Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Zelensky με ποσοστό 73% είναι ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία

tags :
Ο Zelensky με ποσοστό 73% είναι ο θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία
Αλλαγή σελίδας στην Ουκρανία
Ο κωμικός ηθοποιός Volodymyr Zelensky είναι ο νικητής του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα exit polls.
Ο Zelensky επωφελήθηκε από την υψηλή συμμετοχή στις εκλογές και επιβλήθηκε του Petro Poroshenko με  73,2% έναντι ποσοστού μικρότερου του 25% του απερχόμενου προέδρου.
Ο 41χρονος Zelensky επικράτησε και στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το απαιτούμενο 50%+1, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος, χωρίς να απαιτηθεί ο β’ γύρος.
Ο Zelensky είναι επαγγελματίας ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός και έρχεται στην εξουσία στην Ουκρανία, λόγω της αποτυχίας του Poroshenko να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και μία απότομη μείωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. 
Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην υπόσχεση να «γκρεμίσει» το διεφθαρμένο σύστημα ολιγαρχικής εξουσίας στο Κίεβο.
Η υπόσχεσή του του είχε τις ρίζες του σε έναν χαρακτήρα που έπαιξε σε τηλεοπτική σειρά - ένας δάσκαλος που κατά λάθος έγινε αρχηγός κράτους και επέλεξε να ενεργήσει ως άνθρωπος του λαού.
Σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρόεδρος Petro Poroshenko τόνισε, πως ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπεις την προσπάθεια.
Έκανε αναφορά στην Ρωσία και εξέφρασε την ελπίδα, όπως είπε, ο νέος πρόεδρος να συνεχίσει την καλή σχέση της Ουκρανίας με την ΕΕ.
Είμαι υπερήφανος για όλα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της προεδρίας μου είπε ο Poroshneko.

Ρωσία: Οι Ουκρανοί ψήφισαν «πολιτική αλλαγή»

Η ευρεία νίκη του νέου στην πολιτική ηθοποιού Volodymyr Zelensky στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ουκρανοί «ψήφισαν για την αλλαγή», δήλωσε  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Grigory Karasin, σε μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας για το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα.
«Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων δείχνουν ότι οι ουκρανοί πολίτες ψήφισαν για την αλλαγή», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Πρόσθεσε ότι, «η νέα κυβέρνηση της χώρας πρέπει να συναισθανθεί και να υλοποιήσει τις ελπίδες των εκλογέων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης