Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Καλλιεργείται η εντύπωση ότι έρχονται ονειρικά κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες – Κρατήστε μικρό καλάθι

Καλλιεργείται η εντύπωση ότι έρχονται ονειρικά κέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις τράπεζες – Κρατήστε μικρό καλάθι
Δεν θα πάμε χειρότερα αλλά το καλύτερα δεν θα είναι τα ονειρικά κέρδη που εκτιμάει ο χρηματιστής αλλά τα κέρδη που θα προέλθουν από την λογική αξιολόγηση της πραγματικής αποτίμησης των τραπεζών.
Πριν λίγες ημέρες έλληνας χρηματιστής – πολύ γνωστός στον χώρο - μας ανέφερε με ενθουσιασμό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα εκτιναχθεί στις 2000 μονάδες έως το τέλος του 2020.  
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα διπλασιάσουν την χρηματιστηριακή τους αξία.
Έρχονται ονειρικά κέρδη υποστηρίζει ο χρηματιστής.
Τον ρωτήσαμε που υποστηρίζει την τόσο αισιόδοξη προσέγγιση του και μας είπε τα εξής.
«Πλέον μετά από 9 χρόνια βαθειάς ύφεσης και ισοπέδωσης των χρηματιστηριακών αξιών, οι τράπεζες δεν παράγουν ζημίες και παρουσιάζονται και συλλογικές λύσεις για τα προβληματικά τους δάνεια.
Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και η προσδοκία για την έλευση της ΝΔ δημιουργεί δυναμική.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τις εντολές των δανειστών, οπότε η οικονομία επιστρέφει αργά στην κανονικότητα.
Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, οι επενδυτές την εμπιστεύονται.
Οι τράπεζες επανέρχονται στους βασικούς δείκτες της MSCI και η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης.
Υπό αυτό το πρίσμα χρηματιστήριο, ομόλογα, τράπεζες έχουν μόνο μια πορεία ανοδική με κέρδη, αύξηση αποτιμήσεων και άνοδο τιμών στα ομόλογα».
Με βάση αυτή την εκτίμηση και αποδεχόμενοι ως bankingnews ότι η βασική τάση της οικονομίας θα είναι ανοδική – η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια μακροχρόνια αλλά ήπια ανοδική φάση….οι τράπεζες μπορούν να κάνουν την υπέρβαση;
Ορισμένοι επενδυτές είτε από καλή πρόγνωση, είτε από διαίσθηση, είτε από τύχη εκμεταλλεύτηκαν το πρόσφατο τραπεζικό ράλι και αποκόμισαν σημαντικές υπεραξίες.
Ήταν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη για τις τράπεζες και βλέποντας λογικά και ολίγον αισιόδοξα τα πράγματα θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλα είναι για πάνω…
Οι τράπεζες όμως παρά τις λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν επιλύσει βασικά θέματα
-    Χαμηλής ποιότητας κεφάλαια
-    Χαμηλή κεφαλαιακή επάρκεια σε πραγματικούς όρους
-    Πολύ φτωχά αποτελέσματα
-    Ακόμη φτωχότερες πηγές εσόδων
-    Χωρίς εξωτερικό και χωρίς νέο δανεισμό
-    Η μείωση των NPEs συνεπάγεται και μείωση έντοκων εσόδων

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία όχι γιατί ξαφνικά έλυσαν τα προβλήματα τους αλλά γιατί κυριαρχεί η ανοδική τάση στην οικονομία και παρασύρει και τις τράπεζες.
Θα πρέπει να δούμε ξανά τις τράπεζες με όρους αποτιμήσεων δηλαδή να τις αξιολογήσουμε με βάση του τι κάνουν όχι του τι πιστεύουμε ότι θα κάνουν.
Οι τραπεζικές μετοχές θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες αλλά η βελτίωση δεν είναι ανεξάντλητη.
Μετά τις εκλογές του Μαΐου, την MSCI, τις αναβαθμίσεις, την νέα έκδοση ομολόγων 7ετούς διάρκειας οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα…θα έχουν προεξοφλήσει μέχρι και την νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι τράπεζες έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και τα προβλήματα πριν 3-4 μηνών δεν έχουν επιλυθεί.
Δεν θα πάμε χειρότερα αλλά το καλύτερα δεν θα είναι τα ονειρικά κέρδη που εκτιμάει ο χρηματιστής αλλά τα κέρδη που θα προέλθουν από την λογική αξιολόγηση της πραγματικής αποτίμησης των τραπεζών.
Όταν κρατάς μικρό καλάθι γεμίζει γρηγορότερα οπότε γρήγορα έρχεται και η ικανοποίηση της επιτυχίας.
Τα μεγάλα καλάθια συχνά απογοητεύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης