Διεθνή

Η συνάντηση Trump – Kim αποτελεί ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ – Σημαντικός ο ρόλος της Ρωσίας στην αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας

Η συνάντηση Trump – Kim αποτελεί ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ – Σημαντικός ο ρόλος της Ρωσίας στην αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου δείχνουν να έχουν «παγώσει»
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση η οποία αν και είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες οριστικοποιήθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες.
Η επίσημη πρόσκληση της Ρωσίας προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, ώστε να επισκεφθεί τη χώρα, στάλθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, γεγονός που ξεκίνησε διάφορες διπλωματικές επαφές ώστε να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και η τοποθεσία της συνάντησης.
Εν τέλει, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου στο Βλαδιβοστόκ, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον Kim Jong Un και τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, βρέθηκε το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.
Κατά την έναρξη της συνάντηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη θα βοηθήσει τις δύο χώρες να προχωρήσουν στην περαιτέρω διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την κορεατική χερσόνησο, καθώς και να αναπτύξουν διμερείς δεσμούς.
Από την πλευρά του, ο Kim Jong Un ανέφερε ότι η συνάντηση θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να αξιολογήσουν τα ζητήματα της χερσονήσου και να συντονίσουν τις θέσεις τους.
Μάλιστα, όπως ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Kim Jong Un τόνισε ότι η ειρήνη στη χερσόνησο εξαρτάται από τη στάση των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον υιοθέτησε μία «μονόπλευρη στάση» κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν περισσότερο την αμοιβαία κατανόηση και τους δεσμούς, και να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία για την εξασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας στο μέλλον», αναφέρει το KCNA, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Βορειοκορεάτη ηγέτη να επισκεφθεί τη χώρα μέσα στο επόμενο διάστημα.
Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου δείχνουν να έχουν «παγώσει», με τις δύο πλευρές να διαφοροποιούνται κατά κύριο λόγο στο θέμα των κυρώσεων.
Η πλευρά της Πιονγιάνγκ ανέφερε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον οφείλει να αλλάξει την προσέγγισή της στις συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση, δηλώνοντας ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ δεν αποτελούν έναν «σημαντικό πονοκέφαλο» για τη χώρα.
«Ας επιβάλλουν κυρώσεις για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, εάν επιθυμούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Υποθέσεων της Βόρειας Κορέας, Kim Yong Jae, καθιστώντας σαφές ότι «δεν μας ενδιαφέρει καθόλου και επηρεαζόμαστε ελάχιστα από αυτές».
«Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να κάνουν τα πράγματα με τον τρόπο που τα κάνουν τώρα και πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε στη διεθνή κοινότητα ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος, στον απόηχο της συνάντησης στο Βλαδιβοστόκ.
Για τη Βόρεια Κορέα, η συνάντηση αποτελεί μία ευκαιρία να λάβει περαιτέρω στήριξη από τη Ρωσία, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εις βάρος της.
Από την άλλη πλευρά, αυτή η συνάντηση αποτέλεσε για τη Μόσχα μία ευκαιρία να τονίσει τη σημασία του ρόλου που έχει η ίδια στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Πιονγιάνγκ.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί μεταξύ άλλων και ένα «μήνυμα» της Βόρειας Κορέας προς τις ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον δε διατηρεί αποκλειστικά τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις της χερσονήσου.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι προκειμένου να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, η Βόρεια Κορέα χρειάζεται κάτι παραπάνω από «εγγυήσεις ασφαλείας», ζητώντας παράλληλα την «επιστροφή του διεθνούς δικαίου».
Σίγουρα η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει έναν ενεργό ρόλο στο ζήτημα της κορεατικής χερσονήσου, καθώς συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, ενώ τουλάχιστον 10.000 Βορειοκορεάτες εργάζονται στη Ρωσία.
Παράλληλα, δεν θα επιθυμούσε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση δίπλα στα σύνορά της, πόσο μάλλον εάν αυτή περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ η ίδια θα μπορούσε να αποτελέσει και έναν διαμεσολαβητή ώστε να συμφωνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ήταν δυνατός ο πυρηνικός αφοπλισμός της χερσονήσου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Tom Plant του βρετανικού think tank Royal United Services Institute, ένας από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση είναι να λάβουν οι ΗΠΑ το μήνυμα ότι «δεν είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη», προσθέτοντας παράλληλα ότι οι συνομιλίες Ρωσίας και Βόρειας Κορέας αποτελούν μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία των αμερικανικών κυρώσεων και της γενικότερης παγκόσμιας επιρροής των ΗΠΑ.
«Το ενδιαφέρον της Ρωσίας περιστρέφεται γύρω από το ζήτημα των κυρώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Plant, ο οποίος διευκρινίζει ότι «πιθανώς τα συμφέροντα της Ρωσίας να εξυπηρετούνται καλύτερα προσπαθώντας να μειώσει τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων, ώστε να μη θεωρούνται νόμιμα ή αποτελεσματικά εν γένει».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης