Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δορυφορικό υλικό απεικονίζει το λαθρεμπόριο στα βορειοκορεατικά σύνορα

tags :
Δορυφορικό υλικό απεικονίζει το λαθρεμπόριο στα βορειοκορεατικά σύνορα
Δορυφορικό υλικό απεικονίζει το λαθρεμπόριο στα βορειοκορεατικά σύνορα
Από τη Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump και του ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong Un τον Φεβρουάριο του 2019 στο Βιετνάμ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν γεμίσει με  δορυφορικές εικόνες εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας σε τοποθεσίες όπως ο σταθμός Sohae Satellite Launching και ο Sanumdong Research and Development Facility.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών έχει επίσης στραφεί σε δορυφορικό υλικό ως μέσο για την απόδειξη της παραβίασης των κυρώσεων του καθεστώτος της Πιονγκγιναγκ.
Επομένως, πού γενικά συμβαίνουν οι παραβιάσεις των κυρώσεων της Βόρειας Κορέας;
Ενώ μεγάλο μέρος της κάλυψης των μέσων μαζικής ενημέρωσης τείνει να χειραγωγείται με στόχο την επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και του εξωτερικού κόσμου, οι πραγματικές αποδείξεις για το λαθρεμπόριο κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Βόρειας Κορέας μπορούν εύκολα να εντοπιστούν ακόμη και από τους πολίτες.
Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης μπόρεσαν να εντοπίσουν διάφορες τοποθεσίες όπου πραγματοποιήθηκε λαθρεμπόριο από τη Βόρεια Κορέα με τη χρήση του Google Earth.
Αυτό το είδος δραστηριότητας όχι μόνο παραβιάζει τις κυρώσεις, αλλά και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στη Βόρεια Κορέα, καθώς μειώνει την ικανότητά της να ελέγχει ποιος μπορεί να εισέλθει και να βγει από τη χώρα.



Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου έχει γίνει πρόσφατα προτεραιότητα όχι μόνο για τη Βόρεια Κορέα αλλά και για τους γείτονές της, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Στις 11 Απριλίου 2019, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ευχαρίστησε την Κίνα και τη Ρωσία για την παροχή βοήθειας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα, ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in.
Λίγες μέρες πριν, στις 8 Απριλίου, η εφημερίδα South China Morning Post αποκάλυψε ότι μια κινεζική μονάδα περιπολίας στα περίχωρα της Tonghua της επαρχίας Jilin είχε συνάψει σύμβαση με την China Mobile για να κατασκευάσει το πρώτο σημείο ελέγχου 5G της χώρας στο Yunfeng Reservoir κατά μήκος των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα.



Στις 22 Μαρτίου, το Radio Free Asia ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα συνέλαβε τον διοικητή ενός από τα στρατιωτικά συντάγματα της χώρας στο Hyesan της επαρχίας Ryanggang.
Οι κάτοικοι ανέφεραν σύγχυση σχετικά με την ξαφνική απόφαση της Βόρειας Κορέας να βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο στην περιοχή, στην οποία στο παρελθόν με σιωπηρή κυβερνητική έγκριση, οι λαθρέμποροι είχαν επαφές με τους τοπικούς αξιωματούχους.
Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει μια νέα αποφασιστικότητα από τις χώρες και στις δύο πλευρές των συνόρων για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου καθώς η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που διατίθενται μέσω της Google, είναι δυνατό να εντοπιστεί μεγάλος αριθμός περιοχών όπου η παράνομη διέλευση των συνόρων συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα.
Ένα είδος λαθρεμπορίου λαμβάνει χώρα χρησιμοποιώντας βάρκες οι οποίες διασχίζουν τα σύνορα της Βόρειας Κορέας κατά μήκος των ποταμών Yalu και Tumen.
Μια επιλογή φωτογραφιών παρέχεται παρακάτω:










Μια άλλη κοινή μέθοδος λαθρεμπορίου είναι οι διασταυρώσεις οχημάτων σε περιοχές των συνόρων όπου η κοίτη του ποταμού έχει στεγνώσει επαρκώς ή όπου σχηματίστηκε αρκετός πάγος το χειμώνα ώστε να καταστεί δυνατή η εύκολη πρόσβαση.
Παραδείγματα αυτού του είδους δραστηριότητας μπορούν να δουν εδώ:







Η περιοχή νότια του φράγματος Yunfeng αποτελεί μια εστία για το διασυνοριακό λαθρεμπόριο.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το φράγμα μπορεί να μην έχει ανοιχτεί για να περάσει σημαντική ποσότητα νερού από το 2013.
Αυτό οδήγησε στο να στερέψει η κοίτη του ποταμού Yalu, καθιστώντας το λαθρεμπόριο πιο εύκολο.





Η καταπολέμηση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου μόλις άρχισε καθώς η Βόρεια Κορέα αρχίζει να λαμβάνει νέα μέτρα για να αποδείξει την αποφασιστικότητά της να επιδιώξει ειρηνική επίλυση της 66χρονης σύγκρουσής τους με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης