Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στη Βόρεια Μακεδονία ψηφίζουν για πρόεδρο εν μέσω διχασμού για την αλλαγή του ονόματος της χώρας

Reuters: Στη Βόρεια Μακεδονία ψηφίζουν για πρόεδρο εν μέσω διχασμού για την αλλαγή του ονόματος της χώρας
Οι υποψήφιοι είναι τρεις, αλλά επειδή πιθανότατα κανένας δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 5 Μαϊου
Στη Βόρεια Μακεδονία ψηφίζουν σήμερα, Κυριακή 21/4, για πρόεδρο εν μέσω διχασμού για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, μετά από τη συμφωνία με την Ελλάδα, που θα επιτρέψει, όμως, στο μικρό βαλκανικό κράτος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η αλλαγή ονομασίας της χώρας έχει, ωστόσο, επισκιάσει όλα τα άλλα θέματα εν όψει των σημερινών προεδρικών εκλογών, στις οποίες 1,8 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους.
Επειδή, όμως, κανένας δεν θα συγκεντρώσει πιθανότατα την απόλυτη πλειοψηφία, θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 5 Μαϊου.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση το 28,8% θα ψηφίσει τον Steco Pendaroski, ο οποίος στηρίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες του Zoran Zaev και το μικρό αλβανικό κόμμα DUI με το οποίο συγκυβερνούν.
Ο ίδιος λέει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ κύρια αντίπαλός του είναι η Gordana Siljanovska-Davkova, που στηρίζει το VMRO και η οποία συγκεντρώνει 26,6% στις δημοσκοπήσεις.
Καθηγήτρια πανεπιστημίου η ίδια, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Blerim Reka από το αλβανικό κόμμα Besa υπολείπεται αρκετά των δύο πρώτων, με το ποσοστό του να αγγίζει μόλις το 7%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Η θέση του προέδρου είναι περισσότερο εθιμοτυπική, αλλά του δίνει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και τη δυνατότητα να εγκρίνει το νομοθετικό έργο του κοινοβουλίου.
Η άρνηση του απερχόμενου προέδρου Gjeorge Ivanov να υπογράψει στο παρελθόν κάποια νομοσχέδια καθυστέρηση την έγκριση ορισμένων σημαντικών νόμων, όπως π.χ. την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας, 18 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών που είχε φέρει τη Βόρεια Μακεδονία στα πρόθυρα του εμφυλίου.
Αλλά η προεδρία δεν μπορεί να μπλοκάρει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν πρόσφατα με πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου, προκειμένου να αλλάξει το όνομα της χώρας.
Σύμφωνα με αναλυτές η συμμετοχή στις σημερινές (21/4) εκλογές αναμένεται να είναι μικρή, λόγω της κούρασης των ψηφοφόρων, που είναι απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις και την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Πάντως, ένας λογιστής σε ιδιωτική εταιρία υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την είσοδο στην ΕΕ και ότι θα στηρίξει αυτή την προοπτική για να μην περιμένει αιώνια η χώρα του.
Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 19:00 της Κυριακής 21/4 και τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου δύο ώρες αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης