Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Γερμανοί «μισούν» τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – Πού στρέφονται για αποδόσεις

Γιατί οι Γερμανοί «μισούν» τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ – Πού στρέφονται για αποδόσεις
Η πολιτική της ΕΚΤ μηδενίζει τα επιτόκια καταθέσεων στη Γερμανία
Η απόφαση της ΕΚΤ, όπως την εκφράζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται ο πρόεδρός της, Mario Draghi για διατήρηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωζώνης στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα «για όσο χρειαστεί» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Βερολίνο.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Bundesbank, Jens Weidmann, έχει και αυτός κατ’ επανάληψη «επιτεθεί» στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ενώ το πράττουν σχεδόν καθημερινά Γερμανοί οικονομικοί αναλυτές.
Ο λόγος;
Μα το γεγονός ότι εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ τα επιτόκια που λαμβάνουν οι Γερμανοί καταθέτες είναι ανύπαρκτα ή έστω τόσο υπαρκτά όσο το επίπεδο του 0,001%.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mario Munk, σύμβουλος καταθετών στην Berliner Volksbank «τι παλιές μέρες θα μπορούσατε να βάζετε τα χρήματά σας σε λογαριασμό ταμιευτηρίου και στο τέλος του έτους το «κέρδος» θα ήταν αρκετό για να κατευθυνθείτε στο κέντρο της πόλης και να αγοράσετε τα χριστουγεννιάτικα δώρα στην οικογένειά σας.
Σήμερα, δεν είναι καν αρκετό να πληρώσουμε το τέλος στάθμευσης »…

Όπως, μάλιστα, αναφέρει εκτενές αφιέρωμα των Financial Times, καθώς οι καθ’ όλα συντηρητικοί Γερμανοί αποταμιευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με τόσο «τραγικά» επιτόκια, εξ ανάγκης στρέφονται στις μετοχές, με δεδομένο ότι και οι αποδόσεις των γερμανικών, κρατικών ομολόγων είναι μηδαμινές ή ακόμη και μηδενικές.
Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από στοιχεία της Deutsches Aktieninstitut (DAI), μιας ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί εισηγμένες εταιρείες.
Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των μετόχων στη Γερμανία ανήλθε σε 10,3 εκατ. το 2018, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Από το 2010 έως και σήμερα ο αριθμός των Γερμανών που έχουν είτε επενδύσει απευθείας σε μετοχές, είτε τοποθετούνται σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έχει αυξηθεί κατά 20%.
Σύμφωνα με την Michaela Hohlmeier, κορυφαίο στέλεχος της DAI «ο Dax ακολουθεί ανοδική πορεία για διάστημα μεγαλύτερο της 10ετίας,  οπότε οι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται.
Παράλληλα τα ανύπαρκτα καταθετικά επιτόκια τους αναγκάζουν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 0% μέχρι το επόμενο έτος, πυροδοτώντας μια αναζωπυρωμένη έκρηξη αγωνίας μεταξύ των Γερμανών αποταμιευτών. Το βασικό χρεωστικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει μειωθεί κάτω από το 1% για σχεδόν επτά χρόνια.
Παρά το ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Γερμανοί συνεχίζουν να προσεγγίζουν τη χρηματιστηριακή αγορά με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από τους επενδυτές σε άλλες δυτικές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι μετοχές και οι λοιπές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 11% των στοιχείων του ενεργητικού των νοικοκυριών στη Γερμανία - το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό σε μια κατάταξη 34 χωρών.
Στη Σουηδία και τη Φινλανδία, η ίδια κατηγορία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης