Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός ο τζίρος και με διαθέσεις συσσώρευσης

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Χαμηλός ο τζίρος και με διαθέσεις συσσώρευσης
ΑΓΟΡΑ: Συνέχιση της συσσώρευσης με χαμηλό τζίρο και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών παρατηρούνται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με μετοχές που έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο να έχουν πωλητές.

Αύριο 19/4 η αγορά είναι κλειστή λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Θα ανοίξει την Μ.Τρίτη και θα είναι κλειστεί ξανά Μ.Παρασκευή και Δευτέρα. Οι επενδυτές χαλαρώνουν και λίγο, παίρνουν και καμιά ανάσα. Δεν είναι κακή η αγορά, είναι λογικές οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, και οι αγοραστές παραμονεύουν.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Άνοιξε με μεγάλο όγκο 60 χιλ. τεμαχίων, έγραψε νέο υψηλό στα 6,94 ευρώ και τώρα υποχωρεί οριακά στα 6,83 ευρώ. Η αποτίμηση στα 778 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να τα μάθουμε όλα. Πολλές από τις εταιρείες που παρακολουθεί η στήλη έχουν βγάλει καλά αποτελέσματα και αυτό είναι θετικό.

Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε αν θα δημοσιεύσουν όλες ή αν κάποιες δε θα μπορέσουν και θα ζητήσουν χρόνο. Κοιτάμε ταμειακές ροές, μόχλευση, καθαρή θέση σε σύγκριση με την αποτίμηση και προοπτικές.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Η διοίκηση πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια έδωσε και πάλι εκτιμήσεις για το 2019, σύμφωνα με τις οποίες τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν κατά 9,4% και να διαμορφωθούν στα 36,2 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να πούμε πως οι μέτοχοι της εταιρείας τα τελευταία 4 και κάτι έτη έχουν βγάλει ισχυρές επιδόσεις. Ειδικά οι ξένοι που σύμφωνα με την εταιρεία ελέγχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 30%. Οι Έλληνες θεσμικοί αύξησαν το ποσοστό τους λίγο πάνω από το 7% έναντι 5% που είχαν.

ΑΝΕΜΟΣ: Πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αν κάνουμε τη σύγκριση με την Τέρνα Ενεργειακή θα δούμε πως οι βασικοί δείκτες είναι πιο ελκυστικοί. Η εταιρεία αναπτύσσεται και αύξησε δανεισμό, αλλά σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση αναζητά τρόπους ώστε να μειώσει το κόστος.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε σε άλλο θέμα της στήλης. Κρατήστε όμως πως το p/e είναι στις 11,5 φορές ο δείκτης p/bv στο 1,2 και ο δείκτης net debt/EBITDA στις 3,6 φορές. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στο 10%.

Θεωρούμε πως η συγχώνευση με την Ελλάκτωρ τελικά ωφέλησε τη μετοχή αφού η άνοδος της Ελλάκτωρ την τράβηξε υψηλότερα λόγω της σχέσης ανταλλαγής. Διαφορετικά ίσως να ήταν ακόμα κάτω από τα 2 ευρώ λόγω χαμηλού όγκου. Κάτι ανάλογο είδαμε και στη Grivalia.

ΔΕΗ: Δημοσιεύει αποτελέσματα στις 23 Απριλίου πριν το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με τη Euroxx οι ζημιές θα ανέλθουν στα 443,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 88,7 εκατ. ευρώ.
Σε προσαρμοσμένο επίπεδο οι ζημιές θα είναι στα 360,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 166,8 εκατ. ευρώ.

Όποια τελική γραμμή και να δούμε, προσαρμοσμένη ή δημοσιευμένη, οι ζημιές θα είναι μεγάλες. Η απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα. Υψηλότερα έξοδα εκπομπών ρύπων και αύξηση στα κόστη λόγω δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

AUDIO VISUAL: Εξαγορά και αύξηση κεφαλαίου με τον βασικό μέτοχο να προκαταβάλει τα χρήματα. Αγοράζει εταιρεία με καλύτερα μεγέθη από τα δικά της και περιμένουμε την επίπτωση στον νέο ισολογισμό.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με αποτίμηση πάνω από 11 εκατ. ευρώ πριν το σημερινό άνοιγμα η εταιρεία ανακοίνωσε τους όρους της αύξησης, η οποία βέβαια είχαν εγκριθεί από τη γενική συνέλευση.

Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε μικρότερο τύπωμα μετοχών και όχι 17,55 εκατ. νέες μετοχές (3 νέες για κάθε μία παλιά) ώστε η τιμή διάθεσης να είναι κοντά στην τρέχουσα τιμή. Άλλωστε 10 εκατ. ευρώ θα αντλήσει.

Τώρα η τιμή διάθεσης είναι 0,56 ευρώ ανά μετοχή και ο τίτλος άνοιξε με χαμηλό όγκο βέβαια αλλά με απώλειες 6,6% και τιμή στα 0,92 ευρώ. Αν εξαιρέσουμε το δικαίωμα που θα αποκοπεί υπάρχει ένα discount 20 λεπτά στην έκδοση αλλά με το δικαίωμα θα είναι μικρότερο.

CRETA FARMS: Στο -9,05% και στα 1,0050 ευρώ με όγκο 10 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 31,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης