Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oriental Review: Η μετεκλογική αβεβαιότητα στην Ισπανία θα επιτείνει την κρίση στην ΕΕ

Oriental Review: Η μετεκλογική αβεβαιότητα στην Ισπανία θα επιτείνει την κρίση στην ΕΕ
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία θα είναι αξιοσημείωτη, αφού έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη πολιτική κρίση, που μαστίζει την  Ευρώπη

Πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να επικρατήσει στην Ισπανία, την επομένη των εκλογών της Κυριακής (28/4/2019), καθώς κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επισημαίνει η ιστοσελίδα Oriental Review. 
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία θα είναι αξιοσημείωτη, αφού έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη πολιτική κρίση, που μαστίζει την  Ευρώπη.
Η Γαλλία έχει παραλύσει από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», η Ιταλία διαθέτει μία κυβέρνηση που δύσκολα καταθέτει ένα νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχουν «περιπέτειες» ενώ η Βρετανία δοκιμάζεται από το ατέρμονο ζήτημα του Brexit.
Από κοινού, αυτές οι κρίσεις δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν μόνο τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου 2019, αλλά και να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η κυβερνητική κρίση στην Ισπανία συνεχίζεται περισσότερο από ένα χρόνο.
Ο Pedro Sanchez έγινε επικεφαλής μιας μειοψηφικής κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2018, αφού το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση εμπιστοσύνης κατά της δεξιάς κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Mariano Rajoy.
Ο Sanchez, ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), κατάφερε να κερδίσει τη νίκη χάρη στην υποστήριξη του αριστερού κόμματος Podemos, καθώς και των Bάσκων  και Καταλανών αυτονομιστών.
Αυτή η ετερόκλιτη πολιτική συμμαχία δεν μπόρεσε, ωστόσο να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί τα προβλήματα τα χώρας.
Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι νέες εκλογές θα ενισχύσουν τη θέση των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο.
Πριν από τη διάλυση της Βουλής, το κυβερνόν κόμμα είχε την μικρότερη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην ιστορία της χώρας - μόλις 84 από τις 350 έδρες στο Κοινοβούλιο των Αντιπροσώπων και 42 από τις 266 έδρες στη Γερουσία.
Ελέγχοντας ποσοστό μικρότερο από το 25% του Κοινοβουλίου, ο Pedro Sanchez δεν είχε την απαιτούμενη στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να υλοποιήσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επικαλέστηκε τον προϋπολογισμό ως επίσημη αιτιολογία για τις πρόωρες εκλογές, που θα επιτείνουν την αβεβαιότητα.  
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos έχει 14,4% των ψήφων, το αριστερό κόμμα Podemos συγκεντρώνει 11,4% και το ακροδεξιό Vox 11,2%.
Ο κύριος αντίπαλος των Σοσιαλιστών, δεξιό Λαϊκό Κόμμα, συγκεντρώνει 20,1% και καθίσταται το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα.
Το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 134 βουλευτές, αλλά η εκλογική του βάση παρουσιάζει διαρροές προς τους Ciudadanos.
Είναι επομένως απίθανο να διατηρηθεί αυτό το δικομματικό σύστημα ( κυβερνούσαν εναλλάξ το Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό) που υπήρχε στην Ισπανία σχεδόν από το θάνατο του δικτάτορα Franco μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός, ο οποίος θα απαιτήσει χρόνο και θα απαιτήσει αμοιβαίες πολιτικές παραχωρήσεις ή θα υπάρξει εκ νέου κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πτώση κυβέρνησης όπως συνέβη με τον Rajoy.
Για να βοηθήσει τους Σοσιαλιστές να κερδίσουν την πλειοψηφία, ο Sanchez κατηγορεί τη Δεξιά για διαφθορά και αδυναμία αντιμετώπισης των αυτονομιστών.
Σχεδόν τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιεί η Δεξιά για να πλήξει τον  Sanchez.
Ωστόσο, το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παραμένει κρίσιμο.
Εάν η Δεξιά κατορθώσει να αξιοποιήσει ικανοποιητικά τις απαιτήσεις των Καταλανών εθνικιστών, τότε η ισορροπία δυνάμεων θα αλλάξει δραματικά.
Ωστόσο, η δημιουργία ισχυρών κομμάτων δεξιότερα ή αριστερότερα του Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών (Ciudadanos, Podemos) δεν επιτρέπει την ανάδειξη μίας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.   
Αυτό οφείλεται τόσο στην αδυναμία των σοσιαλιστών να επιλύσουν το καταλανικό ζήτημα όσο και στα σκάνδαλα διαφθοράς στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα.
Ως αποτέλεσμα, η Ισπανία κινείται οδυνηρά προς ένα πραγματικό πολυκομματικό σύστημα, όπου οι μικρές πολιτικές δυνάμεις, όπως τα περιφερειακά αριστερά κόμματα και το Vox, θα διαδραματίσουν ουσιαστικά σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Κρίση παραμονές των Ευρωεκλογών

Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα ήταν τόσο κρίσιμο αν δεν συνέβαινε εν μέσω κρίσεων που συμβαίνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες την παραμονή των Ευρωεκλογών.
Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν ότι η κατανομή των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους.
Έτσι, το 2014, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η Γερμανία είχε τους περισσότερους βουλευτές  96, στη συνέχεια τη Γαλλία 74, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία 73, ενώ η Ισπανία  54.
Αλλά με μόλις ένα μήνα μέχρι τις νέες εκλογές, η μόνη από αυτές τις χώρες που φαίνεται να έχει μια σταθερή πολιτική κατάσταση είναι η Γερμανία.
Η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται εν μέσω διαμαρτυριών από τα «κίτρινα γιλέκα», τα οποία ουσιαστικά κατέλαβαν την Τουλούζη και κήρυξαν την πόλη ως την «πρωτεύουσα διαμαρτυρίας».
Η κατάσταση στην Ιταλία είναι ελαφρώς καλύτερη, δεδομένου ότι η κυβερνητική κρίση της χώρας είχε ως αιχμή του δόρατος όχι μόνο τους λαϊκιστές, αλλά και τους πραγματικούς ευρωσκεπτικιστές.
Ο οίκος αξιολόγησης της Fitch προβλέπει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσει να εξαντλήσει τη θητεία της.
Το πρόβλημα είναι ότι η ιταλική κυβέρνηση αποτελείται από τη δεξιά Lega και το αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων και λόγω του γεγονότος ότι ανήκουν σε διαφορετικούς άξονες του πολιτικού φάσματος, διαφωνούν σε πολλά θεμελιώδη ζητήματα και συχνά εμποδίζουν ο ένας τις πρωτοβουλίες του άλλου στο Κοινοβούλιο.
Όσον αφορά στη Βρετανία, το πολιτικό της σύστημα έφτασε σε αδιέξοδο.
Η κοινοβουλευτική κρίση σχετίζεται με το Brexit, καθώς οι βουλευτές έχουν πλέον απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας εξόδου που πρότεινε η πρωθυπουργός Theresa May.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη δώσει στην αναποφάσιστη Βρετανία νέα παράταση εξόδου στις 31 Οκτωβρίου 2019 και δεν έχουν καμία πρόθεση να την επεκτείνουν περαιτέρω.
Την εποχή εκείνη, το Λονδίνο πρέπει είτε να επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης, είτε να αναθεωρήσει τη στρατηγική του για το Brexit, είτε να ανατρέψει την απόφασή του να αποχωρήσει.
Διαφορετικά, ένα σκληρό Brexit θα πραγματοποιηθεί αυτόματα την 1η Νοεμβρίου 2019, δηλαδή χωρίς καμία συμφωνία για τη Βρετανία.
Επιπλέον, το Λονδίνο πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές ή αλλιώς πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την 1η Ιουνίου 2019 χωρίς συμφωνία.
Παρά τις εσωτερικές πολιτικές κρίσεις που ξέσπασαν στις χώρες της «Παλαιάς Ευρώπης», οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να εκλέξουν ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.
Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να βρεθεί μπροστά σε δομικές αλλαγές που σχετίζονται με τις τάσεις που παρατηρούνται σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, πρώτα απ 'όλα στις χώρες της «παλαιάς Ευρώπης».
Εάν μεγάλοι συνασπισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία , τότε θα πρέπει να σχηματίσουν νέους συνασπισμούς με μικρότερες ομάδες.
Αυτό θυμίζει την κατάσταση στην Ισπανία αλλά σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
Επιπλέον, τα κεντρώα κόμματα θα μπορούσαν πολύ καλά να βρεθούν ηττημένα από τους δεξιούς λαϊκιστές, τους εθνικιστές και τους ευρωσκεπτικιστές στις προσεχείς εκλογές, όπως συνέβη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Εάν, στη μάχη μεταξύ των «Ευρωπαίων» και των «εθνικιστών», οι τελευταίοι επικρατήσουν, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινδυνεύει να είναι το πιο ευρωσκεπτικιστικό από το 1979 μέχρι σήμερα.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης