Μεικτή εικόνα στη Wall Street λόγω εταιρικών μεγεθών - Απώλειες -0,5% για τον Dow Jones

Μεικτή εικόνα στη Wall Street λόγω εταιρικών μεγεθών - Απώλειες -0,5% για τον Dow Jones
Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις Deutsche Bank - Commerzbank, οι οποίες οδεύουν προς ναυάγιο αλλά και οι ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών α' τριμήνου 2019
(upd1) Με το βλέμμα επικεντρωμένο στις ανακοινώσεις εταιρικών οικονομικών μεγεθών α’ τριμήνου 2019 βρέθηκαν οι επενδυτές στη Wall Street, αντιδρώντας σε αυτά όχι τόσο κυρίως με τα αποτελέσματα για το συγκεκριμένο διάστημα αλλά με τις εκτιμήσεις των εταιρειών για το μέλλον.
Πιέσεις για τον Dow Jones, ο οποίος σημείωσε απώλειες 0,5% στις 26.463 μονάδες, λόγω της «βουτιάς» σχεδόν 13% για τη μετοχή της 3Μ.
Ήπια πτωτική πορεία ακολούθησε ο ευρύτερος βιομηχανικός δείκτης S&P 500, με απώλειες 0,03% στις 2.926 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,21% στις 8.118 μονάδες παραμένοντας σε ιστορικό υψηλό.

Η 3M ανακοίνωσε μεγέθη τριμήνου πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο του 2019 και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε μείωση 2.000 θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είχαμε ένα απογοητευτικό τρίμηνο.
Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε πολύ βασικές μας αγορές, οι οποίες πλήττουν τόσο την οργανική μας ανάπτυξη όσο και τα περιθώρια κέρδους μας», τόνισε ο επικεφαλής της 3Μ, Mike Roman.
Στήριξη στην αγορά και κυρίως στον δείκτη Nasdaq προσέφεραν, στον αντίποδα, οι μετοχές των Facebook και Microsoft, με άνοδο 5,8% και 3,3% αντίστοιχα, καθώς ανακοίνωσαν μεγέθη τριμήνου που ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις δέχθηκαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο του ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις Deutsche Bank - Commerzbank και εν μέσω ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄τρίμηνο του 2019.
Στη Φρανφκούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,25% στις 12.282 μονάδες.
Τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για το ενδεχόμενο συγχώνευσης ανακοίνωσαν  Deutsche Bank και Commerzbank, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διέρρευσαν νωρίτερα.
Όπως ανακοίνωσε η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, εξετάζει όλες τις εναλλακτικές που έχει στη διάθεσή της.
Η μετοχή της Deutshe Bank υποχώρησε 1,49%, ενώ αυτή της Commerzbank αποδυναμώθηκε 2,29%.


Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε πτώση 0,5% στις 7.434 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι αποδυναμώθηκε 0,33% στις 5.557 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είχε απώλειες 0,02% στις 21.719 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,47% στις 9.501 μονάδες.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, πτώση 27% κατέγραψαν τα κέρδη της UBS στο α΄τρίμηνο του 2019, στα 1,1 δισ. δολ. έναντι 1,57 δισ. δολ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.
Τα κέρδη ωστόσο διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 848 εκατ. δολ.
Τα λειτουργικά έσοδα υποχώρησαν στα 7,2 δισ. δολ. έναντι 8,2 δισ. δολ. στο α΄τρίμηνο του 2018.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 υποχώρησε οριακά στο 13%, από 13,1% ένα χρόνο πριν.
Η μονάδα διαχείρισης πλούτου και η επενδυτική μονάδα, είδαν τα λειτουργικά τους κέρδη να υποχωρούν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Για την πρώτη τα κέρδη υποχώρησαν στα 873 δολ. από 1,1 δισ. ενώ για τη δεύτερη στα 221 εκατ. δολ. από 619  εκατ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας Sergio Ermotti, μιλώντας στο CNBC, είχε χαρακτηρίσει το α΄τρίμηνο ως μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, ωστόσο εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα.
Επιστροφή στην κερδοφορία κατέγραψε η Barclays για το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (25/4) στοιχεία της βρετανικής τράπεζας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα προ φόρων κέρδη της βρετανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 1,48 δισ. στερλίνες, έναντι ζημιών ύψους 239 εκατ. στερλινών το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη της Barclays διαμορφώθηκαν στα 1,03 δισ. στερλίνες, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν κέρδη ύψους 918,7 εκατ. στερλινών.
Όσον αφορά τα έσοδα της βρετανικής τράπεζας για το ίδιο διάστημα, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -2%, στα 5,25 δισ. στερλίν,ες έναντι 5,36 δισ. στερλινών το προηγούμενο έτος.
Τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας υποχώρησαν κατά -3% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας tier1, ο οποίος αποτελεί μέτρο κεφαλαιακής ισχύος, υποχώρησε στο 13%, έναντι 13,2% στα τέλος του περασμένου τριμήνου.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η τράπεζα σημείωσε ότι το περιβάλλον εισοδήματος για το τρίμηνο αποτέλεσε «πρόκληση», ενώ πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί της στόχοι για το τρέχον έτος παραμένουν αμετάβλητοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με το «βλέμμα» στις ΗΠΑ - Στο +0,48% και τις 22.307,58 μονάδες ο Nikkei

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (25/4) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν αύριο τα στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,48% στις 22.307,58 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Nintnedo και Sony ενισχύθηκαν κατά +1,34% και +1,51% σντίστοιχα.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική, κατά την οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι η τρέχουσα νομισματική χαλάρωση θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2020.
Όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
«Η Bank oj Japan σκοπεύει να διατηρήσει τα τρέχονται εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,11% στις 11.039,86 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,48% στις 2.190,50 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της SK Hynix σημείωσε άνοδο της τάξεως του +2,17%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κόνγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,96% στις 29.519 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Geely Automobile και CNOOC υποχώρησαν κατά -4,50% και -0,82% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέραψε σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,43% στις 3.123,83 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -3,21% και τις 9.907,62 μονάδες.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται μεταξύ άλλων και στα διάφορα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες, καθώς και στην πορεία της τιμής του πετρελαίου, η οποία επηρεάζει άμεσα τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
Η τιμή του «μαύρου χρυσού» παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, καθώς η σύσφιγξη των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν αντισταθμίζει την αύξηση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα αποθέματα αργού ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,32% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 74,81 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή άνοδο της τάξεως του +0,09% στα 65,95 δολ. ανά βαρέλι.
Η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι δεν πρόκεται να χορηγήσει περαιτέρω απαλλαγές στις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις προς της Τεχεράνη.
«Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους απέναντι στο Ιράν, αναθεωρήσαμε την πρόβλεψη για την τιμή του Brent για το τέλος του έτους από τα 50 δολ. ανά βαρέλι στα 60 δολ. ανά βαρέλι», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Capital Economics.
Παρά το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί πάνω από 40% το τρέχον έτος, οι αναλυτές της Capital Economics αναμένουν ότι θα σημειωθεί πτώση κατά τους επόιμενους μήνες, επικαλούμενοι την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση.
Όσον αφορά τα αποθέματα αμερικανικού αργού, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια συνολικά, στα 460,63 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS