της 4ετίας και ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένος.
Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις.
Οι οποίες – στην πλειοψηφία τους – σκιαγραφούν την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.
Και το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι το εύρος της διαφοράς της πρώτης ΝΔ από το δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και πολλοί σπεύδουν να διαχωρίσουν τις ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Με το σκεπτικό ότι στις εκλογές του Μαΐου οι πολίτες θα θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση Τσίπρα για τα πεπραγμένα της 4ετίας.
Και ότι στις βουλευτικές του Οκτωβρίου, αφού θα έχουν ξεθυμάνει, θα «ζυγίσουν» με μεγαλύτερη βαρύτητα την επιλογή τους μεταξύ των Τσίπρα – Μητσοτάκη.
Και εδώ υπάρχουν δύο συν ένα σενάρια.
Το πρώτο σενάριο κάνει λόγο για μια καθαρή νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές με μια διαφορά μεγαλύτερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αν και θα έχει μεγάλη σημασία η τελική διαφορά των δύο κομμάτων, τι ποσοστά θα λάβουν, το εάν ο κ.Μητσοτάκης θα καταφέρει ή όχι να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά και τι είδους κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επόμενη ημέρα, ο κ.Τσίπρας θα κληθεί να διαχειριστεί την ήττα του, να ανασυντάξει το κόμμα του και να οργανώσει την αντιπολιτευτική του στρατηγική.
Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ συντριβεί, εάν δηλαδή χάσει με μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων και άνω, η κυριαρχία Τσίπρα δύσκολα θα αμφισβητηθεί παρά την όποια εσωκομματική γκρίνια και αντιπαράθεση.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια οριακή νίκη της ΝΔ κάτω των 5 ποσοστιαίων μονάδων.
Όσο πιο μικρή η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα για τον Κ.Μητσοτάκη και τόσο πιο «άνετη» η στάση Τσίπρα.
Καθώς θα έχει καταρρεύσει το αφήγημα της ΝΔ περί «πολιτικού ραπίσματος» στον Τσίπρα, η πολιτική θέση του οποίου θα ενισχύεται όσο θα παραμένει ερωτηματικό το κατά πόσο ο κ.Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε περίπτωση αδυναμίας τυχόν νέες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή και αναγκαστικά νέες πολιτικές ισορροπίες.
Υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, έστω και αν αυτό θεωρείται απίθανο, τουλάχιστον βάσει των μετρήσεων.
Είναι αυτό που κάνει λόγο για το απόλυτο come back, για την απόλυτη πολιτική ανατροπή μια και προβλέπει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι προφανές πως σε αυτό το σενάριο, οι κλυδωνισμοί στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμοι, αν και θα παραμένει ζήτημα το κατά πόσο και ο κ.Τσίπρας σε αυτήν την περίπτωση θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Και κυρίως αν θα μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση πλειοψηφίας με το ΚΙΝΑΛ ή αν μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα είναι επιβεβλημένη.
Το τελευταίο σενάριο, αν και δεν αποκλείεται, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες υλοποίησης (τουλάχιστον βάσει των μετρήσεων).
Είτε χάσει με μεγάλη είτε με μικρή διαφορά ο κ.Τσίπρας έχει ήδη αποκομίσει ένα πολύ σημαντικό όφελος από την 4ετή κυβερνητική του θητεία.
Το οποίο δεν έχει να κάνει τόσο με την κυβερνητική εμπειρία όσο με το ότι εδραιώνεται ως ο ηγέτης ενός εκ των δύο κυρίαρχων πόλων της εγχώριας πολιτικής σκηνής.
Και αυτό είναι ένα πολιτικό «κέρδος» που σίγουρα θα το βρει μπροστά του τα επόμενα χρόνια της πολιτικής του παρουσίας.
Μια και τον διατηρεί πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης