Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Standard & Poor's 26/4 και DBRS 3/5 αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε ΒΒ- και BB/B... ακολουθεί η έκδοση 7ετούς στο 2,70% στις 7 Μαΐου

Standard & Poor's 26/4 και DBRS 3/5 αναβαθμίζουν την Ελλάδα σε ΒΒ- και BB/B... ακολουθεί η έκδοση 7ετούς στο 2,70% στις 7 Μαΐου
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά μια κλίμακα θα προχωρήσουν ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s και ο καναδικός DBRS.
Στο πλαίσιο αυτό ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ 23:20 στις 26 Απριλίου 2019 την ελληνική οικονομία σε ΒΒ- από Β+ ή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.
Ο καναδικός οίκος DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 3 Μαΐου 2019 επίσης κατά 1 κλίμακα από Β high σε ΒΒ/Β που αντιστοιχεί στο ΒΒ- της Fitch.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήδη βαθμολογείται σε ΒΒ- από τον αμερικανικό οίκο Fitch.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα αιτιολογηθεί ως εξής
-Η οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης
-Η πρόσβαση της Ελλάδος στις αγορές με εκδόσεις ομολόγων και 10ετές που είναι τίτλος αναφοράς αποτελεί credit positive
-Οι τράπεζες ελέγχουν τον ρυθμό μείωσης των NPEs ενώ θα βοηθήσουν και προγράμματα όπως το APS ή Ιταλικό μοντέλο
-Θετικά επιδρά και η μερική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ ύψους 3,7 δισεκ. σε σύνολο 9,5 δισεκ. ευρώ.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα δώσουν έμφαση στις εκθέσεις – αναλύσεις τους σε δύο ζητήματα
Το ΑΕΠ
Τις τράπεζες.
Με το ΑΕΠ όσο αυξάνεται τόσο βελτιώνεται η σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Εάν μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά το ΑΕΠ θα καταγραφόταν αισθητή βελτίωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.
Ως προς τις τράπεζες η ανάκαμψη τους, η μείωση των NPEs θα είναι σημαντικός καταλύτης για την επόμενη σημαντική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως έχει επισημανθεί πολύ έγκαιρα από το bankingnews το 2019 θα κλείσει με την Ελλάδα να έχει πιστοληπτική ικανότητα ΒΒ δηλαδή μια κλίμακα υψηλότερη από την σημερινή υψηλότερη ΒΒ-.
Οι αναβαθμίσεις που έρχονται 26 Απριλίου και 3 Μαΐου με διαφορά μιας εβδομάδας θα επιδράσουν θετικά στην αγορά ομολόγων με το 10ετές να τείνει να προσεγγίσει το 3% από 3,29% της τρέχουσας περιόδου.
Πρακτικά το spread Ελλάδος – Γερμανίας θα μπορούσε να κλείσει στις 300 μονάδες βάσης αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής αναπροσαρμογή και μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Ελλάδος – Πορτογαλίας.
Ταυτόχρονα στις 7 Μαίου 2019 το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε δημοπρασία 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το επιτόκιο εκτιμάται στο 2,70% και οι προσφορές θα κινηθούν μεταξύ 10 και 12 δισεκ. ευρώ.


Στόχος για το 2019 είναι βαθμολογία ΒΒ

Η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒ- από την Fitch, με Β+ από την Standard and Poor’s και Β1 από την Moody’s.
Το μέγιστο της βαθμολογίας της Ελλάδος το 2019 θα είναι το ΒΒ και αυτό υπό την αίρεση ότι όλα θα αξιολογηθούν σωστά με πιθανότερες ημερομηνίες 2 Αυγούστου 2019 από την Fitch ή 25 Οκτωβρίου 2019 από την Standard and Poor's....
Η βαθμολογία ΒΒ είναι 2 κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – investment grade – και όσο πλησιάζει η Ελλάδα αυτή την κρίσιμη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών που είναι τώρα και της επενδυτικής βαθμίδας τόσο θα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας…νέας αναβάθμισης.
Δεν θα γίνει εύκολα η Ελλάδα investment grade.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης