Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ξεκινά η χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ – Στα 25 εκατ. ευρώ το ύψος του προγράμματος

tags :
Ξεκινά η χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω του ΕΣΠΑ – Στα 25 εκατ. ευρώ το ύψος του προγράμματος
Η οικονομική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων θα αγγίζει το 50% - 60%
Στην ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και projects στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, θα στοχεύει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, που έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αυτό ανέφερε χθες (18/4) ο Δημήτρης Τσέκερης, ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ, σε ημερίδα για τον νέο θεσμό που διοργάνωσε η ερευνητική ομάδα SmartRue του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΗΛΕΚΤΡΑ Energy.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσέκερης, η σχετική πρόσκληση θα δημοσιευθεί αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ δικαίωμα διεκδίκησης χρηματοδότησης θα έχουν τόσο υφιστάμενες ενεργειακές κοινότητες, όσο και κοινότητες που θα δημιουργηθούν κατά το χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων ένταξης στο πρόγραμμα.
Η επιλογή των έργων που θα ενισχυθούν θα γίνει με βάση τη συγκριτική αξιολόγηση των υποβληθείσων προτάσεων, ενώ θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσα εγχειρήματα έχουν ως στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η οικονομική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων ενεργειακών κοινοτήτων θα αγγίζει το 50% - 60%.
Παράλληλα, το «πλαφόν» χρηματοδότησης θα ορισθεί στο 1 εκατ. ευρώ.

Περί τις 60 οι ενεργειακές κοινότητες μέχρι σήμερα

Στη χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Τσέκερης σημείωσε πως το ΥΠΕΝ ήδη σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για τη χρηματοδότηση ακόμη περισσότερων ανάλογων εγχειρημάτων.
Συμπλήρωσε πως ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων έχει αρχίσει να κερδίζει απήχηση στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι θεσπίσθηκε σχετικά πρόσφατα. Μάλιστα, στο σχετικό μητρώο ήδη οι εγγραφές αγγίζουν τις 50 - 60, με προοπτική να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο Φώτης Γάκης, τομεάρχης Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ, επισήμανε ότι στον Διαχειριστή έχουν ήδη κατατεθεί από ενεργειακές κοινότητες 44 αιτήματα για προσφορά σύνδεσης για έργα ΑΠΕ, τα 43 από τα οποία αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς και το ένα μονάδα βιομάζας.
Όπως πρόσθεσε, μετά το Πάσχα ο ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από ενεργειακές κοινότητες και για σύνδεση σταθμών με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering), τόσο στο διασυνδεδεμένο σύστημα όσο και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης