Τελευταία Νέα
Διεθνή

Altmaier: Η ΕΕ πρέπει να διαπραγματευθεί ως «ομάδα» με την Κίνα και όχι τα κράτη - μέλη να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες

Altmaier: Η ΕΕ πρέπει να διαπραγματευθεί ως «ομάδα» με την Κίνα και όχι τα κράτη - μέλη να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γενικά εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο οικονομικό πρόγραμμα της Κίνας για την αναβίωση του «παλιού δρόμου του μεταξιού»
Οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να διαπραγματευθούν ως σύνολο με την Κίνα, αντί να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες ως μεμονωμένα κράτη, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο για την οικονομική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γενικά εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο οικονομικό πρόγραμμα της Κίνας για την αναβίωση του «παλιού δρόμου του μεταξιού» που ενώνει την Κίνα με την Ασία και την Ευρώπη.
Ωστόσο σημαντικά κράτη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, διαμήνυσαν ότι η Κίνα πρέπει με τη σειρά της να βελτιώσει την πρόσβαση και τον θεμιτό ανταγωνισμό για τις ξένες επιχειρήσεις, επισημαίνει το Reuters.
Η Ιταλία τον Μάρτιο του 2019 έγινε η πρώτη σημαντική δυτική κυβέρνηση που αποφάσισε να στηρίξει την κινεζική πρωτοβουλία, ακόμη και όταν ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν τη Ρώμη να μην «παραδοθεί» στα «όπλα» του Πεκίνου.
Ο Altmaier  τόνισε ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταδείξει ότι η ΕΕ είναι «εν πολλοίς» ενωμένη στην έκφραση μία συνολικής θέσης.
«Στα μεγάλα κράτη της ΕΕ συμφωνήσαμε ότι δεν θέλουμε να υπογράψουμε οποιεσδήποτε διμερείς συμφωνίες, αλλά μαζί να κάνουμε τις απαραίτητες διευθετήσεις μεταξύ του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του οικονομικού χώρου της Μεγάλης Κίνας», δήλωσε ο Altmaier όταν ρωτήθηκε αν μπορούσε να δει τη Γερμανία να υπογράφει μια παρόμοια διμερή συμφωνία με το Πεκίνο, όπως έπραξε η Ιταλία.
Εκπρόσωπος του Altmaier δήλωσε αργότερα ότι μιλούσε για γενικότερες ρυθμίσεις και όχι ειδικά για την πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Ο Γερμανός υπουργός είπε ότι ενθαρρύνθηκε από την υπόσχεση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping να επιδιώξει το ελεύθερο εμπόριο, την πολυμέρεια και την αειφορία ως μέρος της οικονομικής πρωτοβουλίας.
«Θα λάβουμε αυτή την υπόσχεση σοβαρά» και θα κάνουμε προτάσεις για το πώς θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε.
Η Κίνα είναι εταίρος και ανταγωνιστής την ίδια στιγμή και η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τα συμφέροντά της, ανέφερε ο Altmaier.
«Και γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια βιομηχανική στρατηγική. Για αυτό χρειαζόμαστε τη δική μας συνεκτική στρατηγική», πρόσθεσε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης