Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosengren (Fed): Τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης σε περίπτωση ύφεσης

Rosengren (Fed): Τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια αντίδρασης σε περίπτωση ύφεσης
Ο πρόεδρος της Boston Fed αναμένει περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί κοντά στο 2%
Στο γεγονός ότι τα περιθώρια αντίδρασης της Federal Reserve ενδέχεται να στενέψουν σε περίπτωση ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, αναφέρθηκε σήμερα (16/4) ο πρόεδρος της Boston Fed, Eric Rosengren, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου επιτοκίων.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο κ. Rosengren τόνισε ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μπορούσε να υιοθετήσει έναν έυρος στόχου για πληθωρισμό, το οποίο θα αναγωνρίζει «την πρόκληση των χαμηλών επιτοκίων», τονίζοντας ότι «η συνδυασμός χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων σημαίνει ότι η Fed έχει ελάχιστα περιθώρια ώστε να ανταποκριθεί σε μία ύφεση».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Boston Fed, στις τρεις τελευταίες περιόδους ύφεσης στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 5%, γεγονός που σημαίνει ότι με τα τρέχοντα επίπεδα να είναι χαμηλότερα, «έχουμε πλέον λιγότερα περιθώρια να χρησιμοποιήσουμε βραχυπρόθεσμα επιτόκια ώστε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση».
«Εάν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να μειώσουμε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε περιόδους ύφεσης χωρίς να αυξήσουμε το μέγεθος του ισολογισμού της Fed, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να διατηρήσουν περισσότερες ασφάλειες στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κατά τη διάρκεια των καλών εποχών», επεσήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Fed αναμένει περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί κοντά στον στόχο του 2%, διευκρινίζοντας ότι παρά τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, η αμερικανική οικονομία παραμένει «σε αρκετά καλή κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι η ύφεση «δεν αποτελεί την πιο πιθανή μου πρόβλεψη».
Όσον αφορά τα αρνητικά επιτόκια, ο κ. Rosengren τόνισε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στον δανεισμό των τραπεζών, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «η Fed δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αρνητικά επιτόκια ως ένα εργαλείο πολιτικής κατά τη διάρκεια της επόμενης ύφεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης