Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Ο Trump θέλει να επαναφέρει τον νόμο της ζούγκλας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις

Stiglitz: Ο Trump θέλει να επαναφέρει τον νόμο της ζούγκλας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν διαχειρίστηκαν σωστά την παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να υποστούν τις συνέπειες
Μπορεί ο Donald Trump να κατηγορεί την παγκοσμιοποίηση για τα εμπορικά «δεινά» των ΗΠΑ, ωστόσο ο νομπελίστας οικονομολόγος Josef Stiglitz έχει διαφορετική άποψη.
Σύμφωνα με τον Stiglitz θα ήταν γελοίο να υποστηρίξει κανείς ότι οι ΗΠΑ έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης στις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψαν.
Όπως εξηγεί ο νομπελίστας οικονομολόγος, το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ δεν διαχειρίστηκαν σωστά την παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα να υποστούν τις συνέπειες.
Όπως υποστηρίζει ο Stiglitz, οι κανόνες του παιχνιδιού ήταν ξεκάθαρα υπέρ των ΗΠΑ και άλλων ανεπτυγμένων χωρών, σε βάρος των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Οι εμπορικές συμφωνίες ήταν άδικες, προς όφελος των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με τον νομπελίστα, οι ΗΠΑ έπαιρναν πάντα αυτό που ζητούσαν στις διαπραγματεύσεις στα τέλη του 20ού αιώνα.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι αυτοί που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες είναι οι Αμερικανοί εργάτες, οι οποίες είδαν τους μισθούς τους να υποχωρούν και λόγω της παγκοσμιοποίησης.
Γεγονός ωστόσο το οποίο αποδίδεται στο ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές έβαλαν σε πρώτη μοίρα τα κέρδη των επιχειρήσεων και σε δεύτερη τη μοίρα των εργαζομένων.
O Stiglitz υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ήταν σε θέση να αποκομίσουν μόνο οφέλη από την παγκοσμιοποίηση, ωστόσο η απληστία των επιχειρήσεων ήταν πολύ μεγάλη.
Επιθυμία του προέδρου Trump, σύμφωνα με τον Stiglitz, είναι να επιστρέψει ο νόμος της ζούγκλας στην αγορά του εμπορίου, με την ισχυρότερη χώρα να κερδίζει πάντα.
Ωστόσο, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί το ερώτημα είναι ποια χώρα θα θελήσει να είναι μέρος ενός συστήματος στο οποίο την εκμεταλλεύονται.
«Ο Trump κάνει λάθος όταν κατηγορεί την παγκοσμιοποίηση , είτε σχετικά με τους άδικους κανόνες, είτε με τους ανεπιθύμητους μετανάστες.
Από την άλλη πλευρά, οι υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης κάνει λάθος όταν δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξαν συνέπειες σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται», τονίζει ο Stiglitz.
Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να θεσπιστούν πιο δίκαιοι διεθνείς κανόνες.
Από την πλευρά της η Αμερική πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τις αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση.

*απόσπασμα από το βιβλίο του Stiglitz «People, Power, and Profits: Progressive Capitalism for an Age of Discontent», το οποίο δημοσιεύει το CNBC

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης