Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤτΕ: Μηδενίστηκε ο ELA των ελληνικών τραπεζών τον Μάρτιο 2019

ΤτΕ: Μηδενίστηκε ο ELA των ελληνικών τραπεζών τον Μάρτιο 2019
Τα 18,9 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στον κωδικό των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος δεν αφορούν τον ELA
Τον μηδενισμό της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ, δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Μάρτιο 2019.
Τον Ιανουάριο, ο ELA είχε υποχωρήσει κοντά στα 290 εκατ. ευρώ, υπενθυμίζεται.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα 18,9 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στον κωδικό των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), δεν αφορούν τον ELA.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί τον Φεβρουάριο, ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες είχε ήδη υποχωρήσει κάτω από 1 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2018, συγκεκριμένα στα 947 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2018, έναντι 21,6 δισεκ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017.
Στο Μηχανισμό αυτό προσέφυγαν για πρώτη φορά οι τράπεζες το 2012 μετά την ολοκλήρωση του PSI (Αναδιάρθρωση Δημόσιου Χρέους).
Την εποχή εκείνη η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ΕLA είχε ξεπεράσει τα 122 δισ. ευρώ (τον Νοέμβριο 2012).
Στη συνέχεια με τη σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά και στις τράπεζες ο δανεισμός των τραπεζών από τον ELA μηδενίστηκε περί τα μέσα του 2014.
Ωστόσο, οι τράπεζες τον Μάρτιο του 2015 προσέφυγαν εκ νέου στο μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τα στοιχεία της ΤτΕ:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης