Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάλι με τράπεζες κινείται υψηλότερα η αγορά

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πάλι με τράπεζες κινείται υψηλότερα η αγορά
ΑΓΟΡΑ: Με ανοδικές διαθέσεις στο άνοιγμα και μέτριες προς καλές συναλλαγές. Όσοι έχουν μείνει στο ΧΑ κοιτάνε μόνο πάνω. Πάλι με τράπεζες αλλά και την προσοχή στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα.

«Φωτιά» στο συνολικό αποτέλεσμα της χρήσης 2018 των εισηγμένων θα βάλει όπως φαίνεται η ΔΕΗ με τις ζημιές που έβγαλε. Απογοήτευση σε όλες τις γραμμές. Και από μερικές ακόμη μικρές που είδαμε δεν έχουμε καλή εικόνα.

Το ΧΑ πάντως κοιτάει προς τις 800 μονάδες προεξοφλώντας όποια θετική ανακοίνωση αναμένεται στις επόμενες μέρες, όπως αυτή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P’s.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Πραγματικά ασταμάτητη η μετοχή. Με έντονη άνοδο άνω του 5% από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και τιμή πάνω από τα 1,88 ευρώ. Δείτε γενικά τα τεχνικά σχόλια για τις τράπεζες του Απόστολου Μάνθου, σε άλλο θέμα της στήλης.

ΔΕΗ: Στο -2,23% και στα 1,7550 ευρώ. Το θέμα είναι πως οι επενδυτές δεν περίμεναν καλά αποτελέσματα αλλά περιμένουν την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Όμως κατά την άποψή μας τα αποτελέσματα δεν είναι καλά.

Πωλήσεις 4,7 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 4,1% το 2018 και EBITDA χωρίς τις εφάπαξ επιπτώσεις 260,1 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 44,5%. Το αντίστοιχο περιθώριο στο 5,5%. Με τέτοιο δανεισμός δεν μπορεί να έχει τέτοιο EBITDA.

Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127,6 εκατ. ευρώ το 2017. Η αποτίμηση της εισηγμένης είναι στα 404 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 3,74 δισ. ευρώ.

ΑΝΕΚ: Απογοήτευση και εδώ από τα αποτελέσματα. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 339,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι αρνητική κατά 16 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος μπορεί να αυξήθηκε αλλά η τελική γραμμή έδειξε ζημιά 13,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 9,8 εκατ. ευρώ πέρυσι αλλά τότε υπήρχαν έκτακτα.

ΜΙΝΩΙΚΕΣ: Τέλος από το ΧΑ, σταμάτησε η διαπραγμάτευση. 

ΕΥΑΘ: Οι νέες προσλήψεις αύξησαν το κόστος και τα αποτελέσματα δεν είναι και τα καλύτερα. Το περιμέναμε αυτό από όταν είχαμε ακούσει τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων που προσέλαβε η επιχείρηση και την αντιστοιχία του με το συνολικό.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Καθαρή θέση 67,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 352,8 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 11,4 εκατ. ευρώ με αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές 38,4 εκατ. ευρώ. Μειώθηκε το ταμείο, αυξήθηκαν τα δάνεια.

Πωλήσεις 232,1 εκατ. ευρώ από 147,1 εκατ. ευρώ, αλλά μεικτό κέρδος 21,9 εκατ. ευρώ από 20,6 εκατ. ευρώ παρά την τεράστια αύξηση του τζίρου. Μικρά τα προ φόρων κέρδη και ζημιές μετά από φόρους 2,81 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση φαίνεται πως βελτιώνεται από κέρδη που υπήρξαν από διακοπείσες δραστηριότητες.

Η μετοχή υποχωρεί 1,6% και βρίσκεται στα 1,22 ευρώ με όγκο περίπου 10 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 37 εκατ. ευρώ. Η άποψή μας παραμένει ίδια. Ο ισολογισμός είναι μοχλευμένος και ο όμιλος δεν παράγει εύκολα κέρδη. Υπάρχουν φθηνότερες στο ΧΑ μετοχές.

ΚΙΝΑ: Ο αφρικανικός ιός έχει χτυπήσει μεγάλη εταιρεία παραγωγής χοίρων. Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχει τη μισή παγκόσμια παραγωγή και έχασε 30% αυτής της παραγωγής.

Υπάρχει επίσης δήλωση προ ημερών του υπουργού Γεωργίας της Κίνας πως περιμένει αύξηση της τιμής άνω του 50% στο δεύτερο εξάμηνο φέτος. Οι ελληνικές εισηγμένες παράγουν δικά τους κρέατα αλλά κάνουν και μεγάλες εισαγωγές. Ήδη αγοράζουν ακριβότερα και σημειώστε πως η γαλοπούλα είναι και ακριβή και δυσεύρετη λόγω ιού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης