Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές της σύγχρονης πειρατείας

tags :
Οι πιο επικίνδυνες περιοχές της σύγχρονης πειρατείας
Οι πιο επικίνδυνες περιοχές της σύγχρονης πειρατείας
Για χιλιετίες, το ταξίδι στις ανοιχτές θάλασσες ήταν μια επικίνδυνη και επίπονη προσπάθεια.
Μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων της Μητέρας Φύσης και των αυτοπαρασκευασμένων εμποδίων που προέρχονται από το ανθρώπινο λάθος, δεν υπάρχει έλλειψη πιθανών καταστροφών ακόμη και για τους πιο γενναίους ναυτικούς.
Όμως, όπως σημειώνει ο Jeff Desjardins του Visual Capitalist, για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, ίσως ο μεγαλύτερος φόβος που είχαν οι ναυτικοί ήταν οι πειρατές.
Μια επιδρομή πειρατών θα μπορούσε να οδηγήσει στην κλοπή πολύτιμου φορτίου ή ακόμη και σε πιθανό θάνατο, και είναι μια απειλή που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Οι σύγχρονες περιοχές που δρουν οι πειρατές

Ο σημερινός χάρτης προέρχεται από το Adventures in Mapping  και συγκεντρώνει περιπτώσεις πειρατείας τα τελευταία 40 χρόνια με βάση τη βάση δεδομένων του Εθνικού Οργανισμού Γεωγραφικών Πληροφοριών.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα μεμονωμένα γεγονότα μπορούν να προβληθούν σε αυτόν τον διαδραστικό χάρτη, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να εξετάσουμε τα σημερινά φαινόμενα πειρατείας σε βάθος κάτω.

1. Τα στενά της Μαλάκκα



Τα στενά της Μαλάκκα είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους δρόμους του κόσμου, αλλά και ένας από τους πιο διαβόητους.
Ένα κεντρικό σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαλαισία και την Ινδονησία, τα στενά της Μαλάκκα  έχουν μόλις 25 μίλια πλάτος, ενώ μέσω αυτών των στενών διακινείται το 25% των εμπορεύσιμων αγαθών στον κόσμο ετησίως.
Ως αποτέλεσμα, τα στενά της Μαλάκκα  και η γύρω περιοχή είναι ένας συχνός στόχος για τη σύγχρονη πειρατεία.

2. Το Κέρας της Αφρικής



Όταν πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη σύγχρονη πειρατεία, σκέφτονται τις ακτές της Σομαλίας.
Ενώ συχνά αποφεύγονται αυτά τα νερά, οι κοντινές περιοχές μπορεί να είναι εξίσου προβληματικές.
Συγκεκριμένα, το στενό Bab el Mandeb, το οποίο συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό, αποτελεί στόχο της σύγχρονης πειρατείας.
Ομοίως, τα ύδατα που βρίσκονται λίγο έξω από την Υεμένη είναι επίσης αρκετά επικίνδυνα.

3. Ο Κόλπος της Γουινέας



Ενώ ακούμε περισσότερο για τους Σομαλούς πειρατές, ο Κόλπος της Γουινέας που βρίσκεται νότια της Νιγηρίας, του Μπενίν, του Τόγκο και της Γκάνας στη Δυτική Αφρική είναι επίσης γνωστή εστία πειρατείας.
Η κλοπή δεξαμενόπλοιων των προϊόντων πετρελαίου που αποστέλλονται από και προς τα νιγηριανά διυλιστήρια είναι ασταθής, δημιουργώντας συνεχή ανησυχία για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

4. Η Καραϊβική



Η Καραϊβική έχει μια μακρά ιστορία με την πειρατεία - και ενώ τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, εξακολουθούν να υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που συμβαίνουν, ειδικά με τα ιδιωτικά σκάφη.
Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν πέριξ των ακτών της Βενεζουέλας ή στα γύρω νησιά στην ανατολική πλευρά της θάλασσας, όπως το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπάντος και η Γρενάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης