Τα εταιρικά αποτελέσματα θα καθορίσουν το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street

Τα εταιρικά αποτελέσματα θα καθορίσουν το επενδυτικό κλίμα στη Wall Street
Πάνω από το 35% των συνολικών εταιρειών του αμερικανικού δείκτη S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα
Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η πιο… πολυάσχολη ως προς τη δημοσίευση αποτελεσμάτων από αμερικανικές εταιρείες και αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εάν οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν για μια επικείμενη… ύφεση κερδοφορίας.
Ένα ευρύ φάσμα εταιρικών κλάδων στον δείκτη S&P 500 είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, με 155 εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 9 τρισ. δολ. σε όρους κεφαλαιοποίησης, να βρίσκονται… στην ουρά, ήτοι πάνω από το 35% των συνολικών εταιρειών του αμερικανικού δείκτη.
Μεταξύ των εταιρειών ξεχωρίζουν το Facebook και η Amazon, καθώς και αρκετές εταιρείες του Dow Jones, όπως οι United Technologies, Coca-Cola, Microsoft και Exxon Mobil.
«Τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο… το μήνυμα μέχρι στιγμής δεν ήταν τόσο σπουδαίο», δήλωσε ο Ken Polcari της Butcher Joseph Asset Management.
«Αν συνεχίσουν έτσι, η αγορά θα εξαντληθεί και θα κάνει πίσω.
Θα είναι μια σημαντική εβδομάδα, από την άποψη ότι θα μπορούσαν να κατευθύνουν την αγορά».
Στοιχεία της Rafinitiv δείχνουν ότι οι αναλυτές αναμένουν την πρώτη ετήσια πτώση κερδών από το 2016, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια μείωση 1,7%.
Οι ταχέως συρρικνούμενες προσδοκίες για την αύξηση των κερδών του δεύτερου τριμήνου έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες σχετικά με μια ύφεση κερδοφορίας.
Αυτή τη στιγμή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι της πρόβλεψης στην αρχή του έτους για μια αύξηση 6,5% και 9,2% την 1η Οκτωβρίου.
«Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί, πρόκειται πραγματικά για μια ύφεση κερδών;», δήλωσε ο Kim Forrest της Bokeh Capital Partners.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rafinitiv, 77 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα, με το 77,9% αυτών να ξεπερνά τις προσδοκίες, σε σύγκριση με ένα μέσο ποσοστό 65% από το 1994 και 76% τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.
Ο Michael Wilson της Morgan Stanley σημείωσε ότι με τον S&P 500 να βρίσκεται τώρα στο ανώτατο όριο του εύρους αποτίμησης της Morgan Stanley, με αναλογία τιμής προς κέρδη στο 16,8, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου χωρίς την αναζωπύρωση της ανάπτυξης που η αγορά προβλέπει σήμερα.


Αυτή η επιστροφή στην ανάπτυξη έχει επίσης τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη λιγότερο ενθουσιώδη εικόνα που σκιαγραφούν οι προβλέψεις των εταιρειών για τα αποτελέσματά τους.
Ο σημερινός λόγος των αρνητικών προς τις θετικές προβλέψεις ανέρχεται στο 2,7, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, αλλά κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από το 1997.
Κι ενώ αυτός ο αριθμός αυξήθηκε κατά το παρελθόν έτος, ορισμένοι εκτιμούν πως τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους είχαν επηρεαστεί θετικά από τη φορολογική μεταρρύθμιση, σε ένα επίπεδο που δεν είναι βιώσιμο φέτος.
«Πρόκειται απλά για μια επιστροφή στο φυσιολογικό, αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε», δήλωσε ο Lindsey Bell της CFRA Research.
Εάν τα αποτελέσματα της επόμενης εβδομάδας προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις για μια ύφεση κερδοφορίας, αυτό μπορεί να μην εκτροχιάσει την αγορά, η οποία ήταν σε θέση να ανακάμψει μετά την τελευταία αντίστοιχη ύφεση, το 2016, που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της Κίνας.
«Ακόμη και αν επρόκειτο να έχουμε μια ύφεση κερδοφορίας, κατά την άποψή μου δεν θα είναι το τέλος του κόσμου (…) έχουμε περάσει υφέσεις κερδών και στο παρελθόν και ανακάμψαμε», δήλωσε ο David Joy της Ameriprise Financial.

Ενθαρρυντικά, μέχρι στιγμής, τα εταιρικά αποτελέσματα

Πάντως, η προηγούμενη εβδομάδα, η πρώτη της περιόδου δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων, ήταν σε γενικές γραμμές καλή.
Δεν ήταν ακριβώς μια… λαμπερή πρώτη εβδομάδα, ειδικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εποχές.
Παρ’ όλα αυτά, είναι αρκετά ενθαρρυντική μετά από μήνες υποβάθμισης των προβλέψεων και ανησυχιών για ύφεση.
Σύμφωνα με τη Sheraz Mian, σχεδόν το 80% των εταιρειών S&P 500 που έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν ανακοινώσει κέρδη καλύτερα των προβλέψεων, ενώ λίγο περισσότερο από το 54% έχουν ανακοινώσει καλύτερα έσοδα.
Στην αγορά, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάλλον υποτονική, με τους σημαντικότερους δείκτες να καταγράφουν χαμηλούς όγκους συναλλαγών.
Ο Dow Jones σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 0,6%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,1% σε εβδομαδιαία βάση.
Εάν η περίοδος δημοσίευσης αποτελεσμάτων καταφέρει να συνεχίσει έτσι, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό τις μειωμένες προσδοκίες, τότε η Wall Street θα μπορούσε σύντομα να ξαναδεί νέα ιστορικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ελευθερία Πιπεροπούλου

BREAKING NEWS