Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ανάπτυξη +1,5% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2019 - Eπιβράδυνση στο +0,5% το 2020 λόγω αδύναμων επενδύσεων

Capital Economics: Ανάπτυξη +1,5% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2019 - Eπιβράδυνση στο +0,5% το 2020 λόγω αδύναμων επενδύσεων
Αιτία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει η συρρίκνωση των επενδύσεων και η αδύναμη ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης
Με ρυθμό 1,5% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2019, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές της Capital Economics ωστόσο να προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση τη διετία 2020 - 2021 στο 0,5% με 0,7%
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για την ελληνική οικονομία το 2019 και 2,3% το 2020.

Αιτία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει η συρρίκνωση των επενδύσεων και η αδύναμη ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Στην ανάλυσή της για το ευρωπαϊκό οικονομικό outlook με ημερομηνία 17 Απριλίου 2019, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Capital Economics υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2018 με ρυθμό ταχύτερο έναντι της Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί, θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.


Όπως σημειώνεται, οι έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα καταγράφουν σταδιακή αύξηση στις αρχές του 2019.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα, καθώς το καθαρό εισόδημα θα ενισχυθεί σημαντικά μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την πτώση του πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές εν όψει εκλογών, αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω τα εισοδήματα, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής ισχύος θα επισκιαστεί από τις αδύναμες εξαγωγές, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει χαμηλή και από την υποχώρηση των επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)  στις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει ότι ο δανεισμός θα παραμείνει περιορισμένος.


Είναι γεγονός ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις εθνικές εκλογές, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να χαλαρώσει περισσότερο από ότι αναμένει η Capital Economics.
Ωστόσο είναι απίθανο να είναι τόσο επεκτακτική όσο γέτος και αναμένεται να περιοριστεί από τις επικείμενες λήξεις αποπληρωμής ομολόγων.



Οι προβλέψεις της Capital Economics για την ελληνική οικονομία


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης