Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να συνεχίσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το β΄ εξάμηνο 2019, λόγω Ιράν

ING: Δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να συνεχίσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το β΄ εξάμηνο 2019, λόγω Ιράν
Ο αναλυτής της ολλανδικής τράπεζας, Warren Patterson, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα απροσδόκητη» της απόφαση των ΗΠΑ να μην παρατείνει τις απαλλαγές προς τις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες (22/4) την πρόθεσή τους να μην παρατείνουν τις απαλλαγές προς τους αγοραστές αργού πετρελαίου από το Ιράν, οι οποίες αναμένεται να λήξουν στις 2 Μαΐου 2019.
Η ανακοίνωση ήταν ιδιαίτερα απροσδόκητη και αντανακλάται στο ράλι των τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εξαγωγές του Ιράν για το Μάρτιο ήταν κατά μέσο όρο 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, και έτσι εάν οι ΗΠΑ καταφέρουν να περιορίσουν τις εξαγωγές στο μηδέν, αυτό θα οδηγούσε σε μία σημαντική σίσφιγξη στην αγορά πετρελαίου.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η πλήρης περικοπή των εξαγωγών αποτελεί ένα απίθανο σενάριο.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έχει δηλώσει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ θα διασφαλίσουν ότι η αγορά θα είναι ισοροπημένη μετά την απόφαση των ΗΠΑ για τις απαλλαγές.
Η Σαουδική Αραβία έχει άφθονο περιθώριο να αυξήσει την παραγωγή και να εξακολουθεί να συμμορφώνεται με τη συμφωνία παραγωγής, καθώς ενώ θα έπρεπε να παράγει περίπου 10,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τους τελευταίους δύο μήνες αντλεί περίπου 9,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι, αναμένεται ότι η εγχώρια παραγωγή θα αυξηθεί.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω απαλλαγές, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να δικαιολογήσει την επέκταση της τρέχουσας συμφωνίας περικοπών στην παραγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Αργότερα εντός της εβδομάδας, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και η αγορά αναμένει αύξηση των αποθεμάτων κατά περίπου 500 χιλ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης