Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφιβολίες στην ΕΚΤ για την ακρίβεια των προβλέψεων

tags :
Αμφιβολίες στην ΕΚΤ για την ακρίβεια των προβλέψεων
Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι πολλοί από τους παράγοντες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη είναι προσωρινοί
Πολλοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν ότι οι οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας είναι υπερβολικά αισιόδοξες, καθώς η αδυναμία ανάπτυξης στην Κίνα και οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν.
Αυτό αναφέρει νέο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.
Μια «σημαντική μειοψηφία» των μελών του ΔΣ κατά τη συνεδρίαση πολιτικής της προηγούμενης εβδομάδας εξέφρασε αμφιβολίες ότι θα υπάρξει μια μακρά περίοδο βελτίωσης των ρυθμών της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Μάλιστα ορισμένοι αμφισβήτησαν ακόμη και την ακρίβεια των μοντέλων προβολής της ΕΚΤ, δεδομένης της μακράς ιστορίας των αναθεωρήσεων προς τα κάτω, ανέφεραν οι πηγές.
Με την ΕΚΤ να χρησιμοποιεί αυτές τις προβλέψεις ως βασική παράμετρο στην απόφαση πολιτικής, περισσότερες περικοπές στις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα αυξήσουν την πιθανότητα ότι η πρώτη αύξηση του βασικου επιτοκίου μετά την κρίση να αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.
Η κεντρική τράπεζα έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι πολλοί από τους παράγοντες που επιβραδύνουν την ανάπτυξη είναι προσωρινοί, οπότε η οικονομία θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, αφού οι εξαγωγές και η εξασθένιση της εμπιστοσύνης σχεδόν έσυραν τη Γερμανία σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν ενδείξεις ότι οι παράγοντες αυτοί εξαφανίζονται, ακόμη και αν η πολιτική αβεβαιότητα ήταν μεγάλη.
Ωστόσο, μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν ήταν τόσο σίγουρα και ισχυρίστηκαν ότι τα εμπόδια ανάπτυξης δεν θα είναι προσωρινά.
Μάλιστα, πρόσθεσαν ότι η ασθενής ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται επίσης να είναι πιο μόνιμη, οι εμπορικοί πόλεμοι τώρα φαίνονται να αποτελούν τον κανόνα παρά την εξαίρεση και ακόμη και αν η κινεζική ανάπτυξη σταθεροποιηθεί, η ζήτηση από το Πεκίνο είναι απίθανο να αυξηθεί.
Ορισμένα μέλη δήλωσαν ότι η μεθοδολογία πρόβλεψης της ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθεί, καθώς οι προβλέψεις είναι επίμονα υπερβολικά αισιόδοξες και μειώνονται τακτικά ανά τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης