Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker: Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, παρά την παράταση

Juncker: Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία, παρά την παράταση
"Κανείς δεν ξέρει πως θα τελειώσει το Brexit", τονίζει ο Jean-Claude Juncker
Εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος αποχώρησης  του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρά την παράταση για το Brexit, δηλαδή την εξάμηνη αναβολή μέχρι 31 Οκτωβρίου, προειδοποιεί σε σημερινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Ο Jean-Claude Juncker σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στις εφημερίδες του ομίλου «Funke Mediengruppe», σύμφωνα με το Reuters, καλεί  την βρετανική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί την εξάμηνη αναβολή που της δόθηκε για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της αποχώρησής της από την ΕΕ και σημειώνει ότι «κανείς δεν ξέρει πως θα τελειώσει το Brexit.
Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα».
Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι  «εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος ότι θα έχουμε ένα σκληρό Brexit, χωρίς συμφωνία για τη διευθέτηση της αποχώρησης».
Ο Juncker  καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκμεταλλευθεί τον χρόνο, την εξάμηνη αναβολή, λέγοντας «ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό περιθώριο και δεν θα το ξοδέψουν πάλι».
"Μπορεί η αναβολή ως την 31η Οκτωβρίου να μην  ξεκαθάρισε το πότε, το πώς, ακόμη και το εάν το Brexit θα γίνει, όμως το Λονδίνο πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που του δόθηκε σοφά", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σημειώνει δε, πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναβάλλουμε την ημερομηνία της αποχώρησης επ' αόριστον», συμπληρώνοντας ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν οι Βρετανοί να εγκρίνουν τη συμφωνία αποχώρησης κατά τη διάρκεια του επιπλέον χρόνου που συμφωνήθηκε».
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη του Juncker έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση που πήραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής να δώσουν αναβολή έξι μηνών στη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό την πρωθυπουργό Τ. May με την EE, απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Εξάλλου, ο Juncker, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, R. Trump, στη σύνοδο της Ομάδας των G20 στην Οζάκα τον Ιούνιο, προβλέπει ότι θα έχουν «ζωηρό διάλογο».
"Την προηγούμενη φορά είχαμε συζητήσει επί έξι ώρες και ευτυχώς για εσάς, που δεν ήσασταν εκεί", αναφέρει αστειευόμενος
Οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν διαταραχθεί τους τελευταίους μήνες μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικάνος πρόεδρος.
Όσο για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κι άλλοι δασμοί ο Juncker συνέστησε υπομονή και κάλεσε τη Γερμανία και άλλες χώρες να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη εντός ΕΕ, μέσω της αύξησης των δαπανών.
Αν και προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ, ο Juncker θεωρεί ότι μπορεί να αποφευχθεί αν η Γερμανία αξιοποιήσει τις οικονομικές δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά περιθώρια που έχει για να μειώσει το δημόσιο χρέος και για να δώσει ώθηση στις επενδύσεις.
Έτσι θα ξεπεραστούν και τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Περί ευρωεκλογών

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απόπειρες από το εξωτερικό για χειραγώγηση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές, στις οποίες οι ευρωσκεπτικιστές, οι λαϊκιστικές και οι ακροδεξιές δυνάμεις αναμένεται να κερδίσουν έδαφος.
Από τη στιγμή που η Βρετανία θα πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, το ποσοστό των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αυξηθεί έως και στο 14,3% του συνόλου, από περίπου 10% σήμερα, σύμφωνα με τη συγκέντρωση και την επεξεργασία εθνικών δημοσκοπήσεων στην οποία προχώρησε πρόσφατα το ΕΚ.
"Μπορώ να δω μια  προσπάθεια νόθευσης των εκλογών, όχι μόνο εκτός ΕΕ, αλλά και από ορισμένα κράτη μέλη που προσπαθούν να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους διασπείροντας  fake news" ανέφερε σχετικά ο Juncker.

Για τη Merkel

«Η καγκελάριος A. Merkel μπορεί να αναλάβει ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη θητεία της ως καγκελάριος», ανέφερε ο  Juncker  στη συνέντευξή στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η A. Merkel θα εξαφανιστεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας της», καθώς «δεν είναι μόνο ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος, αλλά έχει κάνει ένα υπέροχο έργο» και «έχει εξαιρετικά προσόντα για μια θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης