Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Έκθεση Mueller: Δεν αποδεικνύεται πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον Trump

ΗΠΑ - Έκθεση Mueller: Δεν αποδεικνύεται πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον Trump
O ειδικός εισαγγελέας δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν ο Trump διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως δεν τον απαλλάσσει
Δεν αποδεικνύεται πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller, με τα συμπεράσματά του από την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.
Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, που δόθηκε σήμερα (18/4/2019) στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει μια σειρά από περιστατικά στα οποία ο Trump έκανε ενέργειες για να δυσκολέψει τις έρευνες.
Ωστόσο, ο ειδικός εισαγγελέας δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα για το αν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρεμπόδισης δικαιοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει.
Τον Ιούνιο του 2017, ο Trump έδωσε εντολή στον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών του Λευκού Οίκου Donald McGahn να διαμηνύσει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο Mueller πρέπει να απομακρυνθεί από την έρευνα λόγω «αντικρουόμενων συμφερόντων», με τον McGahn να αρνείται , ωστόσο, να υπακούσει.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κατ' επανάληψη ζητήσει από τον McGahn να παρέμβει στο υπουργείο Δικαιοσύνης αφού ο πρώην διευθυντής του FBI James Comey αποκάλυψε στο Κογκρέσο ότι διεξάγεται έρευνα .
Υπάρχουν «ουσιαστικές αποδείξεις» που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Trump απέλυσε τον Comey το 2017 λόγω της «απροθυμίας» του τελευταίου να δηλώσει δημοσίως ότι ο πρόεδρος δεν ήταν υπό έρευνα.
Ο Mueller αναφέρεται επίσης σε «κάποιες ενδείξεις» ότι ο Trump γνώριζε για τις επαφές που είχε ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας Michale Flynn Φλιν με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Μόσχα (έγιναν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος).
Όμως αυτές οι ενδείξεις είναι «ατελέσφορες» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί ότι υπήρξε πρόθεση παρεμπόδισης της δικαιοσύνης.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Trump έδωσε εντολή στον Corey Lewandowski, τον πρώην διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου του, να ζητήσει από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Jeff Sessions να δηλώσει δημοσίως ότι η ρωσική έρευνα είναι «πολύ άδικη».
Η ομάδα του Mueller δεν κλήτευσε τον ίδιο τον Trump για να καταθέσει στον ειδικό εισαγγελέα επειδή, όπως εξηγείται στην έκθεση, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «ουσιαστική καθυστέρηση» στα τελευταία στάδια της έρευνας.
Ταυτόχρονα, αποδέχτηκε την πάγια θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί για ποινικό αδίκημα.

Ο Trump πίστευε ότι η έρευνα θα σήμαινε «το τέλος της προεδρίας του»

Σύμφωνα με την έκθεση Mueller, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίστευε ότι ο διορισμός ενός ειδικού εισαγγελέα που θα αναλάμβανε την ομοσπονδιακή έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 θα σήμαινε «το τέλος της προεδρίας του».
Όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Jeff Sessions ενημέρωσε τον Trump για τον διορισμό του Mueller τον Μάιο του 2017, ο πρόεδρος έγειρε πίσω στην καρέκλα του και είπε:
«Ο Θεέ μου. Αυτό είναι φριχτό. Είναι το τέλος της προεδρίας μου. Την έχω άσχημα».
Στη συνέχεια, ο Trump ρώτησε τον Sessions τον οποίο επέκρινε για μήνες επειδή είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα:
«Πώς το επέτρεψες να γίνει αυτό, Jeff» και σχολίασε ότι ο υπουργός τον απογοήτευσε.
Ο Sessions, ο οποίος παραιτήθηκε τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, θυμάται ότι ο Trump του είπε: «Υποτίθεται ότι θα με προστάτευες» ή κάτι παρόμοιο.
«Όλοι λένε ότι αν εμπλακεί ένας από αυτούς τους ανεξάρτητους ερευνητές, καταστρέφεται η προεδρία σου.
Θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια και δεν θα είμαι σε θέση να κάνω τίποτα.
Είναι το χειρότερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ», φέρεται εξάλλου να είπε ο Ταρμπ, σύμφωνα με την έκθεση.

Trump: Μια «καλή ημέρα» - Καμία συνωμοσία, καμία παρακώλυση

Για μια «καλή ημέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Ονομάζεται (απουσία) συνωμοσίας, (απουσία) παρακώλυσης.
Παρεμπίπτοντος, ποτέ δεν υπήρξε και ποτέ δεν θα υπάρξει, δήλωσε ο Trump, μιλώντας σε μια εκδήλωση με τραυματισμένους στρατιώτες στον Λευκό Οίκο.
«Πρέπει να φθάνουμε στο βάθος τέτοιων πραγμάτων, θα έλεγα, και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ ξανά… σε άλλον πρόεδρο», πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα, η ομάδα νομικών συμβούλων του μεγιστάνα ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα αθωώνουν τον Trump και δείχνουν ότι ενήργησε σωστά όταν απέλυσε τον Comey, τον πρώην διευθυντή του FBI.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας συνιστούν ολοκληρωτική νίκη για τον πρόεδρο… είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια» τονίζουν οι δικηγόροι του σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Αναλυτικά η δήλωσή τους είναι η εξής:
«Τα αποτελέσματα της έρευνας ισοδυναμούν με ολοκληρωτική νίκη για τον Πρόεδρο.
Η έκθεση υπογραμμίζει όσα υποστηρίζαμε από την αρχή, δεν υπήρξε συνωμοσία, δεν υπήρξε παρακώλυση.
Έπειτα από μια έρευνα 17 μηνών, καταθέσεις από περίπου 500 μάρτυρες, την έκδοση 2800 κλητεύσεων, την εκτέλεση περί των 500 ενταλμάτων ερευνών, τις εφόδους νωρίς το πρωί, την εξέταση περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων σελίδων εγγράφων και την άνευ προηγουμένου συνεργασία του Προέδρου, είναι σαφές ότι δεν διαπράχθηκε καμία εγκληματική ενέργεια. Τίποτα δεν παρακρατήθηκε. Τίποτα δεν αποκρύφηκε.
Τίποτα δεν διεγράφη. Τίποτα δεν καταστράφηκε και τίποτα δεν αποχρωματίστηκε».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της πλειοψηφίας (Ρεπουμπλικάνοι) στη Γερουσία Mitchel McConnell σημείωσε:
«Το έθνος είναι τυχερό που διαθέτει έναν ηγέτη όπως τον Bill Barr προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη πιθανή διαφάνεια, την ώρα που προστατεύει προσεκτικά απόρρητο υλικό και νομικά περιορισμένες πληροφορίες των ενόρκων.
Όπως όλοι οι συνάδελφοί μου, ανυπομονώ να ξαναμελετήσω την έκθεση».
Στον αντίποδα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών κι υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα Kamala Harris σημείωσε σχετικά με την έκθεση Mueller:
«Το Κογκρέσο πρέπει να παραλάβει αυτήν την έκθεση, στην πλήρη μορφή της, μαζί με το ανακριτικό υλικό.
Ως μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, γνωρίζω ότι η εκδοχή της έκθεσης, με τις επιλεκτικά διαγεγραμμένες πληροφορίες, δεν επαρκεί για το Κογκρέσο προκειμένου να εκπληρώσει την ευθύνη του να έχει μια ουσιαστική επίβλεψη αυτής της έρευνας και των αποφάσεων που έλαβαν αξιωματούχοι της διοίκησης Trump …».

Barr (υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ): Δεν υπήρξε συνεργασία του Trump με τη Ρωσία στις εκλογές του 2016

Πριν τη δημοσίευση της έκθεσης Mueller, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, William Barr, είχε διαβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ή στελέχη του επιτελείου του, δεν συνεργάστηκαν με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Όπως επεσήμανε ο Barr σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller «δεν διαπιστώθηκε ότι στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του Trump συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες ανάμειξής της στις εκλογές».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «δεν ενήργησε» προκειμένου να εμποδίσει την έρευνα για τη Ρωσία.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα δεν αποκάλυψε στοιχεία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακώλυσε την έρευνα ούτε ότι εκείνος ή στελέχη της προεκλογικής ομάδας του συνωμότησαν με τη Ρωσία.
«Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κι εγώ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που συνέλεξε ο ειδικός εισαγγελέας δεν είναι επαρκή ώστε να καθοριστεί ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Barr.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Trump, ο οποίος ανήρτησε μια φωτογραφία στο «Twitter» με τίτλο «Game Over», με χαρακτήρες που παραπέμπουν στο λογότυπο της αμερικανικής σειράς «Game of Thrones».
«Καμία συνομωσία, καμία παρακώλυση.
Για τους haters και τους ριζοσπαστικούς αριστερούς Δημοκρατικούς, GAME OVER», έγραψε ο Trump.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης